search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:23
MENU CLOSE

«Γερμανικό μοντέλο» θέλει ο Ανδρουλάκης – Τα πρόσωπα που έχει στο μυαλό του για τη θέση του πρωθυπουργού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2274
23-03-2023
24.03.2023 06:00
Lars_Klingbeil-androylakis-new

Τις σκέψεις του για τις μετεκλογικές συνεργασίες και το κόμμα που οραματίζεται να χτίσει φανέρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ρωτήθηκε από τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας τόσο για την επόμενη μέρα των εκλογών όσο και για τις προθέσεις του σε ό,τι έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρουλάκης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός όταν έκλεισαν οι πόρτες και έφυγαν οι κάμερες. Εκεί είπε στον Κλινγκμπάιλ πως, σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκλογές, δεν λέει όχι σε συγκυβέρνηση – αντιθέτως. Ωστόσο, όπως εξήγησε, αυτές πρέπει να γίνονται στη βάση ενός συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος. Μάλιστα, είπε πως πρότυπό του για μία τέτοιου είδους προγραμματική σύγκλιση είναι αυτή που επετεύχθη στη Γερμανία (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι).

Ο καλά ενημερωμένος για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα Γερμανικός πολιτικός τον ρώτησε και για τις σκέψεις του σε ό,τι έχει να κάνει με τον «πρωθυπουργό που θα προτείνει». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αφού ξεκαθάρισε ότι τέτοιους όρους μπορεί να επιβάλει μόνο αν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», αποκάλυψε – πρώτη φορά – πως «έχει κάποια πρόσωπα στο μυαλό του», τα οποία θεωρεί ικανά για τη θέση του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες.

«Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές και μετά θα σχηματιστεί μία κυβέρνηση συνεργασίας για να μείνουν πρωθυπουργοί, μάλλον δεν ξέρουν τι είναι η σημερινή και νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει ισχυρή εντολή κάνοντας μόνο προγραμματικές συμφωνίες και χωρίς πρόσωπα που έχουν υπονομεύσει σταθερά το δημόσιο συμφέρον εις βάρος του ελληνικού λαού» είναι το μήνυμα του Ανδρουλάκη για την επόμενη μέρα των εκλογών (ομιλία στο Κιλκίς).

Βοήθεια από τους Γερμανούς

Ο αρχηγός του SPD και οι συνοδοί του, αφού άκουσαν τον Ανδρουλάκη και έμειναν ικανοποιημένοι για τα όσα τους είπε, ρώτησαν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν εκείνοι από την πλευρά τους την παράταξη. Εκεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τους ζήτησε τεχνογνωσία για τα social media και τις νέες πλατφόρμες, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της προεκλογικής μάχης θα «παιχτεί» εκεί. Παραδέχθηκε αδυναμία του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι έχει να κάνει με τις νέες πλατφόρμες σε σύγκριση και με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Οι Γερμανοί έδειξαν να κατανοούν το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη και δεσμεύτηκαν για συνεργασία. Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ και έχουν απευθείας συνομιλίες και συμφωνίες για συνεργασία εκτιμάται πολύ θετικά στη Χαριλάου Τρικούπη.

Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στο κόμμα και δείχνει και τη διαφορά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάτες του Ανδρουλάκη θεωρούν ότι πλέον υπάρχει μία διαφορετική και ανανεωμένη δυναμική του ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα μπαίνει στον ευρωπαϊκό χάρτη, κάτι που, όπως λένε, δεν είχε συμβεί εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Άλλωστε ο Ανδρουλάκης δεν έχει κρύψει ότι επιδιώκει την εξωστρέφεια του κόμματος μέσω της αξιοποίησης των επαφών που έχει χτίσει από την παρουσία του στις Βρυξέλλες την τελευταία οκταετία ως ευρωβουλευτής. «Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να στείλω ένα ισχυρό σήμα σήμερα, εδώ από την Αθήνα, ότι είμαστε φίλοι, συνεργαζόμαστε στενά με το ΠΑΣΟΚ και επιθυμούμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ» τόνισε από τη μεριά του ο Λαρς Κλινγκμπάιλ.

«Σφάζονται» οι συνυποψήφιοι – Χαίρονται για Πολάκη

Η εικόνα που παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Συνεργάτες του Ανδρουλάκη θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα αλλάξει, καθώς «όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές τόσο θα ενισχύονται τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτικής πρότασης εξουσίας». Αναγνωρίζουν ότι το δυστύχημα των Τεμπών δεν φέρνει πολιτική ανατροπή, καθώς η Νέα Δημοκρατία προηγείται και δεν διακυβεύεται η πρώτη θέση, αλλά τα ποσοστά των κομμάτων και οι μεταξύ τους διαφορές είναι ακόμα ανοιχτά.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ – το οποίο έχει επισημανθεί πολλάκις στα ρεπορτάζ του «Ποντικιού» – είναι η Αττική. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν στα χέρια τους άνθρωποι του περιβάλλοντος του προέδρου, φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, στη Δυτική Αττική και στη Β’ Πειραιά. Όλα αυτά την ώρα που η ηγεσία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δεν βγαίνουν στην κοινωνία αλλά «σφάζονται» με τις κομματικές οργανώσεις.

Ο Ανδρουλάκης έχει ζητήσει από τους υποψηφίους του να εργαστούν περισσότερο και να διεκδικήσουν τη μάχη του σταυρού, να μην περιοριστούν στα κομματικά ακροατήρια. Παράλληλα υπάρχουν χαμόγελα για το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης επιστρέφει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως σημειώνουν, «τελειώνει κάθε είδους συζήτησης περί μετριοπαθούς στροφής του Αλέξη Τσίπρα».

Μάλιστα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η κριτική που γίνεται στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από τα… αριστερά: «Η επιστροφή του Πολάκη σημαίνει και ανοχή των προγραφών που εξαπέλυσε προ 20 ημερών εναντίον δημοσιογράφων και δικαστών. Επιθέσεις και απειλές που δεν συνάδουν με την Αριστερά. Η Αριστερά, που τα έχει υποστεί αυτά, δεν μπορεί ούτε να τα κάνει, αλλά ούτε και να τα ανέχεται στους κόλπους της».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει με Τέμπη, ασφάλεια, ακρίβεια

Αναζητώντας καλά νέα – Η κυβέρνηση μοιάζει παγιδευμένη σε σπιράλ αρνητικών εξελίξεων

Καθοριστική η απλή αναλογική: Πώς προσεγγίζουν στο Μαξίμου τους κινδύνους της πρώτης κάλπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:23