search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 00:36
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Άμυνα με καθαρά μηνύματα – Ξεκάθαρη στάση με απομάκρυνση Γεωργούλη και στήριξη στο θύμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2278
20/04/2023
20.04.2023 06:00
TSIPRAS_SURIZA2
Eurokinissi

Ο «Γολγοθάς» για τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μετά την Ανάσταση της Κυριακής του Πάσχα, λόγω της υπόθεσης Γεωργούλη που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, με την ανακοίνωση του αιτήματος των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου.

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει προβληματισμός για το πώς η υπόθεση θα επηρεάσει την εκλογική ατζέντα και κυρίως την ψήφο στην κάλπη. Εκτιμούν ότι πιθανόν να μην παίξει ρόλο στην ψήφο, σε κάθε περίπτωση όμως, λένε, δεν είναι ό,τι καλύτερο, επιβαρύνει το κλίμα, εκ των πραγμάτων το πρόσημο της υπόθεσης αυτής είναι αρνητικό.

Από την άλλη, θεωρούν πως έκαναν ό,τι μπορούσαν να κάνουν, επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά αποκόβοντας αμέσως τον πρώην ευρωβουλευτή, και έστειλαν καθαρά μηνύματα κατά της ανοχής σε περιστατικά έμφυλης βίας. Από εκεί και πέρα επικεντρώνουν στην προσπάθεια όχι μόνο να αντικρούουν τις αναμενόμενες επιθέσεις, αλλά και να θέτουν την προγραμματική προεκλογική ατζέντα, αποφεύγοντας από την πλευρά τους το ύψωμα των τόνων και την εικόνα συγκρούσεων στα τηλεοπτικά παράθυρα για το επίμαχο ζήτημα, αποφεύγουν δε ακόμη και να σηκώσουν το γάντι στις επιθέσεις Ανδρουλάκη.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση, λίγο πριν ανακοινωθεί από την Ρομπέρτα Μετσόλα το αίτημα για άρση ασυλίας στο ευρωκοινοβούλιο, η Κουμουνδούρου κινήθηκε άμεσα, με την απομάκρυνση του Αλέξη Γεωργούλη από ευρωομάδα και κόμμα, αμέσως μόλις ενημερώθηκε, ενώ του έχει ζητήσει να παραδώσει και την έδρα. Από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν ότι αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση και έμπρακτη αντίδραση που δεν αφήνει περιθώρια για υπόνοιες ότι υπάρχει συγκάλυψη.

Επιπλέον, μία μέρα μετά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε μπροστά για να διαλύσει κάθε σκιά και αμφιβολία για το ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στο ζήτημα. Έστειλε καθαρό μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα έμφυλης βίας στηρίζει τα θύματα και δεν ευνοεί ούτε την συγκάλυψη ούτε την ανοχή. Μήνυμα που απευθύνθηκε προς πάσα κατεύθυνση:

-Προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ώστε να προλάβει, ή να ακυρώσει επιθέσεις και ισχυρισμούς για «υποκρισία», ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά λέει σε ρητορικό επίπεδο και άλλα κάνει στην πράξη.
-Προς το κόμμα και τα στελέχη που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ και δη στα κανάλια
-Προς το ευρύτερο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ α) είτε για να ξεκαθαριστεί η θέση του ενώπιον ενός κοινού που ζητά απαντήσεις, β) είτε για να «μαζέψει», όσο είναι δυνατόν, ποικίλες αντιδράσεις ενός οπαδικού κοινού του κόμματος που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε να κινείται σε διαφορετική γραμμή, αναπαράγοντας συνωμοσιολογικά σενάρια για το χρονικό σημείο της αποκάλυψης στο παρά ένα των εκλογών, ή άλλων ισχυρισμών τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει.

