search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:24
MENU CLOSE

Τσίπρας: Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στις 22 του Μάη προοδευτική κυβέρνηση χωρίς περιπέτειες (Video)

24.04.2023 22:04
tsipras-kos-542-new

Με αναφορά στον πρόσφατα και πρόωρα «χαμένο» βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριο Σαντορινιό ξεκίνησε την ομιλία του από την Κω ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στην περιφέρεια Δωδεκανήσων, προκειμένου να αναπληρώσει το κενό.

«Είμαι συγκινημένος» δήλωσε, «που είμαι σήμερα εδώ αλλά από αυτό το προσκλητήριο λείπει ένα κομμάτι της καρδιάς μας. Ένας άνθρωπος, ένας σπουδαίος σύντροφος που αγάπησε τον τόπο του, υπηρέτησε με σθένος και αφοσίωση τις αρχές και τις ιδέες του για μια ολόκληρη ζωή».

«Στη μνήμη του και προς τιμήν του» υπογράμμισε «θα είμαι εγώ υποψήφιος στα Δωδεκάνησα, προσπαθώντας να αναπληρώσω ένα πολύ μεγάλο κενό αλλά και να τιμήσω έναν τόπο πρωτοπόρο στους δημοκρατικούς αγώνες». Επιπλέον έκανε εκτεταμένη αναφορά που ήταν πρωτοβουλία του Νεκτάριου Σαντορινιού. Όπως είπε η κυβέρνηση το απαξιώνει αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα το επαναφέρει και θα κάνει πράξη ένα ακόμη όραμά του, το «υγειονομικό ισοδύναμο», για την καταπολέμηση της υγειονομικής ανισότητας μεταξύ νησιωτικής περιφέρειας και κέντρου.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες, στη μεσαία τάξη, στους πολίτες των Δωδεκανήσων, αλλά και στους αναποφάσιστους πολίτες, στέλνοντας το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα «και ξέρει και μπορεί», και πως «τα κατάφερε στα δύσκολα», άρα δεν έχει λόγο να μην τα καταφέρει τώρα που δεν υπάρχουν καταναγκασμοί και τρόικα.

Απεύθυνε εκ νέου ευρύ προσκλητήριο καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εντολή αλλαγής» αλλά και «μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση, χωρίς περιπέτειες». Τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ψήφος που θα κάνει τη Νέα Δημοκρατία να χάσει είναι η ψήφος που θα κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει. Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Η ψήφος που πονάει το κατεστημένο περισσότερο από κάθε άλλη ψήφο είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν υπάρχει μαθηματικά και πολιτικά, αλλαγή χωρίς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα επιχείρησε να κλείσει με εμφατικό τρόπο τα σενάρια περί «κυβέρνησης των ηττημένων» απαντώντας στον πρωθυπουργό που επισείσει το φόβο της «τερατογένεσης», αλλά στέλνοντας σαφώς μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματος. «Μην ακούτε την προπαγάνδα του φόβου» είπε,  «είναι φοβισμένοι και προσπαθούν να κάνουν τον φόβο τους, φόβο του ελληνικού λαού». Και πρόσθεσε: «Δεν σχηματίζουν ποτέ κυβέρνηση οι ηττημένοι, κυβέρνηση σχηματίζουν παντού και πάντα οι νικητές», η προοδευτική κυβέρνηση «θα είναι προϊόν της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού».

Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, απαντώντας στην κινδυνολογία Μητσοτάκη τόνισε πως η αναφορά του απερχόμενου πρωθυπουργού ότι «η απλή αναλογική είναι παγίδα»,  αποπνέει «φόβο του κυρίαρχου λαού», διότι τι άλλο σημαίνει όταν ένας πολιτικός αρχηγός «καταγγέλλει το πιο απλό και τίμιο εκλογικό σύστημα, που διασφαλίζει την αυθεντική αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών;». Σε αυτές τις εκλογές, διεμήνυσε, δεν υπάρχουν μπόνους και κόλπα, δεν υπάρχουν πολίτες και ψήφοι δύο ταχυτήτων, ό,τι ψηφίζεις στην κάλπη βγαίνεις τη Βουλή γι’ αυτό η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι καθαρή.

