search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:48
MENU CLOSE

Σουδάν: Στην Τανάγρα το δεύτερο C-27 με άλλους 16 Έλληνες

26.04.2023 16:49
tanagra-xardalias-12-new

Προσγειώθηκε στην Τανάγρα το δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε 34 πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν.

Συγκεκριμένα μετέφερε 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά. Nα σημειωθεί ότι στις 16:04 απογειώθηκε ένα C-27 από την Ελευσίνα με κατεύθυνση στο Ασουάν.

Το C-27J αναχώρησε από το Ασουάν της Αιγύπτου, χθες, στις 17:10 τοπική ώρα για το Τζιμπουτί, απ’ όπου παρέλαβε τους Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες. Επέστρεψε στο Ασουάν σήμερα στις 04:30 τοπική ώρα για ανεφοδιασμό. Στις 06:30 απογειώθηκε για την Άκαμπα της Ιορδανίας απ’ όπου παρέλαβε 16 Έλληνες και μία Κύπρια υπήκοο. Απογειώθηκε στις 09:00 τοπική ώρα με τελικό προορισμό την Τανάγρα.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων από το Σουδάν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, προς ώρας είναι ασαφής και αυτό διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και τις προηγούμενες ημέρες παρελήφθησαν από δυνάμεις της Δύσης και έχουν μεταφερθεί σε κάποια χώρα της ΕΕ, χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρχές.

Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, είναι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους γίνεται με δυσκολία. Οι τηλεφωνικές γραμμές πολλές φορές πέφτουν, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φορτίσουν τις τηλεφωνικές συσκευές που έχουν.

Εξάλλου, σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους υπεβλήθησαν με επιτυχία, από ομάδα ειδικών χειρουργών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, οι δύο Έλληνες τραυματίες 59 και 42 ετών, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν χθες Τρίτη 25 Απριλίου 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων

Τις δύσκολες και άκρως επικίνδυνες καταστάσεις που βίωσαν στο Σουδάν που βρίσκονταν όταν ξέσπασε ο εμφύλιος περιγράφουν Έλληνες που κατάφεραν να «δραπετεύσουν» από την εμπόλεμη ζώνη εν μέσω πυρών, την ώρα που η διαδικασία επαναπατρισμού και των υπολοίπωνΕλλήνων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτά που είδα στον δρόμο δεν περιγράφονται. Ξυπνάω στον ύπνο μου ιδρωμένος. Σκυλιά να τρώνε πτώματα, δεν υπήρχε κάποιος να τους σκεπάσει» δήλωσε ο ελληνικής υπηκοότητας μαιευτήρας-γυναικολόγος Μάκης Ουανής.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο κ. Ουανής, χριστιανός ο ίδιος, εξήγησε ότι βρέθηκε στο Σουδάν για να γιορτάσει το Πάσχα στην γενέτειρά του μαζί με την μητέρα και τα αδέρφια του. 

Βρισκόμενος την Μ. Παρασκευή στην πόλη Γουάντ Μαντάνι, σε απόσταση 2 ωρών από το Χαρτούμ, πήγε στην λειτουργία του Επιτάφιου και την άλλη μέρα άρχισε ο πόλεμος, γεγονός που έμαθε από τις ειδήσεις στην τηλεόραση.

Όπως ανέφερε, είχε προγραμματίσει χειρουργεία τις ημέρες εκείνες στην περιοχή και έβλεπε να συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και να κόβονται σταδιακά η παροχή του νερού και του ρεύματος στο Χαρτούμ, να εξαντλούνται τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τα πρατήρια βενζίνης να βγαίνουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας της διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα τελικά να έχει επικρατήσει το «απόλυτο χάος».

«Οι αντάρτες το πρώτο που έκαναν, χάλασαν το αεροδρόμιο, δεν υπάρχει πύργος ελέγχου, διάδρομος προσγείωσης, με σκοπό να μην μπορεί να έρθει από έξω καμία βοήθεια για την κυβέρνηση. Είχα μια επικοινωνία και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια, τον Γραμματέα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, Γιώργο Οικονόμου, ήρθε σε επαφή μαζί μας, 150 Έλληνες που ήμασταν στο Χαρτούμ, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ήμασταν σκορπισμένοι, δεν μπορούσε να μας μαζέψει, γιατί οι αντάρτες είναι στον δρόμο και όποιος βγαίνει έξω ήταν τελειωμένος.

