search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:42
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Στις 11 το πρωί του Σαββάτου ο Μητσοτάκης στην ΠτΔ

20.04.2023 16:57
mitsotakis sakellaropoulou new

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να της ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Για τυπικούς λόγους, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επικαλεστεί εθνικό θέμα μείζονος σημασίας αφού οι εκλογές γίνονται μερικές εβδομάδες πριν την λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα θυροκολληθεί στο Κοινοβούλιο και με αυτό τον τρόπο ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, στην τελευταία του ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ΠτΔ θα είναι η επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ο Άκης Σκέρτσος νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος, λόγω προκήρυξης των εκλογών, Γιάννης Οικονόμου.

Εμφανώς συγκινημένος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο τελευταίο μπρίφινγκ, όπου και αποκάλυψε ότι αντικαταστάτης του ως τις εκλογές θα είναι ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Ο Γ. Οικονόμου, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του αλλά και τους δημοσιογράφους για τις περισσότερες από 160 ενημερώσεις που έκανε στην Αθήνα, και και ουκ ολίγες από τη Θεσσαλονίκη, από τη στιγμή που ανέλαβε το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Θύμισε, μάλιστα, ότι είχε αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου λίγο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021.

Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί ακόμη μια στο κυβερνητικό σχήμα: αφορά στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, εφόσον θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό, ο οποίος και θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Μια σειρά από διαδικασίες ενεργοποιούνται με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου η οποία ξεκινά με την δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος.

Δέκα μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 μέρες, λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου

Η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου γίνεται τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και την 15η λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

Σημείο αναφοράς η ημερομηνία αυτή καθώς είναι σημαντική, αφού το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει και το κατά πόσον θα επιτραπεί η κάθοδος στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, μετά την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων, που η αφανής ή η επίσημη ηγεσία τους, έχουν καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα σε βάρος της Πολιτείας.

Εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών

Σύμφωνα με το άρθρο 12, για τις απαγορεύσεις των υποψηφίων βουλευτών, οι εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται, ως εξής:

α. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.

β. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές.

γ. Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι Πρόεδροι ή Αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.

Έως τρία τα πολιτικά γραφεία των υποψηφίων

Σχετικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό χρήσης πολιτικών γραφείων των υποψηφίων κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ορίζεται ότι αυτός, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασής τους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία.

Στον περιορισμό δεν συνυπολογίζεται ένα επιπλέον πολιτικό γραφείο, εφόσον αυτό βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας του υποψηφίου βουλευτού, όπως αυτό που παραχωρείται στην Αθήνα από την Βουλή στους βουλευτές της περιφέρειας.

Επίσης, απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψήφιους ή από τρίτους για χάρη των υποψηφίων, ενώ αποσαφηνίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εκλογικού κέντρου τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, εφόσον δεν είναι εγκατεστημένα σε ισόγειους χώρους.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης εγκατάστασης, σε ισόγειους χώρους, πολιτικά γραφεία βουλευτών, τα οποία λειτουργούν, συνεχώς από την 31η Δεκεμβρίου 2000 μέχρι και την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.

Διερευνητικές

Εφόσον από την κάλπη της 21ης Μαΐου δεν προκύψει κυβέρνηση, λόγω της απλής αναλογικής, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Αρχής γενομένης από το πρωί της επομένης των εκλογών, 22 Μαΐου.

Η όλη η διαδικασία, έως και τη στιγμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαρκέσει 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Εννοείται ότι οι βουλευτές που θα εκλεγούν στην πρώτη κάλπη θα ορκιστούν και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, προκειμένου να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές, στις 2 Ιουλίου.

Οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μέσω διερευνητικών εντολών μετά την προκήρυξή τους με διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, που προσυπογράφεται από το μεταβατικό Υπουργικό Συμβούλιο (άρθρο 37 εδάφιο 3 του Συντάγματος). Στο μεσοδιάστημα, η ΠτΔ, ορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό Πρωθυπουργό έναν από τους Προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στην προκειμένη χρονική στιγμή υπηρεσιακός Πρωθυπουργός θα αναλάβει είτε η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022, εισήχθη στο σώμα το 1983) είτε η Μαρία Γεωργίου πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021, εισήχθη στο σώμα το 1983) είτε ο Ιωάννης Σαλμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019).

Ανάλογες υπηρεσιακές κυβερνήσεις με επικεφαλής δικαστή τα τελευταία χρόνια, είχαμε το 2012 και το 2015 με τους Παναγιώτη Πικραμμένο (τότε πρόεδρο του ΣτΕ) και Βασιλική Θάνου (τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου).

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Οι Μητσοτάκης-Τσίπρας είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός ψηφιακού παρακράτους κουκουλοφόρων

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ερώτηση στη Βουλή για κακοδιαχείριση σε ΕΛΤΑ και Υπερταμείο

Δραγασάκης και Τσακαλώτος «δίνουν εξηγήσεις» για «την κυβέρνηση των ηττημένων» (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32