search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:19
MENU CLOSE

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο topontiki.gr: Απαιτείται συνολική αλλαγή πολιτικής για την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας

31.03.2023 14:32
mariliza_xenogiannakopoulou

«Παράγοντα αποσταθεροποίησης» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συνέντευξη που παραχωρεί στο topontiki.gr, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας, και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Αναφέρεται στην ανάγκη για συνολική πολιτική αλλαγή με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και την στήριξη της κοινωνίας. Σχολιάζοντας τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «ακυβερνησία» λόγω των εκλογών της απλής αναλογικής, τονίζει ότι ο πρωθυπουργός προσβάλει την κοινωνία που εκφράζει έντονη αποδοκιμασία προς την κυβέρνησης και διαμηνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για συγκρότηση ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης. Σημειώνει ότι για αυτόν τον στόχο αποτελεί προϋπόθεση η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μάϊου και πως μετεκλογικά τα προοδευτικά κόμματα στα οποία η Κουμουνδούρου έχει απευθύνει κάλεσμα, θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη σημειώνει πως εφόσον έχει μιλήσει για την ανάγκη σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, δεν συνάδει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασία με μια κυβέρνηση «νεοφιλελεύθερη» και «αυταρχική», και συνάμα «υπόλογη για τις υποκλοπές».

Σε ό,τι αφορά το δυστύχημα των Τεμπών κάνει λόγω για συγκάλυψη και αναφέρει πως «η κυβέρνηση επικαλείται το “απόρρητο” σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια και το ακαταδίωκτο σε όσους καλεί να τη συγκαλύψουν».

Σχετικά με το ζήτημα του ορίου συνταξιοδότησης που αποτέλεσε αφορμή για επιθέσεις της ΝΔ, εξηγεί ότι αυτό αυξήθηκε με νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2012 και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2022 με νόμο του Κωστή Χατζηδάκη, αυξήθηκε κατά 7 χρόνια και στο Δημόσιο.

Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου σημειώνει ότι «δεν ισοσταθμίζει ούτε στο ελάχιστο τον πληθωρισμό και την τεράστια μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων» η οποία οφείλεται και στην «λεηλασία» μέσω των έμμεσων φόρων, με την κυβέρνηση να έχει εισπράξει το 2022 7 δις ευρώ παραπάνω από το 2021, από τα οποία τα 4 δις προέρχονται μόνο από τον ΦΠΑ. Σε σχέση με την στήριξη του εισοδήματος η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνολική αναφέρει, καθώς εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η δέσμη μέτρων που προτείνει περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ξεπάγωμα τριετιών στο δημόσιο, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων και αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου:

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διενέργεια των εκλογών στις 21 Μαΐου, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την απλή αναλογική «παγίδα ακυβερνησίας», και μίλησε για τον κίνδυνο «πολιτικής ανωμαλίας». Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αλλά και τους πολίτες που παρακολουθούν αυτή τη ρητορική;

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας και της κοινωνίας. Η προσπάθεια του να απαξιώσει εκ των προτέρων τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική προσβάλει την ίδια την εκλογική διαδικασία και την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και, ταυτόχρονα, αποτυπώνει την αγωνία που τον διακατέχει μπροστά στην έντονη κοινωνική αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής. Το διακύβευμα των εκλογών είναι καθαρό και ισχυρό και αφορά την ανάγκη προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Οι εκλογές στις 21 Μαΐου θα αναδείξουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και θα ανοίξουν τον δρόμο για την συγκρότηση μίας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

«Απόρρητο για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια, ακαταδίωκτο για να συγκαλυφθεί»

Ένα μήνα μετά τα Τέμπη και εν όψει των εκλογών, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ζητάει δεύτερη ευκαιρία να κάνει όσα δεν έκανε μέχρι το δυστύχημα και βγάζει «φταίχτη» μεταξύ άλλων το «βαθύ κράτος» υποσχόμενος μεταρρύθμιση και σε αυτό το πεδίο. Πώς το σχολιάζετε;

