search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:40
MENU CLOSE

Τέξας: Ροντέο σφαγής κροταλιών – Άχρηστη φιέστα με σκοπό το κέρδος (Videos)

23.03.2023 16:24
fifi_new

Πρόκειται για κάτι καθαρά «αμερικάνικο». Τα ροντέο με κροταλίες γίνονται συνήθως την Άνοιξη στις πολιτείες της μεσοδυτικής Αμερικής.

Το μεγαλύτερο από αυτά τα ροντέο «Rattlesnake Roundups» γίνεται στο Σουϊτγουότερ, του Τέξας, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Μια παράδοση που κρατά εδώ και 65 χρόνια.

To Σουϊτγουότερ, είναι μια κωμόπολη 10.500 κατοίκων, που βρίσκεται ανάμεσα στο Λάμποκ και το Φορτ Γουόρθ, και τις μέρες του «ροντέο» δέχεται περίπου 40.000 επισκέπτες, κάτι που σίγουρα τονώνει την ντόπια οικονομία.

Ο Κρις Σολς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, θυμάται:

«Όλα άρχισαν πριν από 65 χρόνια όταν το μέρος είχε γεμίσει κροταλίες. Η πόλη είχε επίσης πολλά κοπάδια βοοειδών, και υπήρχαν αρκετά μεγάλες απώλειες ζώων κάθε χρόνο. Τότε, οι παλιότεροι σκέφτηκαν να κάνουν κάτι που θα βελτίωνε την κατάσταση αυτή, και θα πρόσφερε και κάτι στην κοινότητα του Σουϊτγουότερ. Έτσι, άρχισε να γίνεται το ροντέο».

Μάλιστα το 2020, το ροντέο έγινε έξι μόλις μέρες πριν ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, κηρύξει την καραντίνα λόγω της πανδημίας του Covid 19, ενώ το ροντέο του 2021 έγινε δύο μέρες μετά την επαναλειτουργία της αγοράς δίχως τη χρήση μάσκας, κι έτσι στην ουσία το πανηγύρι αυτό των κροταλιών, δεν επηρεάστηκε από την καραντίνα.

Από το 1958 που έγινε το πρώτο ροντέο, το πανηγύρι εξελίχθηκε σ’ ένα μεγάλο φεστιβάλ, αφού στην πορεία προστέθηκαν παρελάσεις, διαγωνισμός μαγειρικής, κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις, αγορά τοπικών προϊόντων, flea market που πουλούν κεφάλια και δέρματα φιδιών, και βέβαια σόου με επιδείξεις όπλων και μαχαιριών. Φέτος ειδικά προστέθηκαν διαγωνισμός «μεγαλύτερης γενειάδας», διαγωνισμός «μακρύτερου κροταλία», και διαγωνισμός «μεγαλύτερης κατανάλωσης τηγανητού κρέατος κροταλία».

Κάθε χρόνο οι κυνηγοί φέρνουν 3.500 με 4.000 κροταλίες, οι οποίοι διαχωρίζονται (αρσενικοί – θηλυκοί), ζυγίζονται, μετρούνται, και στη συνέχεια «αρμέγουν» το δηλητήριό τους. 

Ο Σολς, ισχυρίζεται ότι: «Δεν μας αρέσει να σκοτώνουμε τους κροταλίες, αλλά το κάνουμε για λόγους ασφαλείας. Εμείς, δείχνουμε στον κόσμο τί πρέπει να κάνει όταν συναντήσει έναν κροταλία, και διδάσκουμε στον κόσμο τα πάντα για τους κροταλίες γενικότερα. Θέλουμε να προσφέρουμε στην κοινότητα, και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά».

Ο Κρις Σολς, υποστηρίζει ότι το «ροντέο κροταλιών» φέρνει στην κοινότητα έσοδα της τάξης των 8,3 εκατομμυρίων δολαρίων μέρος των οποίων πηγαίνουν σε κοινωφελείς οργανισμούς.