Αναφερόμενος στο ντιμπέιτ, επανέλαβε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φοβάται τόσο που δε τολμά να έρθει σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση» και «δεν τολμά να αναμετρηθεί ενώπιος ενωπίω μαζί μου».

Μια φορά υποκλοπέας, πάντα υποκλοπέας

Πέρα από τα μηνύματα για την κάλπη, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε εκ νέου στην αποδόμηση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και επισήμανε τι αφήνει πίσω η κυβέρνηση Μητσοτάκη (κομματικό κράτος, golden boys, ιδιωτικοποιήσεις, ακρίβεια, οικογενειοκρατία, κλπ).

Χαρακτήρισε «κοροϊδία» τις προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη σε σποτ που κυκλοφόρησε για αύξηση των μισθών, αποτελεσματικότερο κράτος και νέο ΕΣΥ, και τον κατηγόρησε ότι κλέβει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές ρωτώντας γιατί δεν τα έκανε τα 4 χρόνια που κυβερνά.

Και κάνοντας γέφυρα με τις υποκλοπές ανέφερε: «Ο άνθρωπος που γαλουχήθηκε στις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τώρα επιχειρεί και υποκλοπές ξένης ιδεολογικής ιδιοκτησίαςΜια φορά υποκλοπέας, σε όλα υποκλοπέας».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μεσαία τάξη, λέγοντας πως η κυβέρνηση αυτή ήταν το χειρότερο πλήγμα για τη μεσαία τάξη.

«Έφτασαν τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια», σημείωσε και προειδοποίησε πως «εκεί οδηγεί το πρόγραμμα τους για την επόμενη τετραετία.  Διεύρυνση των ανισοτήτων και συμπίεση των μεσαίων προς τα κάτω». Για να το πούμε πολύ απλά, τόνισε «δε χωράει μεσαία τάξη στο σχέδιο τους».

Οι ρεαλιστικοί στόχοι του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτό είναι σαφές και ρεαλιστικό, τονίζοντας πως «όποιος ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζει για τέσσερα πράγματα:

•         Αύξηση μισθών.

•         Μείωση τιμών.

•         Ρύθμιση χρεών.

•         Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος».

«Ξέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, «γιατί είμαστε πια πιο έμπειροι από ποτέ, πώς αυτά θα γίνουν πράξη, με τρόπο ασφαλή, με απόλυτη συναίσθηση των συσχετισμών, με  ρεαλισμό».

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνοντας ότι είναι ρεαλιστικός στόχος

-η αύξηση του βασικού μισθού στα 880 ευρώ και η θέσπιση ετήσιας  τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ώστε κάθε χρόνο αν ανεβαίνει ο πληθωρισμός, να ανεβαίνει και ο μισθός. Διότι

«αυτό δεν θα στηρίξει μόνο χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά θα τονώσει τη ζήτηση, θα αναζωογονήσει την αγορά, θα παράγει θέσεις εργασίας».

-η αύξηση μετά από 14 χρόνια, κατά 10% όσο ήταν ο πληθωρισμός, του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Διότι «η οικονομία το αντέχει» και «τα 10 δις που μοιράστηκαν μεταξύ τους με τις απευθείας αναθέσεις θα έφταναν για αξιοπρεπείς μισθούς στο δημόσιο για χρόνια. Αξιοπρεπείς μισθοί στο δημόσιο σημαίνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα, καλύτερες σχέσεις με τον πολίτη, και βέβαια τόνωση της ζήτησης και της αγοράς».

