search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 09:29
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: «Μήλον της έριδος» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το ντιμπέιτ Μητσοτάκη – Τσίπρα

24.04.2023 18:37
mitsotakis tsipras vouli 76- new

Σε πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται το debate μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητάει μετ’ επιτάσεως τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς και το Μαξίμου να απαντά «ναι», αλλά με τη συμμετοχή και των άλλων κομμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Τριπλό αίτημα για ντιμπέιτ, δημοσκοπήσεις, τηλεοπτικό χρόνο

Τη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και επίσημα το αίτημα για τηλεοπτική αναμέτρηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο διατύπωσης τριών αιτημάτων προς την Διακομματική Επιτροπή για τις εκλογές.

Τα τρία αυτά αιτήματα είναι:

  • να διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
  • να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.
  • οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους.

Σημειώνεται, πως το Σάββατο από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε και προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) κάνοντας έκκληση «να υπάρξει μια τάξη σε αυτή την ασυδοσία, στοιχειώδεις κανόνες ισονομίας στην παρουσία όλων των κομμάτων» και να διασφαλιστούν «στοιχειώδεις κανόνες ουσιαστικού διαλόγου, όχι τοξικότητας, στην πορεία προς τις εκλογές».

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο θέμα των ντιμπέιτ των δύο, με τον Αλέξη Τσίπρα να εντείνει την πίεση, καθώς πλέον σε όλες τις ομιλίες του απευθύνει κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ταυτίζοντας με φόβο την άρνηση του Μαξίμου γι’ αυτή τη διαδικασία. «Τι φοβάται; Γιατί δεν έρχεται να συζητήσουμε ανοιχτά, δημόσια, σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, να ακούσει ο ελληνικός λαός τα επιχειρήματα, τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας, εφόσον ο ίδιος λέει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας» αναφέρει κάθε φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ναι» σε ντιμπέιτ λέει η κυβέρνηση, αλλά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ‘Ακης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών είπε σίγουρα θα γίνει ένα μέχρι τις 21 Μαΐου με τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει «την ανακολουθία της στάσης του που θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά όχι ντιμπέιτ με άλλα κόμματα».

Όπως είπε «πρέπει να γίνει ντιμπέιτ με τα κόμματα που μετέχουν στη Βουλή» και αυτό αφορά την ψήφο της πρώτης κάλπης.

Για την «άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων», όπως χαρακτηριστικά είπε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως είναι εντελώς προβλέψιμος. Το ίδιο έκανε και το 2019 και έπεσε εντελώς έξω. ‘Αλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή ιδίως όταν χάνει. Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την επίθεση στις εταιρίες δημοσκοπήσεων».

«Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε βέβαια τραμπικά δριμύτερη. Είχε δηλώσει πως αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φταίει η «προπαγάνδα» της Ν.Δ. Τώρα μας αναλύει, επίσης με παγκόσμια πρωτοτυπία, ότι η «προπαγάνδα» αυτή είναι: ο αριθμός τηλεμαχιών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων και ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι:

«1. υπάρχει ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο για να ελέγχει το χρόνο προβολής των κομμάτων όπως συμβαίνει πάντα στις εκλογές.

2.Ότι τηλεμαχίες, με διάφορες μορφές διεξάγονται σταθερά στις εκλογές, όπως θα γίνει και τώρα.

3. Όσο για την πρόταση περί υποχρεωτικής δημοσίευσης στοιχείων χωρίς στάθμιση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων τι να πει κανείς; Η στατιστική γελάει και η λογική κλαίει.

«Για να το πω απλά με μια εικόνα ώστε να αντιληφθούν όλοι τι είναι αυτό που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσίευση δημοσκοπήσεων με αστάθμητα δεδομένα, είναι σαν να κάνεις μπάνιο με τα ρούχα.

Και σε κάθε περίπτωση ας προσέχουν τι ζητούν διότι είναι πολύ πιθανό τα αστάθμητα δεδομένα να επιφυλάσσουν ακόμη χειρότερες επιδόσεις για τον ίδιο».

«Μόνη εξήγηση για αυτό τον θεσμικό και αντιεπιστημονικό κατήφορο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με τις εκλογές αλλά ασχολείται με το μετεκλογικό αφήγημα της καρέκλας του κ. Τσίπρα που άρχισε ήδη να τρίζει» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τσαπανίδου: Ο κ. Μητσοτάκης το βάζει στα πόδια από το ντιμπέιτ με τον Τσίπρα

«Ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε σήμερα αυτό που από χθες είχαμε προβλέψει. Ότι ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά το βάζει στα πόδια από την τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζει σε δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου. Προσθέτει ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, που λέει συνεχώς ότι το δίλημμα των εκλογών είναι “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, φοβάται τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι πολίτες όμως έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους»

Επιπλέον, η κ. Τσαπανίδου αναφέρει ότι «την χώρα διεθνώς την έχει πλήξει πολλαπλώς η κυβέρνηση των παράνομων παρακολουθήσεων και της καταρράκωσης του κράτους δικαίου», σημειώνοντας ότι «δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά τα δεκάδες δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου». «Αν ο κ. Σκέρτσος είναι περήφανος γι’ αυτά είναι δικαίωμά του, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αισθάνεται ντροπή», σχολιάζει. «Όσο για τις δηλώσεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι “εθνική, δημοκρατική και ηθική εξαίρεση”, σε εκπρόσωπο ενός “Τραμπ” παραπέμπουν και όχι μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατικής κυβέρνησης», τονίζει.

ΠΑΣΟΚ: «Ναι» σε ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Θετικό είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «στη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις για τις εκλογές», όπως αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Στο σχόλιο επικρίνονται η Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι μόνιμα προσανατολισμένοι σε μια αυτοαναφορική μάχη για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση».

Δημοσκόποι σε Τσαπανίδου: Λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια και ελεγχόμαστε

Σε όσα δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου σχετικά με τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Διακομματική Επιτροπή ενόψει των εκλογών, ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) απαντά σχετικά με τον τρόπο που διενεργούνται οι δημοσκοπήσεις.

Όπως αναφέρουν:

«Αναφορικά με το αίτημα που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του Ν 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.

Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους».

Τσαπανίδου προς δημοσκόπους: Ποιος και γιατί φοβάται την διαφάνεια

Ανακοίνωση εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στην δική τους ανακοίνωση για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων

«Ο ΣΕΔΕΑ σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε σήμερα αρνητικά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για ανάρτηση των πρωτογενών και αστάθμητων στοιχείων των δημοσκοπήσεων.

 Χωρίς να επικαλείται κάποιον συγκεκριμένο επιστημονικό λόγο για την μη ανάρτησή τους, αρνείται ένα αυτονόητο αίτημα για διαφάνεια έστω κατά την προεκλογική περίοδο.

 Αλήθεια, όμως, σε ποια επιστημονική αξιοπιστία και εγκυρότητα βασίζεται η δημοσίευση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και όχι μόνο η πρόθεση ψήφου; 

 Ειδικά, όταν κατά το παρελθόν, ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2019 αλλά και στο δημοψήφισμα του 2015, η διαφάνεια θα ενίσχυε και την πληγωμένη αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων. 

 Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια;

 Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα η ετυμηγορία του λαού θα μας κρίνει όλους. Και τα κόμματα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων».

Διαβάστε επίσης:

Συνεργάτης Γεωργούλη: «Όλο αυτό νιώθει ότι είναι στημένο και αδιανόητο»

ΠΑΣΟΚ: «Ναι» σε ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ως εδώ στην ακρίβεια – Νέο προεκλογικό σποτ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 09:28