search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:02
MENU CLOSE

Αναζητώντας καλά νέα – Η κυβέρνηση μοιάζει παγιδευμένη σε σπιράλ αρνητικών εξελίξεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2274
23/3/2023
23.03.2023 06:00
mitsotakis_ypourgiko_0903_1740-700_new

Με τις εκλογές πλέον να έχουν έναν σαφή ορίζοντα – μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο – η κυβέρνηση καλείται να ανασυνταχθεί μετά το σοκ που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη και να προετοιμαστεί για μια, όπως όλα δείχνουν, δύσκολη προεκλογική περίοδο.

Όπως έχει πλειστάκις επισημάνει το «Ποντίκι», το ασύλληπτο σιδηροδρομικό δυστύχημα, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα, έχει ανατρέψει πλήρως τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της Ν.Δ., τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και σε επίπεδο πρακτικής, καθώς έως τώρα αποφεύγονται οι προεκλογικές εκδηλώσεις, ενώ και η προσπάθεια προβολής της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» έχει πάει πολύ πίσω.

Οι δημοσκοπήσεις

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς το δυστύχημα και οι συνακόλουθες αποκαλύψεις για μείζονες ελλείψεις στις υποδομές ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου την φέρνουν διαρκώς σε θέση άμυνας, ενώ και οι εξηγήσεις που έχουν ως τώρα δοθεί δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους πολίτες, που βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση σοκ.

Άλλωστε η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν μεγάλες απώλειες για τη Ν.Δ., σημαντική μείωση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, έντονη δυσαρέσκεια, οργή και απογοήτευση για την κυβέρνηση και σοβαρό πολιτικό κόστος για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ρευστό σκηνικό ενόψει της πρώτης κάλπης.

Δύσκολη πολιτική διαχείριση

Ακόμα χειρότερα, οι συζητήσεις σε επίπεδο επιτροπών της Βουλής δεν επέτρεψαν στην κυβέρνηση να παρουσιάσει μια κατά το δυνατόν σαφή εικόνα σχετικά με τις ευθύνες για την κακή εικόνα που παρουσιάζουν οι σιδηρόδρομοι, ενώ το γεγονός ότι μετά από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. τα έργα δεν προχώρησαν την πλήττει ποικιλοτρόπως και σε κρίσιμα σημεία.

Ωστόσο ένα μείζον πρόβλημα που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ενόψει προεκλογικής περιόδου είναι ότι τα… καλά νέα, τα οποία θα μπορούσε να παρουσιάσει ως αποτέλεσμα των πολιτικών της, μειώνονται επικίνδυνα, ενώ αντιθέτως παραμένουν στο προσκήνιο διάφορα προβληματικά ζητήματα τα οποία παραμένουν άλυτα και επιβαρύνουν κι άλλο το πολιτικό κλίμα.

Η ακρίβεια

Το βασικότερο από αυτά είναι το ζήτημα της ακρίβειας, καθώς, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι τιμές θα συνεχίσουν, λόγω πληθωρισμού, να ανεβαίνουν και απλώς θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησής τους, λόγω της σταδιακής αποκλιμάκωσης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Μάλιστα ο Σταϊκούρας επισήμανε ότι μπορεί μεν ο ρυθμός ανόδου των τιμών να επιβραδυνθεί, αλλά οι νέες αυξήσεις προστίθενται στις ήδη ανεβασμένες τιμές σε βασικά προϊόντα, με αποτέλεσμα μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ να μετατρέπεται σε… επικίνδυνη αποστολή για τους καταναλωτές, που βλέπουν το εισόδημά τους πλέον να μην επαρκεί ακόμα και για βασικές αγορές.

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην αύξηση από 1ης Απριλίου του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ μεικτά, καθώς και σε διάφορες παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας στην αγορά (όπως η συμφωνία για την τιμή του μπακαλιάρου ή το «καλάθι του νονού»), ωστόσο όλα αυτά δεν μοιάζουν αρκετά για να ανατρέψουν την εικόνα της νέας συμπίεσης των εισοδημάτων των πολιτών.

Χωρίς πειστικές απαντήσεις

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση συνεχίζει να «πυροβολεί» την κυβέρνηση κατηγορώντας την για ανεπάρκεια των μέτρων, αλλά και για πλημμελείς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας, κατηγορίες για τις οποίες ακόμα δεν έχει βρεθεί μια πειστική απάντηση, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν τη σαφή δυσφορία των πολιτών.

Προς το παρόν κάποια νέα ευρεία παρέμβαση τύπου «pass» δεν προβλέπεται, καθώς φαίνεται να έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια και, πλέον, το μόνο που αναμένεται είναι μια επιπλέον ενίσχυση για το Πάσχα, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά στοχευμένη σε πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και τα ΑμεΑ.

Οι υποκλοπές

Σε δεύτερο επίπεδο, η υπόθεση των υποκλοπών έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε «Λερναία Ύδρα» για την κυβέρνηση, καθώς, μετά τα «πυρά» της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην στέλεχος του Facebook, αλλά και σύμβουλος της κυβέρνησης, έπεσε θύμα επισύνδεσης της ΕΥΠ και στη συνέχεια παρακολούθησης από το Predator.

Σημειώνεται ότι το όνομα της Σίφορντ είχε συμπεριληφθεί σε λίστες που ελληνικά ΜΜΕ είχαν δημοσιοποιήσει και περιλάμβαναν ανθρώπους που – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης. Ωστόσο ο διεθνής αντίκτυπος από την αποκάλυψη των «ΝΥΤ» είναι και μεγάλος και πολύ αρνητικός για την κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί να ξεπεράσει την υπόθεση των υποκλοπών.

Ανησυχία και στρατηγική

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την αποχώρηση από τα ψηφοδέλτια της πρώην γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, στη Ν.Δ. επικρατεί «αυξημένη ετοιμότητα» για πιθανές νέες αποκαλύψεις είτε από την αξιωματική αντιπολίτευση είτε από ΜΜΕ για φαινόμενα ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, όσο θα πλησιάζει η ώρα των πρώτων εκλογών.

Σε όλα αυτά, η ΝΔ αναμένεται να αντιτάξει – όσο μπορεί – τη «θετική ατζέντα» της και να υπενθυμίσει την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει σωρευτική αντίδραση των πολιτών και, ιδίως, των λεγόμενων «κεντρώων» στην κάλπη της απλής αναλογικής, οπότε θα μπορεί να ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα στις δεύτερες εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Ο αμερικανικός παρεμβατισμός και ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα του 1950

Ιστορία και περιπέτειες του ελληνικού σιδηροδρόμου

Ουάσιγκτον καλεί Κίεβο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:02