Ο κ. Μητσοτάκης, που κυβερνά τέσσερα χρόνια, προσβάλλει το κοινό αίσθημα μετά από αυτήν την εθνική τραγωδία και υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου όταν αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά. Έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ καθώς και για τις παράνομες παρακολουθήσεις και τον παρακρατικό μηχανισμό που είχε στηθεί στο Μαξίμου. Η διάχυση όμως των ευθυνών τελικά αποτελεί συγκάλυψη, την ώρα που η κοινωνία συγκλονισμένη απαιτεί απόδοση δικαιοσύνης. Η ψήφιση του ακαταδίωκτου για την Επιτροπή που σύστησε ο κ. Μητσοτάκης για το δυστύχημα των Τεμπών, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης. Η κυβέρνηση επικαλείται το «απόρρητο» σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια και το «ακαταδίωκτο» σε όσους καλεί να τη συγκαλύψουν.

Όσον αφορά το βαθύ κράτος, αυτό δεν είναι άλλο από το «Επιτελικό κράτος» της ΝΔ, των κομματικών και γαλάζιων golden boys στις θέσεις ευθύνης, των 9 δις ευρώ απευθείας αναθέσεων, της υποστελέχωσης σε μόνιμο προσωπικό, της υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος, της απαξίωσης των εργαζομένων και των ανεξάρτητων αρχών.

«Κόλαφος για την κυβέρνηση η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα»

Η κυβέρνηση σας καταλογίζει «λαϊκισμό» και αντιθεσμικότητα, κι εσείς επίσης την κατηγορείτε για καταρράκωση των θεσμών με κορυφαία παραδείγματα τις υποκλοπές, τον έλεγχο της ενημέρωσης, κ.λπ. και εκτεταμένη διαφθορά. Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα θωρακίσει την κυβέρνησή του, το κράτος αλλά και το πολιτικό σύστημα από καταχρηστικά φαινόμενα;

Η κυβέρνηση ευθύνεται για την αντιδημοκρατική εκτροπή των παράνομων παρακολουθήσεων, καθώς και για τη συνεχή προσπάθεια συγκάλυψης του μεγάλου αυτού σκανδάλου. Χθες υπήρξε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα που ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν αξίζει στη χώρα μας και στο λαό μας ένα κράτος παρακρατικών μηχανισμών, πελατειακό λάφυρο στα χέρια κομματικών στρατών και οικονομικών συμφερόντων. Η δική μας δέσμευση είναι η ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα, η κατοχύρωση του κράτους δικαίου και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των θεσμών και της κοινωνικής λογοδοσίας. Δεσμευόμαστε για ένα κράτος αξιοκρατικό, αποτελεσματικό, ασφαλές, δημοκρατικό, σύγχρονο και κοινωνικά δίκαιο που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την πρωτιά στις εκλογές με την απλή αναλογική προκειμένου να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας άμεσα, και όσον αφορά τους πιθανούς εταίρους, «δείχνει» κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από το αν η Χαριλάου Τρικούπη ανταποκρίνεται αυτή τη στιγμή – ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναγνωρίσει ότι είναι και ο κομματικός ανταγωνισμός στη μέση – εφόσον στρέφεστε κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι διακρίνετε σημεία σύγκλισης. Επομένως με ποιες θέσεις του συμφωνείτε και σε ποια ζητήματα περιμένετε μεγαλύτερη αποσαφήνιση;

Η θέση μας είναι καθαρή, πιστεύουμε στην απλή αναλογική και προσβλέπουμε στη συγκρότηση μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές αποτελεί την προϋπόθεση, ώστε να είναι εφικτή αυτή η προοπτική. Κατά την προεκλογική περίοδο τα κόμματα αναπτύσσουν την στρατηγική τους. Το αποτέλεσμα όμως των εκλογών είναι αυτό που θα θέσει το κάθε κόμμα προ των ευθυνών των επιλογών του. Εμείς έχουμε απευθύνει κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και σε όλα τα προοδευτικά κόμματα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ έχει μιλήσει για την ανάγκη σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν συνάδει με το να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη δεξιά, με μία κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη και αυταρχική, που είναι υπόλογη για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το δυστύχημα στα Τέμπη έδειξαν ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά υφίστανται σημαντικό πολιτικό πλήγμα. Ακόμη κι έτσι η ΝΔ εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν χάνει, αλλά δεν παρουσιάζει και κάποια θεαματική άνοδο. Και, παρότι καταγράφεται στα ποιοτικά στοιχεία μεγάλη οργή της κοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει ότι καταφέρνει να την ενσωματώσει. Πώς το σχολιάζετε;

Αυτό που αποτυπώνεται στην κοινωνία είναι διαφορετικό και εκφράζεται και στις μεγάλες διαδηλώσεις με τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Υπάρχει σήμερα ισχυρό αίτημα για δικαιοσύνη και αλλαγή, και η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζει αυτήν την κοινωνική ανάγκη και προοπτική!