-η μείωση των τιμών:

·       Με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Στην Ισπανία, σε άλλες χώρες, ακόμα και μηδενικό ΦΠΑ έχουν θεσπίσει στα είδη διατροφής. 
Με μείωση επίσης του  ΕΦΚ στα καύσιμα. 

·       Στο κατώτερο δυνατό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και κατάργηση του στο αγροτικό πετρέλαιο.  

Παρενθετικά εδώ τόνισε πως «το δημόσιο ταμείο αντέχει το κόστος, πολύ περισσότερο που η μείωση των τιμών θα έχει ως συνέπεια αύξηση της αγοραστικής κίνησης και των κρατικών εσόδων, ενώ θα είναι τεράστια η ανάσα για τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη». 


-να μπει ένα τέλος στο πάρτι με τη ΔΕΗ. Διότι, η ΔΕΗ δεν είναι ιδιωτικό τσιφλίκι της Μητσοτακης ΑΕ και των φίλων της. Είναι Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Θα επανέλθει στο κράτος και κύριο μέλημά της θα είναι η στήριξη του καταναλωτή και της παραγωγής. 

-η ρύθμιση χρεών:

·       Με την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. 

·       Με τη διαφάνεια, τη φορολόγηση και τον έλεγχο στη δράση και τις συναλλαγές των funds. 

·       Με τις 120 δόσεις και τη διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως κάναμε για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών του 2018.


-ένα νέο ΕΣΥ. Γιατί δεν υπάρχει τίποτε πιο ρεαλιστικό και αναγκαίο, σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, από την προστασία της υγείας και της ζωής των ανθρώπων. 

Αφήσαμε γεμάτα ταμεία – Αυτοί τα βρήκαν έτοιμα

Στο ερώτημα αν μπορούν να γίνουν όλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά χωρίς καμιά επιφύλαξη «Ναι μπορούμε», με την προϋπόθεση ότι θα τα αγκαλιάσει η πλειοψηφία του λαού.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε βαρύνεται με φαινόμενα οικογενειοκρατίας, «γνωρίστηκε» με τον κόσμο στα δύσκολα και δεν ευθύνεται για αυτό το κράτος, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

κωσ

Τόνισε ιδιαίτερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λάθη, υπηρετώντας όμως μια σωστή πολιτική, και πως άφησε πίσω του συμμαζεμένη την οικονομία:

«αφήσαμε τα δημόσια ταμεία γεμάτα, το χρέος ρυθμισμένο, την Ελλάδα έξω από τα μνημόνια και μέσα στις αγορές με δώδεκα τρίμηνα ανάπτυξης» είπε και πρόσθεσε κάνοντας τις αναγκαίες συγκρίσεις: «Αυτοί ήρθαν και τα βρήκαν έτοιμα. Βρήκαν τα λεφτά  στα Ταμεία,  το χρέος ρυθμισμένο, την οικονομία σε τροχιά και αντί να έχουν την υποχρέωση να μαζέψουν, είχαν την ευχέρεια να ξοδέψουν 60 δισ.».

Απευθυνόμενος ειδικά στους αναποφάσιστους σημείωσε:

«κάθε αναποφάσιστος, κάθε πολίτης ό,τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, να αναρωτηθεί:

Αφού τα καταφέραμε σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, δεν είναι ρεαλιστικό να τα καταφέρουμε και τώρα που η χώρα είναι έξω από τα μνημόνια, που δεν υπάρχουν καταναγκασμοί, που έχουμε την ευχέρεια να ακολουθήσουμε τη δική μας πολιτική»;

Το δίπτυχο και ξέρουμε και μπορούμε, κατέληξε, «είναι το δίπτυχο του ρεαλισμού μας».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ALCO: Στο 5,8% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: «Μήλον της έριδος» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το ντιμπέιτ Μητσοτάκη – Τσίπρα

Συνεργάτης Γεωργούλη: «Όλο αυτό νιώθει ότι είναι στημένο και αδιανόητο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:20