search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:59
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει με Τέμπη, ασφάλεια, ακρίβεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2274
23/3/2023
23.03.2023 06:00
SYRIZA_LOGO_new

Την 21η Μαΐου θεωρούν πιο πιθανή ημερομηνία για τις κάλπες της απλής αναλογικής στην Κουμουνδούρου, μετά και τον προσδιορισμό στο περίπου του χρόνου των εκλογών για τον Μάιο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές».

Αν δεν αλλάξει κάτι ως προς αυτή την εκτίμηση, η ημερομηνία αυτή θα είναι και ο «μπούσουλας» της προετοιμασίας της Κουμουνδούρου μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται, κατά πάσα πιθανότητα, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα για τη σηματοδότηση της επίσημης έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας, σε συνδυασμό με την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού, πάντως, μπορεί να θεωρήθηκε εξοργιστική από την Κουμουνδούρου, την υπόλοιπη αντιπολίτευση και τους θεατές για την εκ νέου προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών για το δυστύχημα στα Τέμπη, εν τούτοις στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εμφάνισή του αυτή «τα έκανε χειρότερα» για τον ίδιο και για την κυβέρνηση, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο την κοινωνία.

Αυτό πιστεύουν στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γιατί, όπως λένε, ο πρωθυπουργός επανέλαβε μια σειρά από ψέματα για τις ευθύνες του δυστυχήματος και τα πεπραγμένα της νυν και της προηγούμενης κυβέρνησης, πήγε να ανοίξει τη συζήτηση στα θέματα του κράτους, του Δημοσίου κ.λπ. Αλλά και γιατί εμφανίστηκε με μηδενική ενσυναίσθηση απέναντι στα θύματα της τραγωδίας, νεκρούς και επιζώντες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την απάντηση που έδωσε στην Ευδοκία Τσαγκλή η οποία επέζησε του δυστυχήματος και τραυματίστηκε – ουσιαστικά την κάλεσε να «βάλει πλάτη» για να αλλάξει η χώρα. Έπ’ αυτού χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά της Πόπης Τσαπανίδου περί «κρεσέντου πρωτόγνωρης αναισθησίας».

Επόμενη μέρα

Το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ τώρα επιχειρεί να εξετάσει συνολικά τη νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται δύο περίπου μήνες πριν από τις εκλογές.

Από τη μία θεωρούν ότι «έχει καεί» πλέον το σενάριο της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ., με βάση τη σημαντική υποχώρηση που καταγράφουν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου και τα πολύ πιο αποκαλυπτικά ποιοτικά ευρήματα, που δείχνουν πως πλήττεται και το άτρωτο έως σήμερα πρωθυπουργικό προφίλ. Ως εκ τούτου βλέπουν «ντέρμπι» στην κάλπη της απλής αναλογικής, οπότε σε περίπτωση δεύτερων εκλογών στις αρχές Ιουλίου θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει τη νίκη.

Από την άλλη υπάρχει ο προβληματισμός τι πρέπει να κάνει και να μην κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον χρόνο που απομένει, για να προσελκύσει ψηφοφόρους δυσαρεστημένους με την κυβέρνηση που συρρέουν στην γκρίζα ζώνη.

3+1 θέματα στην ατζέντα

Κατ’ αρχάς, στο επίπεδο της ατζέντας τα Τέμπη θα παραμείνουν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα συνεχίζει να απαντά με έγγραφα και τεκμηρίωση στις διαστρεβλώσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση για να πετάξει τις ευθύνες από πάνω της. Ταυτόχρονα, θα δοθεί χωριστά έκταση στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας του πολίτη σε θέματα που σχετίζονται με τις δημόσιες υποδομές και αγαθά – με αφορμή εν προκειμένω το δυστύχημα, αλλά και το νομοσχέδιο για το νερό – και τους τομείς του κοινωνικού κράτους όπως η υγεία (με πρόσφατη την εμπειρία της πανδημίας και την επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας των νοσοκομείων) αλλά και ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και προστασίας του πολίτη (εγκληματικότητα, διαφθορά στην αστυνομία κ.λπ.). Παράλληλα, επιστρέφει σιγά – σιγά στην καθημερινή διαχείριση και το ζήτημα της οικονομίας και της ακρίβειας, το οποίο, όπως αναφέρει στέλεχος της Κουμουνδούρου, είναι και αυτό παράγοντας ανασφάλειας για τον μέσο πολίτη. Προχθές, η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέδειξε την αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει μείωση τιμών: «Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι δεν θα δούμε μείωση ούτε σταθεροποίηση των τιμών, αλλά συνέχιση των αυξήσεων. Τον μόνο που θα έκανε σοφότερο αυτή η δήλωση είναι τον κ. Γεωργιάδη, που τόσον καιρό θριαμβολογεί για δήθεν μειώσεις τιμών» σχολίασε μεταξύ άλλων.

Κάπου ενδιαμέσως θα υπενθυμίζονται και οι υποκλοπές, ζήτημα από την κυβερνητική διαχείριση του οποίου προέκυψε το σύνθημα για Δικαιοσύνη, το οποίο τώρα, με αφορμή τα Τέμπη, «κατεβαίνει» στην κοινωνία και ως δικό της αίτημα.

Ο Πολάκης και το Κέντρο

Μένει να φανεί πώς επηρεάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και σε προγραμματικό επίπεδο, καθώς είχε ήδη επικαιροποιήσει μετά τις γιορτές το πρόγραμμά του, ενδεχομένως όμως τώρα να χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα όπως η συνολική θεώρηση του κράτους, των υποδομών, δίπλα στα ζητήματα των θεσμών που είχαν αναδειχθεί στην προηγούμενη φάση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο τακτικής δείχνει να εξακολουθεί να κινείται προσεκτικά στην καθημερινή του παρουσία, λίγες μέρες μετά την «αιφνιδιαστική» επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια, που προκάλεσε σχετική αμηχανία στο κόμμα και δημιούργησε ερωτηματικά για την πραγματική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο υπογράμμισε ότι η επιδίωξη του κόμματος είναι η απεύθυνση όχι μόνο στα δικά του ακροατήρια, αλλά στα ακροατήρια «που στέκονται» κριτικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν πείθονται από «κραυγές» και «τοξικότητα» μα επιζητούν επιχειρήματα και «νηφάλιο πολιτικό λόγο». Κοινώς ο Αλέξης Τσίπρας προέταξε την προσέγγιση του Κέντρου, ζητώντας να δεσμευθούν όλοι όσοι κινούνται στην πρώτη γραμμή ότι θα την υπηρετήσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Όσο για την επιστροφή Πολάκη μετά την επιστολή απολογίας, φαίνεται αυτή να έχει να κάνει περισσότερο με μια επιλογή Τσίπρα να κατευνάσει εσωκομματικές γκρίνιες, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στις εκλογές σε υψηλή συσπείρωση, παρά με εκλογικούς υπολογισμούς (γίνεται λόγος στη δημόσια συζήτηση για προσέλκυση της αντισυστημικής ψήφου). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ζύγισε το τάιμινγκ και εκτίμησε ότι «τα Τέμπη τα σβήνουν όλα» και πως μετά το «σούσουρο» ολίγων 24ωρων η ατζέντα θα επιστρέψει εκεί που οφείλει να είναι. Αν θα δικαιωθεί γι’ αυτή την επιλογή θα φανεί προσεχώς.

Διαβάστε επίσης:

Ο αμερικανικός παρεμβατισμός και ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα του 1950

Ιστορία και περιπέτειες του ελληνικού σιδηροδρόμου

Ουάσιγκτον καλεί Κίεβο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:59