«Η αύξηση του κατώτατου στα 780 ευρώ δεν ισοσταθμίζει ούτε στο ελάχιστο πληθωρισμό και απώλεια εισοδήματος»

Από αύριο ισχύει η αύξηση στον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, την οποία καταγγείλατε ως «ψηφοθηρική», αλλά και «ανεπαρκή», υπό την έννοια ότι ήρθε καθυστερημένα και θα την «καταπιεί» ο υψηλός πληθωρισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ. Θεωρείτε ότι τα 100 ευρώ παραπάνω κάνουν τη διαφορά και επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απορρυθμίσει την αγορά εργασίας και διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις. Ο νόμος Χατζηδάκη έχει επιβάλλει εργασιακό μεσαίωνα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από αύριο δεν ισοσταθμίζει ούτε στο ελάχιστο τον πληθωρισμό και την τεράστια μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Η χώρα μας έχει τη θλιβερή τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Μόνο η Βουλγαρία και η Σλοβακία είναι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα. Η δική μας πρόταση είναι συνολική, αφορά την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, τη συνολική στήριξη των μισθών με την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, τη θέσπιση ενός μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό για τους μισθούς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, την πλήρη αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και τη θέσπιση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς στα 10.000 ευρώ!

O ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γαλλία που έχουν στο επίκεντρο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη. Στην Ελλάδα, μετά τα μνημόνια το όριο είναι ακόμη μεγαλύτερο, στα 67 έτη, κι η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αυτός που το αύξησε. Τι ακριβώς ισχύει; Είναι στις προβλέψεις σας η μείωση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης;

Η αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 θεσμοθετήθηκε το 2012 με το νόμο 4093/2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Αυτή είναι η αλήθεια. Επιπλέον το 2022 με νόμο του κ. Χατζηδάκη αυξήθηκαν κατά επτά χρόνια τα όρια ηλικίας στο δημόσιο!

H ΝΔ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογική του πολιτική το 2015 – 2019 και συγκεκριμένα για την άμεση φορολογία που επιβάρυνε τη μεσαία τάξη – κάτι πάντως το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραδεχτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για την εκτόξευση της έμμεσης φορολογίας. Ποια θεωρείτε είναι η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους πολίτες, με δεδομένη και τη διαφορετική συγκυρία;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συστηματικά με τις επιλογές της ανατροφοδοτεί την κρίση και ευνοεί τους λίγους, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εις βάρος των πολλών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων των επαγγελματιών, των αγροτών και κυρίως των νέων ανθρώπων που τους καταδικάζει σε φθηνή ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα και προοπτικές. Έχει λεηλατήσει με τους έμμεσους φόρους τα λαϊκά και μεσαία στρώματα! Το 2022 εισέπραξε 7 δισ. παραπάνω από το 2021 σε έμμεσους φόρους από τα οποία τα 4 δισ. ήταν μόνο από ΦΠΑ! Αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, επιδοτεί την αισχροκέρδεια και δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη. Σήμερα απαιτείται μία συνολική αλλαγή πολιτικής για την ανάταξη της οικονομίας και την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας! Αυτή είναι η δέσμευση μας, έχουμε το πρόγραμμα και το σχέδιο  για να την υλοποιήσουμε! Οι εκλογές θα είναι λύτρωση για τον τόπο και τον λαό!

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από την Έβρο: Θα ολοκληρώσουμε τον φράχτη, αποτελεί εθνική αναγκαιότητα

Τσίπρας: Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό κράτος

Θάνος Πλεύρης στο topontiki.gr: «Η Αριστερά θέλει ένα μίζερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς θέλουμε ένα πραγματικά ισχυρό»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:18