search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 05:58
MENU CLOSE

Τσίπρας: Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν βάζει όρους αυτός που έχει 3%, υπάρχει συμφωνημένο πρόγραμμα (videos)

25.04.2023 10:38
tsipras_tsimtsili_new

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή Happy Day του Alpha και την Σταματίνα Τσιμτσιλή τόσο για την πολιτική επικαιρότητα και την προεκλογική περίοδο όσο και επί προσωπικού.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για το αν υπάρχει η δυνατότητα να συγκυβερνήσει με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το MέΡΑ25 ύστερα από αυτές τις θέσεις που εκφράζουν εσχάτως για το νόμισμα, και απάντησε πως «σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τους όρους δεν τους βάζει αυτός που έχει 3 ή 4%» και πως μια κυβέρνηση συνεργασίας βασίζεται σε ένα πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Από την άλλη απέρριψε το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς όπως είπε οι διαφορές είναι μεγάλες κι επιπλέον δεν μπορεί μια προοδευτική δύναμη να δώσει συγχωροχάρτι σε έναν πρωθυπουργό που κακοποίησε το κράτος Δικαίου. Όσον αφορά τους κινδύνους του σήμερα είπε ότι αυτοί δεν αφορούν πλέον τις τράπεζες, αυτή είναι μια συζήτηση του χθες, σημείωσε, και πρόσθεσε πως σήμερα ο κίνδυνος είναι η χρεοκοπία των νοικοκυριών, επομένως το πως θα ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί στην πορεία προς τις εκλογές.

Αναλυτικότερα, αποσπάσματα της συνέντευξης:

Γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα τι είναι αυτό που μπορεί να προσελκύσει σήμερα τον κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν είναι πια το νέο και άφθαρτο όπως το 2015 απάντησε πως «Δεν αρκεί μόνο να είσαι άφθαρτος και διαφορετικός, και η εμπειρία χρήσιμο πράγμα, ο κόσμος θέλει αλλαγή αλλά θέλει και σιγουριά».

«Κυβερνήσαμε», είπε «στις πιο δύσκολες συνθήκες με την τρόικα τα μνημόνια, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα απ’ όλα αυτά και δώσαμε τη δυνατότητα σε κάθε κυβέρνηση να κυβερνά με το δικό της πρόγραμμα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «μετά ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπήρξαν προσδοκίες, όμως δεν πήγαν τα πράγματα καλύτερα, υπάρχει δυσαρέσκεια, υπάρχει κόσμος που θεωρεί ότι οι ελπίδες του διαψεύστηκαν και ειδικότερα η μεσαία τάξη, και άλλοι αισθάνονται ότι στοχοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα και ξέρει και μπορεί».

Για τους φόρους

«Περνάμε κρίση ακρίβειας η οποία δεν είναι ελληνική, η αισχροκέρδεια ελληνικό φαινόμενο, τουλάχιστον σε αυτή την ένταση, δεν δικαιολογείται να έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορεί να υπάρχουν αυτές οι τιμές στο σούπερ μάρκετ τη στιγμή που έχουμε το χαμηλότερο εισόδημα στην ΕΕ» ανέφερε. «Θαύματα δε  μπορεί να γίνουν», τόνισε, «αλλά μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις ουσιαστικές. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπήρξαν παρεμβάσεις μείωσης του ΦΠΑ, μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παρεμβάσεις ισχυρής φορολόγησης των υπερκερδών στις εταιρείες ενέργειας, στα διυλιστήρια, στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν περιθώρια να πέσουν οι τιμές, γιατί οι πολίτες βλέπουν ότι την τρίτη εβδομάδα του μήνα δεν υπάρχει εισόδημα. Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα που μπορούμε να συζητήσουμε στην πορεία προς τις κάλπες, πως θα δώσουμε ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Σημείωσε ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή γιατί τότε υπήρχε η υποχρέωση να μαζέψει 40 δις στα δημόσια ταμεία, η σημερινή κυβέρνηση είχε την ευχέρεια να ξοδέψει 60 δις. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να ξοδέψει 60 δις, θα είχαμε νοσοκομεία, κοινωνικό κράτος, καθηγητές στα σχολεία, καλύτερες συντάξεις, θα στηρίζαμε την κοινωνία.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιβάλλει υψηλούς έμμεσους φόρους οι οποίοι είναι οριζόντιοι το ίδιο για τους φτωχούς και τους πλούσιους. Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από τους έμμεσους φόρους ήταν παραπάνω από το κανονικό κατά 4,5 δις. Αυτά τα υπερέσοδα δημιουργούνται για να δίνονται επιδοτήσεις και «κατάντησε η μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια».

Για Βαρουφάκη

Στο ερώτημα αν είναι λόγος να μην υπάρξει τελικά συγκυβέρνηση με το ΜέΡΑ25 δεδομένων των θέσεων που διατυπώνει σε σχέση με το νόμισμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας, γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη».

«Δεν μπορεί αυτός που έχει 3 ή 4% να βάλει τους όρους του» εξήγησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, «απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση μακράς πνοής και ισχυρής απήχησης σε όλα την κοινωνία στη βάση ενός προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί». Περαιτέρω ξεκαθάρισε ότι δεν αποκλείει τη συνεργασία με κανένα προοδευτικό κόμμα, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι τρόποι συνεργασίας είναι πολλοί, είτε με συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, είτε με ανοχή.

