search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:14
MENU CLOSE

Θάνος Πλεύρης στο topontiki.gr: «Η Αριστερά θέλει ένα μίζερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς θέλουμε ένα πραγματικά ισχυρό»

31.03.2023 06:00
PLEVRIS2 NEW

Την εκτίμηση ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες θα αποφασίσουν ότι «είναι προτιμότερο να έχουν μια κυβέρνηση που δίνει μάχες και κάνει και λάθη παρά μια λάθος κυβέρνηση» κάνει ο υπουργός Υγείας και υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο topontiki.gr.

O υπουργός περιγράφει την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «θέλει ένα μίζερο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ενώ παραδέχεται ότι η τραγωδία στα Τέμπη «θα έχει αποτύπωμα και στο κομμάτι του τρόπου που θα επιλέξουν οι πολίτες τα κόμματα που θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές».

-Αν και μπορεί να ακουστεί κλισέ, κατ’ αρχάς θα ήθελα την άποψή σας για το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών.

Το μεγάλο δίλημμα των επερχόμενων εκλογών είναι εάν η χώρα θα συνεχίσει σε μία σταθερή διακυβέρνηση και θα έχει μια κυβέρνηση που έχει πετύχει πολλά, αλλά έχει κάνει και λάθη ή θα έχει μία λάθος κυβέρνηση και θα μπει σε περιπέτεια με τερατογενέσεις και κυβερνήσεις Φρανκενστάιν του τύπου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Μέρα25 και ΚΚΕ.

-Ειδικά για το χαρτοφυλάκιό σας τι πιστεύετε ότι θα σήμαινε μια αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση;

Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι ο τομέας της υγείας. Η πανδημία έδειξε ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σύστημα υγείας με δημόσιο χαρακτήρα που θα έχει όμως απαγκιστρωθεί από αγκυλώσεις το παρελθόντος. Εμείς δομούμε ένα σύστημα που στηρίζεται στις προληπτικές εξετάσεις, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τον Προσωπικό γιατρό, την πλήρη ανασυγκρότηση των νοσοκομείων μας με ένα νέο χάρτη υγείας και 1,5 δις ευρώ για υλικοτεχνικές υποδομές και εξωνοσοκομειακή φροντίδα.

Βασικός πυλώνας αυτού του δημόσιου συστήματος υγείας είναι η παρουσία προσωπικού γιατρών, υλικοτεχνικές υποδομές και η ομαλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μια άλλη κατεύθυνση θα οδηγούσε στην πραγματικότητα σε ένα κατ’ επίφαση δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο συνεχώς θα συρρικνώνεται και θα έχει προβλήματα όπως είχε διαχρονικά. Οι αγκυλώσεις και οι ιδεοληψίες της αριστεράς  δεν αφήνουν την πραγματική ανάπτυξη ενός γνήσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

-Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, μερική ιδιωτικοποίησή της και υποχρηματοδότηση. Τι απαντάτε;

Ξεκινώ από το τελευταίο. Η αξιωματική αντιπολίτευση παρέδωσε προϋπολογισμό για το ΕΣΥ 3,8 δισ. ευρώ. Είναι ο προϋπολογισμός του 2019, και εμείς παραδίδουμε προϋπολογισμό για το ΕΣΥ 5,2 δισ. ευρώ, 1,4 δισ. ευρώ παραπάνω, χωρίς να υπολογίζουμε το 1,5 δις ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα ενώ το προσωπικό στο ΕΣΥ το 2019 ήτανε 100.000, σήμερα είναι 107.000, χωρίς να προσθέσω και το κομμάτι των υποδομών, όπου σήμερα έχουμε υπερδιπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ.

Η Αριστερά αναφέρεται σε ένα δημόσιο σύστημα στα χαρτιά, αλλά οι αριθμοί τη διαψεύδουν. Όσον αφορά την κατ’ επίφαση ιδιωτικοποίηση, το γεγονός ότι εκμεταλλευόμαστε ιδιωτικές δομές που τις παρέχουμε δωρεάν στους πολίτες για να μειώνουμε τα ράντζα ή τα χειρουργεία, είναι ακριβώς το αντίθετο. Ανοίγουμε το εθνικό σύστημα υγείας σε κάθε δομή που υπάρχει και παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. Η Αριστερά θέλει ένα μίζερο εθνικό σύστημα υγείας. Εμείς θέλουμε ένα πραγματικά ισχυρό.

-Κατά τη γνώμη σας ποιο ήταν το σημαντικότερο επίτευγμά σας ως υπουργός Υγείας και ποια η πιο άσχημη στιγμή σας στο υπουργείο;

Έχω πει πολλές φορές ότι κανένας υπουργός Υγείας δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανος και πάντοτε θα πρέπει να αναζητά τι παραπάνω έπρεπε να κάνει. Ως επίτευγμα στο υπουργείο Υγείας θα μπορούσα να πω ότι, παρά τη διαχείριση της πανδημίας, που ήταν από μόνη της κεντρικό ζήτημα, προχωρήσαμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που βάλτωναν και κυρίως την ανασύσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τον προσωπικό γιατρό και τις προληπτικές εξετάσεις.

Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε πάνω από 7.000 γυναίκες που έχουνε διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο με μια ασθένεια καρκίνου του μαστού και μπορούν να το αντιμετωπίσουν, οπωσδήποτε σε χαροποιεί ότι έδωσες μέσω της πρόληψης τη δυνατότητα σε αυτές τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους. Η πιο δύσκολη, βέβαια, στιγμή μου ήταν η στιγμή που ως υπουργός Υγείας βρέθηκα στα Τέμπη και αντίκριζα στα μάτια τους συγγενείς των νεκρών παιδιών από το δυστύχημα. Και οπωσδήποτε σαν γονέας βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους ήταν οπωσδήποτε όχι απλά μια δύσκολη αλλά μια στιγμή που μένει χαραγμένη στο μυαλό μου.

-Η τραγωδία των Τεμπών προφανώς και καθορίζει το πολιτικό κλίμα λίγο πριν εκλογές. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται σωστά όλες τις πτυχές του περιστατικού που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία;

Το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν μια τραγωδία και από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως κυβέρνηση που βρισκόμαστε στα ηνία της χώρας. Την ευθύνη εμείς την αγαπάμε και για αυτό το λόγο από την πρώτη στιγμή την αναλάβαμε και στο επίπεδο του πρωθυπουργού αλλά και με την παραίτηση του υπουργού. Και πέρα από την ανάληψη της ευθύνης προσπαθήσαμε να δούμε και τους λόγους που συνέβη αυτό αλλά και πως δεν θα ξανασυμβεί ποτέ στο μέλλον.

Οπωσδήποτε αυτή η τραγωδία θα έχει αποτύπωμα και στο κομμάτι του τρόπου που θα επιλέξουν οι πολίτες τα κόμματα που θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Αυτό το οποίο εμείς λέμε είναι ότι μέσα στα 4 χρόνια της διακυβέρνησής μας θα πρέπει να κριθούμε για το σύνολο της διακυβέρνησης και οπωσδήποτε οι παθογένειες που υπάρχουν και οδήγησαν σε αυτό το δυστύχημα μπορούν να αντιμετωπιστούν από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μεγάλες απώλειες μετά το τραγικό δυστύχημα. Πού τις αποδίδετε και πιστεύετε ότι μπορούν να καλυφθούν ως την ημέρα των εκλογών;

Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι, όπως ακριβώς διαχειριστήκαμε μια σειρά από δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις, όπως τα ελληνοτουρκικά, την εισβολή μεταναστών στον Έβρο, την ενεργειακή κρίση, την πανδημία, έχουμε τη δυνατότητα να παλέψουμε και κόντρα σε παθογένειες που υπάρχουν στο ίδιο το κράτος.

Ήδη πετύχαμε αρκετά αλλά έχουμε πολλή δουλειά. Θεωρώ ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές στα διλήμματα αυτά θα απαντήσουν οι πολίτες ότι είναι προτιμότερο να έχουν μια κυβέρνηση που δίνει μάχες και κάνει και λάθη παρά μια λάθος κυβέρνηση.

-Καταλαβαίνω ότι ο εκπεφρασμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές είναι η επίτευξη αυτοδυναμίας. Ωστόσο αν αυτό δεν καταστεί εφικτό στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ή προκρίνετε την ιδέα και νέων εκλογών;

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Προφανώς το κάθε κόμμα θα προσαρμοστεί στα αποτελέσματα των εκλογών διότι ο λαός είναι κυρίαρχος. Πιστεύουμε ότι θα πείσουμε τους πολίτες και ο στόχος θα επιτευχθεί.

-Κλείνοντας, και για να γυρίσουμε από εκεί που αρχίσαμε, κατά τη γνώμη σας ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που θα βαρύνουν την απόφαση των πολιτών για την ψήφο τους;

Στις εκλογές κρίνονται τα προγράμματα των κομμάτων. Από τη μια πλευρά οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αν θέλουν φράχτη στον Έβρο ή ελεύθερη είσοδο μεταναστών. Εάν θέλουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ή επαναφορά στην πίεση στη μεσαία τάξη.

Αν θέλουν ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή να παραμείνουν στις αγκυλώσεις του παρελθόντος και εντέλει αν θέλουν μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που έχουν πρόγραμμα για τη χώρα ή μια τερατογένεση που θα ακούει σε μια σειρά προσώπων Βαρουφάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας με πρωθυπουργό κάποιον που θα είναι έκπληξη.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Πυρά για την «ασυλία» των μελών της επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας

Αποστάσεις Μπακογιάννη για τη «βίλα Ραγκούση»: «Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να κουβεντιάσουμε» (video)

«Πυρά» Παπαδημούλη σε Μητσοτάκη για υποκλοπές: Εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη και η Φον ντερ Λάιεν έχει πιει το «αμίλητο νερό»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:04