search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 14:33
MENU CLOSE

Κοντιάδης: «Αδόκιμη η τοποθέτηση του κ. Τζανερίκου» – Τι λένε συνταγματολόγοι για τη στάση του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου

10.04.2023 19:01
areiospagos09-new

Ερωτηματικά και σύγχυση έχει προκαλέσει η δημόσια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Αρείου Πάγου για τη νέα τροπολογία για μπλόκο στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, μια διαφωνία που κλιμακώθηκε και οδήγησε στην παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, πριν την παραίτηση του Χρήστου Τζανερίκου ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης ανέφερε πως «είναι κάτι εξαιρετικά ασύνηθες και νομίζω ότι ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ξεπεράσει κάποια όρια ως προς τον τρόπο με τον οποίο διατύπωσε τις αντιρρήσεις του και τις επιφυλάξεις του».

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, πρόσθεσε πως «είναι προφανώς κάτι για το οποίο ο αρμόδιος επικεφαλής του τμήματος Α1, το οποίο με βάση την ισχύουσα νομοθεσία καλείται να ανακηρύξει τους συνδυασμούς των κομμάτων και να κρίνει εάν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα το συγκεκριμένο μέτρο αλλά και να το εφαρμόσει στην πράξη που αφορά την απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη ή όποιου άλλου κόμματος εμπίπτει στην ίδια κατηγορία, το να έρχεται και να διατυπώνει με αυτό τον τρόπο τις σκέψεις του νομίζω ότι είναι κάτι που δεν είναι σε ορθή κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν θα ήταν απαραίτητη κάποιου είδους αυτοεξαίρεσης από τον ίδιο τον δικαστή, το οποίο συνέβη στη συνέχεια, ο κ. Κοντιάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο τρόπος με τον οποίο διατύπωσε τη διαφωνία του ως προς την τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή και απ ό, τι φαίνεται θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο, είναι εξαιρετικά αδόκιμος. Νομίζω ότι η αυτοεξαίρεσή του θα ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση, εκτός εάν αυτό που ακούγεται επί λέξη να παραιτηθεί μετά την ψήφιση της τροπολογίας, να παρθεί από το δικαστικό σώμα. Όλα αυτά βέβαια δείχνουν και ότι η ίδια η τροπολογία έχει κάποια προβλήματα. Δεν είναι σωστός ο τρόπος αντίδρασης του αντιπροέδρου του πρώτου τμήματος κατά τη γνώμη μου, αλλά από την άλλη πλευρά επί της ουσίας αυτή η τροπολογία έρχεται κυριολεκτικά στο «παραπέντε» να αλλάξει το αρμόδιο δικαστικό σχηματισμό που θα κρίνει γι’ αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα – και μάλιστα θα πρέπει να κρίνει μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέσα σε τρεις μέρες, δηλαδή από την υποβολή των συνδυασμών των κομμάτων μέχρι την ανακήρυξη τους. Είναι τρεις μέρες και μέσα σε αυτές καλείται ένα δικαστήριο, με βάση μία νομοθεσία η οποία έρχεται πάλι την τελευταία στιγμή, να αλλάξει το αρμόδιο δικαστήριο, σε ένα θέμα το οποίο τελικά όπως εξελίσσεται η συζήτηση, φοβάμαι ότι είναι μία δωρεάν εκλογική καμπάνια για το κόμμα του κυρίου Κασιδιάρη».

«Υπάρχουν “παράθυρα” στην τροπολογία»

«Έχω πει σε ανύποπτο χρόνο ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει διατυπωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση από τον περασμένο Φεβρουάριο πριν από δύο μήνες αφήνει «παράθυρα». Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Ο πρώτος κίνδυνος είναι να κρίνει το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική. Έχουν πολλοί συνταγματολόγοι εκφραστεί με ισχυρές επιφυλάξεις και με επιχειρήματα. Δεν συμμερίζομαι την άποψή τους, ότι είναι αντισυνταγματική η τροπολογία, αλλά υπάρχουν πολλές τέτοιες απόψεις. (…) Το δεύτερο πρόβλημα είναι κατά πόσον τελικά η εφαρμογή τους θα αφορά το συγκεκριμένο κόμμα ή θα καταφέρει το κόμμα αυτό να αποφύγει να χαρακτηριστεί ότι εμπίπτει στις συγκεκριμένες διατάξεις, δηλαδή ότι στην πραγματική του ηγεσία είναι πράγματι ο κύριος Κασιδιάρης ο επικεφαλής», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντιάδης.

Συνεχίζοντας τόνισε ακόμη: «Το γεγονός ότι μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρόνο καλείται ένα δικαστήριο να αποφασίσει σε ένα θέμα το οποίο χρειάζεται μια εκτενή, κατά τη γνώμη μας, αποδεικτική διαδικασία θα μπορούσε αυτό να δημιουργήσει ζητήματα που θα κατέληγαν ακόμα και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και τελικά υπάρχει και ένα άλλο «παράθυρο» το οποίο αφήνει ο νόμος, το οποίο θα ήταν να χρησιμοποιήσει τη λύση να μην κατέβει ως συνδυασμός κόμματος αλλά ως συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων».

Από τη συναίνεση του 2021 στη σύγκρουση

«Το γεγονός ότι το 2021 υπήρχε συναίνεση πάνω στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, δηλαδή του αποκλεισμού του εκλογικού αποκλεισμού κομμάτων που έχουν αυτό το εγκληματικό παρελθόν και αποτελούν προσωπείο ατόμων τα οποία έχουν στο παρελθόν καταδικαστεί για τις συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις. Όμως μετά από δύο χρόνια, δηλαδή τον περασμένο Φεβρουάριο, φτάνουμε από τη συναίνεση του ’21 στη σύγκρουση, όπως είπατε πολύ σωστά, η οποία συνεχίζεται ακόμα και τώρα, δύο εβδομάδες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, αυτό δείχνει ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά. Και προφανώς αυτό που δεν έχει γίνει πρώτα από όλα σωστά είναι ότι αφήνουμε για την τελευταία στιγμή τη ρύθμιση κάποιων θεμάτων και μάλιστα ότι τα ρυθμίζουμε με έναν τρόπο επιπόλαιο και πρόχειρο», είπε ο καθηγητής Κοντιάδης, κλείνοντας.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παππάς: Το σκεπτικό της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου

Θεσμική διαβούλευση» η συνάντηση Γεραπετρίτη-Τζανερίκου πριν από την κατάθεση της τροπολογίας για Κασιδιάρη

Τσαπανίδου για τροπολογίες – «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη: Απαράδεκτα και επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους θεσμούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 14:33