Στον δρόμο βλέπεις διαλυμένα πτώματα. Τα τανκς, τα αυτοκίνητα είναι καμμένα από τις σφαίρες και οι αντάρτες μπαίνουν και στα σπίτια. Έχουν σκοπό να κλέψουν λεφτά, αυτοκίνητα, σταυρούς, ρολόγια» περιέγραψε ο κ. Ουανής.

Πώς κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα

«Έμαθα ότι μπορούσα να πάω οδικώς στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι πολύ επικίνδυνος και μακρύς δρόμος, αλλά δεν είχα άλλο τρόπο. Άρχισα να διαπραγματεύομαι με άλλα 40 άτομα να νοικιάσουμε ένα λεωφορείο που διανύει αυτή την απόσταση.

Ο δρόμος είναι πολύ χάλια, δεν μπορείς να πας με πάνω από 40, υπάρχει ο κίνδυνος να συναντήσεις και αντάρτες στον δρόμο, αλλά είναι πιο εύκολο να πας με λεωφορείο παρά με ΙΧ. Γιατί μπορεί να σε σταματήσουν, να σου πάρουν τα λεφτά, το αυτοκίνητο και να σε αφήσουν εκεί. 

Το νοικιάσαμε. Μάθαμε ότι αυτά τα λεωφορεία ξεκίνησαν με 200 σουδανικές λίρες και σήμερα το πρωί μάθαμε ότι είχε φτάσει 7000 λίρες το άτομο, που αντιστοιχεί σε μισθούς ενός χρόνου. Δεν σε παίρνουν αν πάρεις βαλίτσα μαζί σου, το πολύ ένα μικρό σακβουαγιάζ με 2-3 πουκάμισα και ένα τσαντάκι με νερά και σάντουιτς, γιατί στον δρόμο δεν θα βρεις τίποτα, είναι η Σαχάρα και η θερμοκρασία είναι 45 βαθμοί. Από το Χαρτούμ μέχρι τα σύνορα του Σουδάν είναι 15 ώρες, 200 χλμ. Από τα σύνορα του Σουδάν μέχρι την Αίγυπτο είναι άλλες 17 ώρες.

Φτάσαμε εκεί και μείναμε μια ολόκληρη ημέρα για τον έλεγχο των διαβατηρίων, διότι φτάσαμε μαζί γύρω στα 20 λεωφορεία. Μας σταμάτησαν μία φορά μόνο στην διαδρομή. Είμαστε τυχεροί γιατί ξεκινήσαμε βράδυ. Είδαν ότι στο λεωφορείο είχε γυναίκες και μικρά παιδιά και δεν έκαναν τίποτα, αλλά μας έπιασε τρέμουλο με τα όπλα στην πλάτη».

Οι επιβάτες του λεωφορείου, μαζί τους και ο κ. Ουανής, κατόρθωσαν να φτάσουν στο Ασουάν της Αιγύπτου όπου τα πράγματα πλέον ήταν πιο εύκολα, καθώς εκεί υπάρχουν λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα, ως επιλογές για μεταβεί κανείς στο Κάιρο. Από εκεί ο κ. Ουανής  επέστρεψε τελικώς στην Αθήνα. «Αν μου έλεγες να ξανακάνω αυτή την διαδρομή δεν θα το έκανα» είπε καταλήγοντας.

Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας: «Από θαύμα ζούμε, όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί βάλαμε τα σώματά μας πάνω από τα παιδιά»

Τον εφιάλτη που έζησε όλες αυτές τις ημέρες στο Σουδάν, τις δυσκολίες που πέρασε μαζί με άλλους συμπολίτες και πώς κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν από την κόλαση περιέγραψε λεπτομερώς ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, μιλώντας στην ΕΡΤ 3 λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που μετέφερε τους Έλληνες στη χώρα μας λέγοντας πως «από θαύμα ζούμε».

