search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 18:25
MENU CLOSE

Οικονόμου για κόμμα Κασιδιάρη: Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακατανόητη και επικίνδυνη

10.04.2023 14:04
oikonomou_new

Ανεβαίνουν πολύ οι τόνοι, με αφορμή τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης, ώστε να αποτραπεί η κάθοδος του κόμματος του καταδικασθέντος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρόμενος στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό – πρωτοβουλία που ήδη έφερε μια παραίτηση Αρεοπαγίτη – σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να αφήσει τα πολλά λόγια και να απαντήσει: Είναι υπέρ του να αποτραπεί σε μία εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία; Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, οι φασίστες οι νεοναζί, οι ακροδεξιοί στις εκλογές, ναι ή όχι; Η ασάφεια, οι υπεκφυγές, τα μεγάλα λόγια, το να πετα τη μπάλα στην εξέδρα, δε βοηθούν», προσθέτοντας ότι για το θέμα η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες, «σε αντίθεση με άλλα κόμματα, που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροπολιτικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο».

Σχετικά με την παραίτηση του Χρήστου Τζανερίκου από τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο Γ. Οικονόμου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, σε οποιαδήποτε στιγμή αυτής της περιόδου», παρά το γεγονός ότι δεν διέψευσε τη συνάντηση του παραιτηθέντος Αρεοπαγίτη με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για την οποία αρκέστηκε να πει ότι «στο πλαίσο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι δημιουργούσε και δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστήριου, η κυβέρνηση είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως δε συνιστά παρέμβαση».

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς τον προσδιορισμό της πραγματικής ηγεσίας εγκληματικών οργανώσεων, που με το μανδύα κομμάτων, προσπαθούν να ξεγελάσουν τους θεσμούς, επιστρατεύοντας και πρώην δικαστικούς. Τόνισε δε ότι η ρύθμιση κίνεται απολύτως μέσα στο πλαίσιο των συνταγματικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης για θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και απόκρουση κάθε επιβουλής τους, και σημείωσε ότι «δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από την αρχική ρύθμιση και δεν επηρεάζεται η σύνθεση του Α1 τμήματος, που είναι δεδομένη».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δύο αλλαγές που φέρνει η νέα ρύθμιση, σε σχέση με την προηγούμενη, λέγοντας ότι «η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού, και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή», ενώ σχολιάζοντας δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη, Αναστασίου Κανελλόπουλου, ότι αν απαγορευτεί η συμμετοχή του εν λόγω σχήματος στις εκλογές, θα κατέβει με το δικό του κόμμα, δήλωσε ότι «η Δικαιοσύνη κρίνει ποια κόμματα εμπίπτουν στο πλαίσιο του νόμου που υπάρχει, ποια κόμματα είναι μανδύας για να καλύψουν εγκληματικές οργανώσεις ή πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στα Ιωάννινα ο Γιούρκας Σεϊταρίδης

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: «Περισσότερο γέλιο προκάλεσε η υποψηφιότητα Αντώναρου» (audio)

Παραιτήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 18:24