Σε τελική ανάλυση, το μήνυμα Τσίπρα είναι ότι το κόμμα διαχωρίζει τη θέση του και δεν ενθαρρύνει διάφορες θεωρίες και επιχειρήματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο περί «στημένης υπόθεσης» για να πληγεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος άλλωστε διαμηνύουν ότι όταν το μήνυμα είναι πως «είμαστε με τα θύματα» κι αυτό σημαίνει πως δεν αμφισβητείται με κανένα τρόπο (με ερρωτήματα δηλαδή που δημιουργούν υπόνοιες) η καταγγελία του θύματος.

Ταυτόχρονα, η Κουμουνδούρου προσπαθεί να αντικρούσει τους ισχυρισμούς που προέρχονται από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ή κυβερνητικά στελέχη όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης, ότι «ο Τσίπρας γνώριζε», και ότι γενικώς ήταν γνωστή η υπόθεση και επιχειρήθηκε να κρυφτεί.

Έτσι η Κουμουνδούρου αποφάσισε να είναι ξεκάθαρη και ως προς το χρονικό της ιστορίας, με την εκπρόσωπο Τύπου Πόπη Τσαπανίδου να επιβεβαιώνει δημόσια την Τρίτη, ότι υπήρξαν «φήμες» και «κουτσομπολιά» για τα οποία η Κουμουνδούρου ενημερώθηκε τον Ιούνιο του 2022 και υπήρξε αμέσως εντολή διερεύνησης από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία όμως απέβη άκαρπη.

-Αφενός γιατί ο πρώην ευρωβουλευτής αρνήθηκε κάθε ανάμιξή του σε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.
-Αφετέρου γιατί η προσπάθεια να ερευνηθεί το θέμα με τα πρόσφορα μέσα δηλαδή την απεύθυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου για το αν υπήρξε κάποια καταγγελία, δεν απέδωσε καρπούς. «Οι αρμόδιες αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις φήμες που διερευνούσαμε για κακοποιητικές συμπεριφορές» σημείωσε και χθες η Πόπη Τσαπανίδου, καθώς «δεν θα μπορούσαν και να το επιβεβαιώσουν γιατί καλύπτονται από το απόρρητο».

Όσον αφορά λοιπόν τη γνώση του θέματος, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι με τις πρώτες φήμες ανέλαβε δράση, διαχωρίζοντας όμως τις φήμες από την συγκεκριμένη καταγγελία η οποία δεν ήταν γνωστή παρά μόνο όταν έφτασε στο ευρωκοινοβούλιο εξαιτίας του αιτήματος της άρσης ασυλίας. Και προς επίρρωσιν, επανειλημμένως παραπέμπουν στην ανάρτηση της καταγγέλλουσας που ξεκαθαρίζει ποιος γνώριζε τι.

Το ζητούμενο επομένως για την Κουμουνδούρου είναι να «σπάσει» την σύγχυση του «ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε» που τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι είναι ένα σημείο στο οποίο επενδύει η κυβερνητική πλευρά.

Ταυτόχρονα, απέναντι στην προσπάθεια συμψηφισμών που επιχειρείται από κυβέρνηση και ΝΔ με την υπόθεση Μενδώνη – Λιγνάδη, από την Κουμουνδούρου απαντούν ότι η άμεση ενεργοποίηση και αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μόλις έμαθε είτε για τις φήμες είτε για την καταγγελία, δεν συγκρίνεται και δεν συμψηφίζεται με την εκτεταμένη προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου στην περίπτωση Λιγνάδη. Η διαφορά λένε από την Κουμουνδούρου, δεν είναι στο αν εντοπίζονται τέτοια φαινόμενα στους κόλπους ενός πολιτικού κόμματος, αλλά πώς αντιδρά και πως τα διαχειρίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Απογειώσεως εγκώμιο – Η σχέση ενός πιλότου με το επάγγελμά του

Τι δεν γνωρίζουμε για την Ε.Ε. και την Τουρκία;

Απλησίαστα τα τρόφιμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 00:32