search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 19:33
MENU CLOSE

Τελικός Europa League: Μονομαχία Αταλάντα – Λεβερκούζεν απόψε στο Δουβλίνο με «φόντο» την κούπα 

22.05.2024 12:30
europa_league_new

Όλα τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης είναι στραμμένα απόψε στο Δουβλίνο, όπου Αταλάντα και Λεβερκούζεν διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο του Europa League.

Και οι δύο ομάδες έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριο για το νέο Champions League μέσω των πρωταθλημάτων τους, όμως η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού κυπέλλου αποτελεί πάντοτε κάτι ξεχωριστό.

Η αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για τις 22:00 και θα μπορέσετε να την παρακολουθήσετε τηλεοπτικά από το COSMOTE SPORT1 HD.

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν είχε κερδίσει μόνο δύο μεγάλα τρόπαια στην 119χρονη ιστορία της πριν από τη φετινή σεζόν, αλλά (22/5) οι πρωταθλητές Γερμανίας έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το…«νταμπλ», όταν αντιμετωπίσουν την Αταλάντα στον τελικό του Europa Lague στο Δουβλίνο.

Σε έναν αγώνα όπου, με δεδομένες τις διαδρομές τους και εντός των συνόρων, η μία ομάδα μπορεί να κερδίσει τα πάντα και η άλλη να χάσει τα πάντα.

Η Λεβερκούζεν έσπασε το 11χρονο «μονοπώλιο» του τίτλου της Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία αυτή τη σεζόν, καθώς η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο έγινε η πρώτη ομάδα στην 61χρονη ιστορία της Bundesliga που ολοκλήρωσε τη σεζόν αήττητη. Έχει φτάσει επίσης και στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας.

Από το «Neverkusen» στο «Neverlusen»

Φτάνοντας στο «κρεβάτι» μιας… ετοιμοθάνατης ομάδας κατά τη διάρκεια της σεζόν, τον Οκτώβριο του 2022, ο Τσάμπι Αλόνσο πήρε τον σύλλογό, που ήταν συνηθισμένος να βρίσκεται μακριά  από τίτλους, από το «Neverkusen», αυτός που δεν κερδίζει ποτέ και τον οδήγησε  στο «Neverlusen», αυτός που δεν χάνει ποτέ. Παρατσούκλι που της «χάρισε» η αήττητη πορεία της σε όλες τις διοργανώσεις αυτή τη σεζόν. Έτσι η Αταλάντα, θα προσπαθήσει να νικήσει μια ομάδα που δεν έχει χάσει σε 51 αγώνες από τον Αύγουστο.

Αρκετές ομάδες έχουν φτάσει κοντά στο να υποχρεώσουν τη Λεβερκούζεν στην πρώτη της ήττα στη σεζόν, αλλά, με 17 γκολ εντός ή μετά το 90ο λεπτό, επιβεβαιώνει ότι δεν τα παρατάει μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

«Ήμασταν ανταγωνιστικοί σε κάθε παιχνίδι, είτε παίζαμε καλά είτε άσχημα. Παίξαμε καλά στα περισσότερα παιχνίδια, αλλά δεν τα παρατήσαμε σε αυτά που δεν παίξαμε καλά», είπε ο Τσάμπι Αλόνσο σε συνέντευξη στην UEFA.

«Αυτό λέει πολλά για τη δέσμευση αυτής της ομάδας όσον αφορά την προετοιμασία για κάθε παιχνίδι. Δεν θεωρήσαμε κανένα παιχνίδι ως δεδομένο».

Η Λεβερκούζεν θα επιδιώξει να επαναλάβει την επιτυχία της στο Κύπελλο UEFA το 1988 και η νίκη της θα μπορούσε να της δώσει ένα σπάνιο «τρεμπλ» καθώς αντιμετωπίζει την -δεύτερης κατηγορίας- Καϊζερσλάουτερν στον τελικό του Κυπέλλου  (DFB-Pokal), με τον Αλόνσο να λέει ότι ένα τέτοιο επίτευγμα θα ήταν «ιστορικό».

«Θα ήταν κάτι γραμμένο με χρυσά γράμματα, όχι μόνο στην ιστορία του συλλόγου μας, αλλά πιθανώς σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο», πρόσθεσε. «Ελπίζω να μπορούμε». 