«Είμαστε 22 άνθρωποι εδώ με προορισμό την Ελλάδα και εκτός από εμάς έρχονται και Κύπριοι με ένα ολλανδικό αεροπλάνο. Μας ειδοποίησαν το πρωί να ετοιμαστούμε γιατί φεύγουμε αλλά δεν ξέραμε πολλά πράγματα. Μετά μας είπαν ότι ο Σεχ Αλαμίν (σ.σ. μουσουλμάνος ανώτατος κληρικός του Σουδάν) έστειλε κάποιους να μας πάρουν από εκεί. Ήρθαν και μετά από κάτι συνεννοήσεις που είχε ο οδηγός, φύγαμε. Φεύγοντας, έπρεπε να περάσουν από όλα τα σημεία που είχαν πει ότι θα δώσουν αναφορά και ότι θα πάρουν κάποιους από την ελληνική κοινότητα. Κάποιοι δεν μας αναγνώρισαν και χτύπησαν δύο φορές το βανάκι, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Κατευθυνθήκαμε στο σπίτι του Σεχ Αλαμίν και από εκεί με άλλο αυτοκίνητο πήγαμε στο αεροδρόμιο και τώρα φεύγουμε με το αεροπλάνο», ανέφερε ο μητροπολίτης περιγράφοντας το πώς στήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του.

«Έμειναν πίσω εγκλωβισμένοι Έλληνες»

Όπως είπε ο μητροπολίτης έχουν μείνει πίσω εγκλωβισμένοι Έλληνες τους οποίους δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν.

«Έχουν μείνει πίσω εγκλωβισμένοι Έλληνες, τους οποίους δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Ήταν ανώφελο να βάλουμε όλους τους υπόλοιπους σε κίνδυνο αλλά ήταν πολύ δύσκολο γιατί μέναμε στο κέντρο οι περισσότεροι και στο κέντρο γίνεται… Όσοι έμεναν στα προάστια, μπόρεσαν να έρθουν στο αεροδρόμιο. Αλλά όσοι μέναμε στο κέντρο ήταν φύσει και θέσει αδύνατον να κινηθείς χωρίς να σε χτυπήσουν είτε είσαι πεζός είτε με αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή, που επιχειρήσαμε να βγούμε για να πάμε στη γαλλική πρεσβεία, μας χτύπησαν. Ήμασταν 12 άτομα και δεν βρεθήκαμε στη μέση διασταυρούμενων πυρών», δήλωσε ο Μητροπολίτης Σουδάν.

«Πρόκειται περί κόλασης»

«Μια ζοφερή στιγμή ήταν και όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί και συμμαζευτήκαμε όλοι μαζί σε μια γωνία και σκεφτήκαμε ότι ήρθε το τέλος. Απλά συμφωνήσαμε να βάλουμε τα σώματά μας πάνω από τα παιδιά, να κρατήσουμε ο καθένας από ένα παιδί για να τα προστατέψουμε και τουλάχιστον να βρουν τα παιδιά. Αν και δεν δείχνουν τέτοια ευαισθησία, δυστυχώς», τονίζει ο μητροπολίτης.

«Από θαύμα ζούμε όσοι ήμασταν μέσα στη Μητρόπολη. Πρόκειται περί κόλασης. Δεν μιλάμε για έναν πόλεμο απλό, μιλάμε για έναν εμφύλιο σε πλήρη εξέλιξη χωρίς καμιά ευαισθησία. Ο πρώτος τους στόχος είναι τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία, δεν τους νοιάζει αν είναι παιδιά ή έγκυες…», καταλήγει ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Διαβάστε επίσης:

ΓΣΕΕ: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Γιάννης Παναγόπουλος

Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό χάος στον Κηφισό – Ανατράπηκε αυτοκίνητο στη Ν. Φιλαδέλφεια

Δίκη Χρυσής Αυγής – Περιγραφή σοκ από Αιγύπτιο ψαρά: «Νόμιζαν πως ήμουν νεκρός, γι’ αυτό φύγανε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:48