search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:57
MENU CLOSE

Παραληρηματικό τηλεδικείο για μπούγιο και τηλεθέαση με αφορμή το πρωταπριλιάτικο αστείο του Άκη Τσελέντη (video)

06.04.2023 15:41
mikroutsikos_tselentis_0604_new

Προφανώς και είναι ασόβαρα όσα συνέβησαν στον τηλεοπτικό αέρα του Alpha μεσημεριάτικα ανάμεσα στους πανελίστες Στέφανο Κωνσταντινίδη και Ανδρέα Μικρούτσικο, συνεπικουρούμενο από τον Γρηγόρη Γκουντάρα.

Σκυλοκαβγάς για μια ανάρτηση του Άκη Τσελέντη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για τσουνάμι, στο facebook, τηρώντας το έθιμο της Πρωταπριλιάς, για το οποίο -ανήκουστο- έγινε εισαγγελική παρέμβαση. Το Πρωταπριλιάτικο ψέμα/αστείο λογίζεται πλέον fake news. Ελέγχεται δηλαδή ο καθηγητής για ποινικώς κολάσιμη πράξη του άρθρου 191 Π.Κ. (Διασπορά ψευδών ειδήσεων).

Ποινικοποίηση του χιούμορ εν ολίγοις. Με αφορμή το αστείο -που έβγαζε μάτι ότι ήταν πρωταπριλιάτικο, ακίνδυνο, αθώο, ψέμα- έγινε της κακομοίρας στην εκπομπή «Super Κατερίνα».

Σαν τιμητής  «ορατών τε πάντων και αοράτων» ο Ανδρέας Μικρούτσικος «ύψωσε» και «κούνησε» τον δείκτη στον έγκριτο πανεπιστημιακό. Ο «τηλελιθοβολισμός» ό,τι άρχιζε. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω, άλλωστε. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ο πανελίστας εγκάλεσε τον καθηγητή με το επιχείρημα, ότι λόγω της θέσης του, του θεσμικού ρόλου του, δεν επιτρέπεται να κάνει τέτοια αστεία, ακόμα κι αν πρόκειται για Πρωταπριλιάτικο αστείο, Πρωταπριλιάτικο ψέμα.

Και καθώς συνηθίζει να πραγματοποιεί νοητικά άλματα, επιτέθηκε αναίτια στον παρακαθήμενό του, Κωνσταντινίδη. «Είναι φασιστικό αυτό που κάνεις», είπε ο Μικρούτσικος, επειδή ο Στέφανος Κωνσταντινίδης τόλμησε, να διακόψει το παραληρηματικό λογύδριο του.

Τα επόμενα λεπτά αυτό που μεταδιδόταν από τη συχνότητα του Alpha ήταν οτιδήποτε άλλο, εκτός από ενημέρωση, ψυχαγωγία ή κακοστημένη πλάκα. Πιθανόν να ήταν οπτικοακουστικό περιεχόμενο χαμηλής ποιοτικής στάθμης, κάτι το οποίο άλλοι- με αρμοδιότητες- θα πρέπει ίσως να το αξιολογήσουν.

Ωστόσο, ενώπιον των τηλεθεατών- ακόμα κι αν όλο αυτό ήταν ενορχηστρωμένο θέατρο παραλόγου για την τηλεθέαση, συντελέστηκε κάτι εξόχως ανησυχητικό, το οποίο δεν αποτελεί φαινόμενο, διότι σχεδόν έχει λάβει διαστάσεις κατάστασης. Με τάσεις γενίκευσης.

Δεν παρουσιάστηκε κατ’ αρχήν η πρωταρχική ανάρτηση του καθηγητή Τσελέντη. Ο σκυλοκαβγάς στήθηκε πάνω σε εικασίες/ερμηνείες με αφορμή πιθανή αναπαραγωγή ιντερνετικού δημοσιεύματος με λάθος τίτλο. Κάτι για το οποίο ο κ. Τσελέντης δεν μπορεί να φέρει ευθύνη. Μάταια προσπαθούσε ο Κωνσταντινίδης να βάλει αυτό το στοιχείο στην υποτιθέμενη συζήτηση, αλλά και να πει, ότι το αστείο στην ανάρτηση ήταν εξόφθαλμο, εύληπτο.

Σε όλο αυτό η παρουσιάστρια αδρανής. Ακόμα και η αντιμετώπιση της καθυστερημένης παρέμβασής της από τους πανελίστες, έδειχνε πολλά. Ο έλεγχος είχε χαθεί.

Για μία ακόμη φορά φάνηκε, ότι οι συμμετέχοντες απέδειξαν ότι ξεχνούν, ίσως δεν έχουν συναίσθηση, πως τα λεγόμενα τους μπορεί να υποκινήσουν ή και να ενεργοποιήσουν κοινωνικές συμπεριφορές, με απρόβλεπτες συνέπειες, τις οποίες ούτε οι ίδιοι διανοούνται.  Καλό θα ήταν, να υπάρχει αυτορρύθμιση. Διότι τα τηλεδικεία τα οποία «αυθορμήτως» και με περισσή ευκολία στήνονται για μπούγιο και τηλεθέαση, σε εκπομπές που αναβλύζουν τοξικότητα, αγγίζουν και πιθανόν ενεργοποιούν, τα χαμηλότερα ένστικτα του ανθρώπου. Κι αυτό είναι επικίνδυνο. Πάντως αυτό δεν είναι τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Άνοδος για Alpha και κάθοδος για ΑΝΤ1

Η Γη της Ελιάς – Spoiler: Ο Αλέξης σκοτώνει τον εισαγγελέα

«Ες αύριο τα σπουδαία» για το εναλλακτικό ροκ των Desert Monks στην ΕΡΤ2

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:57