Αταλάντα: Για το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας της

Όπως και ο Αλόνσο, ο προπονητής Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι άλλαξε τις τύχες της Αταλάντα, κάνοντας την ομάδα με έδρα το Μπέργκαμο έναν σύλλογο πάντα παρών στην ευρωπαϊκή διοργάνωση από την άφιξή του το 2016.

Η Αταλάντα παίζει ένα απολαυστικό επιθετικό στυλ με υψηλή ένταση και προπονητές όπως ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Μαουρίτσιο Σάρι έχουν παρομοιάσει την αντιμετώπιση των ομάδων του Γκασπερίνι με το «πηγαίνοντας στον οδοντίατρο».

«Ακόμα κι αν βγεις αλώβητος, εξακολουθείς να νιώθεις τον πόνο», είπε κάποτε ο Σάρι.

Η Αταλάντα είχε επίσης μια εξαιρετική σεζόν, αφού με τη νίκη στο Λέτσε (2-0), η ομάδα του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, προπονητή της από το 2016, εξασφάλισε ότι θα τερματίσει τουλάχιστον 5η στη Serie A και έχει επικυρώσει το εισιτήριό της για το επόμενο Champions League για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Όπως η Λεβερκούζεν-ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τελικού-, η ομάδα του Μπέργκαμο θα είναι στο νέο Champions League τη νέα σεζόν 2024/25.

«Η πρόκριση στο Champions League ήταν ο στόχος μας από την αρχή της χρονιάς, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, θα φτάσουμε στο Δουβλίνο με αυτοπεποίθηση», είπε ο Γκασπερίνι .

Όμως μετά την ήττα της την περασμένη εβδομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας από τη Γιουβέντους (1-0), ο σύλλογος εξακολουθεί να αναζητά το δεύτερο τρόπαιο στην ιστορία του, 61 χρόνια μετά το μοναδικό που κέρδισε, το Κύπελλο Ιταλίας το 1963.

Παρά την εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα και στο Europa League, όπου απέκλεισε τη Σπόρτινγκ Πορτογαλίας, τη Λίβερπουλ, και τη Μαρσέιγ, η Αταλάντα θα μπορούσε να τελειώσει τη σεζόν χωρίς ένα κύπελλο για να προσθέσει στη μικρή τροπαιοθήκη της.

Όπως και για τον Αλόνσο, έτσι και για τον Γκασπερίνι, ο αγώνας στο Δουβλίνο θα είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός του.

«Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και πηγή ικανοποίησης, που επιτεύχθηκε με μια πραγματικά καλή σεζόν από όλη αυτή την ομάδα», είπε ο 66χρονος Ιταλός.

«Είναι το υψηλότερο σημείο της καριέρας μου; Ναι, όσον αφορά το επίτευγμα και το κύρος, απολύτως. Όσον αφορά την ικανοποίηση, ευτυχώς είχα αρκετά, αν και ίσως όχι στο ίδιο επίπεδο».

Οι πιθανές ενδεκάδες

Ενώ ο Τσάμπι Αλόνσο έχει μια πλήρη ομάδα στη διάθεσή του, η Αταλάντα θα έχει ελλείψεις βασικών, όπως ο μέσος Μαρτέν ντε Ρουν και ο αμυντικός Σέαντ Κολάσινατς, ενώ ο δεξιός μπακ Εμίλ Χολμ είναι αμφίβολος.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

Αταλάντα (Τζιαν Πιέτρο Γκασπερίνι): Μούσο-Τζιμσίτι,Χιεν,Κολάσινατς-Τζαπακόστα,Έντερσον, Πάσαλιτς, Ρουγκέρι-Κοοπμάινερς-Ντε Κατελαέρε,Σκαμάρκα

Μπάγερ Λεβερκούζεν (Τσάμπι Αλόνσο): Κόβαρ-Ταπσόμπα,Τα,Ιντσάπιε-Φριμπόνγκ,Τσάκα, Άντριτς, Γκριμάλντο-Αντλί,Βουρτς-Σικ

Διαιτητής: Ίστβαν Κόβατς (Ρουμανία)

Διαβάστε επίσης:

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον τελικό του Conference League: «Νεκρή Ζώνη» η Νέα Φιλαδέλφεια – Μόνο με διαπίστευση η πρόσβαση

Διαφήμιση στο διαδίκτυο προκαλεί την οργή του Παναθηναϊκού ΑΟ – Αυστηρή ανακοίνωση και εξώδικο – Τι απαντά η εταιρεία

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Προσοχή στις απάτες με τα πλαστά εισιτήρια για τον τελικό του Conference και το Final Four

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 19:32