Αυτή όμως τη χρονιά, οι κάτοικοι του Σουϊτγουότερ έλαβαν χιλιάδες γράμματα από μικρά παιδιά που παρακαλούσαν να σταματήσει αυτή η σφαγή.

Τα μικρά παιδιά έγραφαν ότι: «Οι κροταλίες είναι ντροπαλά πλάσματα» και πως «το κροτάλισμα δεν είναι για να δείξουν απειλή, αλλά είναι ένας τρόπος επικοινωνίας» «αν αφήσουμε ήσυχο ένα φίδι, δεν κινδυνεύουμε από αυτό».

Οικολογικά ατεκμηρίωτη σφαγή

Την σφαγή των κροταλιών στιγματίζει και ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τέξας, Γκαντ Πέρι, ο οποίος τονίζει ότι λόγω της μακροχρόνιας σφαγής τους, οι κροταλίες, όπως όλα τα άγρια ζώα, αναγκάζονται να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν, κι έτσι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι κροταλίες γεννιούνται χωρίς σείστρο στην ουρά τους.

Ο καθηγητής Πέρι, λέει:

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή η σφαγή των κροταλιών δεν είναι καθόλου οικολογικά επιβεβλημένη. Πρώτα απ’ όλα, ο τρόπος που οι ντόπιοι χειρίζονται τα φίδια καταστρατηγεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, και τα παιδιά, ως γνωστόν, αντιγράφουν ότι βλέπουν. Δεύτερον, αν εξολοθρεύουμε τους κροταλίες, θα αυξηθούν τα ανταγωνιστικά ζώα και κυρίως τα τρωκτικά που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα καθώς μεταφέρουν αρρώστιες και μικρόβια επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Τρίτον, από το 2006 μέχρι το 2021 μόνο πέντε (5) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δάγκωμα κροταλία, ενώ κάθε χρόνο, είκοσι οκτώ (28) άνθρωποι πεθαίνουν χτυπημένοι από κεραυνούς».

Ο καθηγητής, ισχυρίζεται ότι δεν ισχύει πως το κυνήγι του κροταλία υποστηρίζεται από την επιστήμη, ούτε πως γίνεται λόγω του υπερπληθυσμού των φιδιών.

«Το κυνήγι γίνεται σε ιδιωτική γη, και δεν υπάρχει καμία συμμετοχή επιστημόνων. Γίνεται μάλιστα με χρήση καπνού από καύση πετρελαίου, αν και συνήθως ρίχνουν πετρέλαιο και καταστρέφουν διά παντός τις φωλιές. Επίσης, το δηλητήριο των φιδιών δεν χρησιμοποιείται για κατασκευή φαρμακευτικών αντιδότων όπως υποστηρίζουν οι κυνηγοί, διότι η αφαίμαξή του δεν γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Ούτε υπάρχει υπερπληθυσμός φιδιών, αφού κάθε χρόνο οι κυνηγοί πηγαίνουν όλο και πιο μακριά για να συλλέξουν τα χιλιάδες φίδια που σκοτώνουν στο ροντέο».

Τελικά το ιδιότυπο αυτό ροντέο κροταλιών γίνεται για το χρήμα και όχι για διδακτικούς λόγους. Τα τρυφερά γράμματα των παιδιών θα βάλουν, άραγε, ένα τέλος σ’ αυτή την υπερβολή; Μακάρι, αν και πολύ αμφιβάλλουμε.

Διαβάστε επίσης:

Ο 82χρονος Tom Jones συνεχίζει ακάθεκτος: Θα δώσει 16 συναυλίες στις ΗΠΑ (Photos/Videos)

Η τεχνητή νοημοσύνη καταργεί τους DJs: Θαμώνες χορεύουν με χιτάκια από ρομπότ (Videos)

Paris Hilton: Η τραγική εφηβεία μιας πλούσιας κληρονόμου (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:39