search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:27
MENU CLOSE

«Θεσμική διαβούλευση» η συνάντηση Γεραπετρίτη-Τζανερίκου πριν από την κατάθεση της τροπολογίας για Κασιδιάρη

10.04.2023 17:03
areios-pagos-new

Στην παραίτηση του Χρήστου Τζανερίκου από τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ο οποίος δεν διέψευσε ότι υπήρξε συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρώην πλέον πρόεδρο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, πριν από λίγες ημέρες, δηλαδή πριν από την κατάθεση στη Βουλή της επίμαχης τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, σε οποιαδήποτε στιγμή αυτής της περιόδου», για τη συνάντηση του παραιτηθέντος Αρεοπαγίτη με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για την οποία αρκέστηκε να πει ότι «στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι δημιουργούσε και δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστήριου, η κυβέρνηση είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως δε συνιστά παρέμβαση».

Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για θεσμικά επιβεβλημένη “διαβούλευση”.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι την Παρασκευή, 31 Μαρτίου, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χρήστος Τζανερίκος εθεάθησαν επί της Ηρώδου Αττικού.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος, Χρήστος Τζανερίκοςυπέβαλε την παραίτηση του από το δικαστικό σώμα, μετά τα όσα ακολούθησαν των δηλώσεών του για την τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Η παραίτηση του κ. Τζανερίκου ήρθε μετά τη δημόσια δήλωση του με την οποία ασκούσε κριτική στην τροπολογία της Κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.

Στη λιτή επιστολή παραίτησής του τονίζει πως είχε την τιμή επί 40 χρόνια να υπηρετεί το δικαστικό σώμα αλλά παραιτείται για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.

Σύμφωνα με το ieidiseis.gr αν η παραίτηση Τζανερίκου, γίνει άμεσα δεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, – εντός δύο ημερών ορίζει ο νόμος – τότε ενδεχομένως να προκύψει νομικό αδιέξοδο, που αφορά τη σύνθεση του Α1 Τμήματος, το οποίο με βάση την κυβερνητική τροπολογία πρέπει να αποφασίσει “εν ολομελεία”!

Το νομικό πρόβλημα, που προκύπτει άμεσα είναι το πως θα ερμηνευτεί το “εν ολομελεία”, όταν σύμφωνα με το νόμο το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου είναι 11μελές.

Είναι αδύνατον να συμπληρωθεί το κενό της παραίτησης Τζανερίκου με νέο Αντιπρόεδρο, καθώς Αντιπροέδρους ορίζει μόνον το Υπουργικό Συμβούλιο και το συγκεκριμένο βρίσκεται σε αποδρομή, ενόψει της εξαγγελίας εκλογών, για την 21η Μαΐου.

Άρα, η σύνθεση του Α1 Τμήματος θα παραμείνει 10μελής.

Το δεύτερο νομικό αδιέξοδο, που ανακύπτει, προκύπτει από το πως θα γίνει η ψηφοφορία στο Α1 Τμήμα, που θα αποφασίσει για την ανακήρυξη των κομμάτων, μεταξύ αυτών και του κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο νόμος απαιτεί μονοψήφιο αριθμό στη σύνθεση των τμημάτων του Αρείου Πάγου και γενικά στις συνθέσεις των Δικαστηρίων. Με την αποχώρηση Τζανερίκου ωστόσο, η σύνθεση του Τμήματος έχει πλέον άρτιο αριθμό, καθώς είναι δεκαμελής.

Οπότε εδώ, τα δεδομένα είναι τρία.

H αρχαιότερη Aρεοπαγίτης του Α1 Τμήματος Ευδοξία Κιουπτσίδου, ή πρέπει να… μετατρέψει το τμήμα σε… Σωματείο, όπου με βάση τις διατάξεις του νόμου, η ψήφος του Προέδρου μετράει διπλή, ή θα πρέπει να αφαιρέσει ένα μέλος της σύνθεσης με απόφαση της, ή θα προστεθεί ένας ακόμη δικαστής στη σύνθεση του τμήματος, κάτι ωστόσο που δεν είναι εφικτό.

Ακόμη χειρότερα, εάν το Τμήμα παραμείνει ως έχει μετά την παραίτηση Τζανερίκου, δηλαδή 10μελές, τότε πλήττεται βάναυσα η συνταγματική Αρχή της δίκαιης δίκης, γιατί θα είναι σαν να προδικάζουν ότι, η απόφαση των ανωτάτων δικαστών είτε θα είναι ομόφωνη, δηλαδή 10 – 0, ή θα είναι 6 – 4, 7 – 3, 8 – 2, ή τέλος 9 – 1.

Διαβάστε επίσης:

Αγαθοπούλου για παραίτηση από το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν ζήτησα να αποχωρήσει κάποιος άλλος, ζήτησα να μην είμαι υποψήφια»

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε την τροπολογία για την επαναφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο

Ανακύκλωση: Σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων με υπογραφή Γεωργιάδη και με τη βούλα της Κομισιόν, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42