Διερωτήθηκε δε για ποιο λόγο ένας πολιτικός όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θέλει να έχει ευρωπαϊκό προφίλ, δαιμονοποιεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας που είναι βασικό συστατικό των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν ισχυρές κυβερνήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η συζήτηση για το νόμισμα, τη χρεοκοπία, τις τράπεζες, αφορά το χθες. «Πριν 4 μέρες συναντήθηκα με τον Καγκελάριο Σολτς», είπε, «πιστεύτε ότι με δέχτηκε για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας αν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις»; Εν τέλει υποστήριξε ότι σήμερα δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα ανάλογος με αυτόν του 2015, «δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των νοικοκυριών». Πρόσθεσε δε πως οι τράπεζες έχουν και κέρδη, «πάνε μια χαρά».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο θεωρεί ότι ο Γ. Βαρουφάκης κάνει μια τέτοια πρόταση, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει, εξ άλλου, ανέφερε ότι μετά το 2015 «δεν έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση πολιτικά» και πως δεν ξέρει να θα είναι στη Βουλή, αλλά είπε «του το εύχομαι».

«Όχι» σε μεγάλο συνασπισμό

Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού, συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει και στη Γερμανία ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι πολύ μεγάλες οι διαφορές, πολιτικές, αξιακές, ιδεολογικές. «Ακόμη κι αν κάποια στιγμή αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θέμα συζήτησης», υπογράμμισε, «μετά από μια διακυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος δικαίου, καμία προοδευτική δύναμη δε θα μπορούσε να του δώσει συγχωροχάρτι». Τόνισε δε πως «Δε θα ‘ταν και καλό να γίνει διότι σε μια τέτοια εκδοχή θα τροφοδοτούσαμε τα άκρα. Οι δύο πολιτικοί πόλοι καλό είναι να έχουν διακριτές θέσεις και προτάσεις και να σχηματίζουν κυβερνήσεις συνεργασίας με τα όμορα κόμματα».

Για το ντιμπέιτ

Αναφορικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας καταρχάς απάντησε πως «το δίλημμα της κάλπης Τσίπρας- Μητσοτάκης δεν το έβαλα εγώ, το έβαλε ο κ. Μητσοτάκης». Παρέπεμψε δε για συγκρίσεις στον Σεπτέμβριο του 2015 όπου όπως είπε ο ίδιος κάλεσε σε ντιμπέιτ τον κ. Μεϊμαράκη, τότε αρχηγό της ΝΔ κι εκείνος ανταποκρίθηκε. «Οι πολίτες θέλουν πριν πάνε στην κάλπη να δούνε ποια είναι τα επιχειρήματα, ο πολιτικός λόγος. Έχει κουράσει αυτή η τοξικότητα» σημείωσε.

Για Γεωργούλη

Στο ερώτημα για την υπόθεση Γεωργούλη σημείωσε πως «ήταν ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός αμέσως μόλις το πληροφορηθήκαμε αντιδράσαμε ακαριαία, άμεσα, σκληρά, αλλά σωστά κατά τη γνώμη μου», διότι «σε αυτές τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε μια κοινωνία όπου τα φαινόμενα της έμφυλης βίας είναι πάρα πολύ έντονα και είναι μια πατριαρχική κοινωνία δε μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις».

Βεβαίως, είπε, «ο καθένας, και ο κ. Γεωργούλης έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη Δικαιοσύνη και όχι από τα τηλεπαράθυρα, αλλά νομίζω δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις γι’ αυτό και αποπέμφθηκε αμέσως και γι’ αυτό βγήκα αμέσως να πω ότι “εμείς είμαστε με το θύμα και όχι με τον θύτη”».

Για το πότε ενημερώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτό έγινε μόλις υπήρξε η δημόσια καταγγελία. Προέτρεψε τέτοια ευαίσθητα θέματα να μένουν στις πραγματικές διαστάσεις τους («να τα κρατάμε εκεί που είναι»), «υπάρχουν άλλα θέματα να κονταροχτυπηθούμε», σαφής αιχμή για τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη.  Παρέπεμψε δε στην αναφορά της καταγγέλλουσας ότι δεν γνώριζαν για την υπόθεση ούτε οι γονείς της. «Είναι δυνατόν, να μην το ήξερε η οικογένειά της, να μην το ήξερε το κόμμα στο οποίο συμμετέχει και να το ξέραμε εμείς;» διερωτήθηκε.

Στο ερώτημα αν θύμωσε με κάποια στελέχη του κόμματος που μπήκαν στη διαδικασία να βάλουν τον σπόρο της αμφιβολίας μήπως «είναι στημένο», , ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως ήταν κάτι πολύ ενοχλητικό αν και «σε ένα κόμμα πολλών χιλιάδων μελών θα υπάρχουν άνθρωποι που θα εκφράζονται με τον δικό τους τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Από κει και πέρα, είπε, υπάρχει μια κυρίαρχη αντίληψη που «δίνουμε τη μάχη να την ξεπεράσουμε», η αντίληψη ότι «μόλις βλέπουμε μια γυναίκα να καταγγέλλει λέμε “γιατί τώρα”». Πρέπει αντίθετα να την ενθαρρύνουμε να το κάνει, τόνισε  και «βεβαίως η δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα κρίνει την αλήθεια της καταγγελίας της».

Διαβάστε επίσης:

Politico: Η Εύα Καϊλή αντιμέτωπη με νέα έρευνα μετά το Qatargate

Στη Βοιωτία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί θέτει θέμα διαφάνειας των δημοσκοπήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42