search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 06:47
MENU CLOSE

ΟΗΕ: «Άνευ προηγουμένου» η κατάσταση στο Σουδάν

01.05.2023 00:58
SUDAN

Μπροστά σε μια «άνευ προηγουμένου» κατάσταση στο Σουδάν, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στέλνει άμεσα στην περιοχή τον επικεφαλής του Οργανισμού για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Ειδικότερα, ενώ ο πόλεμος μαίνεται, ο ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποφάσισε να στείλει άμεσα στο Σουδάν τον επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Η κλίμακα και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα στο Σουδάν είναι άνευ προηγουμένου», υπογράμμισε ο Στεφάν Ντούτζαρικ δηλώνοντας «εξαιρετικά ανήσυχος».

Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος στα μέσα του Απρίλη, όταν η σύγκρουση για εξουσία ανάμεσα στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης ((RSF), μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο.

Στις εχθροπραξίες έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 528 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.599, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Σάββατο. Πρόκειται όμως για απολογισμό πολύ υποτιμημένο.

«Για ακόμη μια φορά, καλούμε όλα τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και τις υποδομές, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων εγκαταλείπουν τις ζώνες μαχών, να σεβαστούν τους εργαζόμενους στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας, να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις βοήθειας και να προστατέψουν το ιατρικό προσωπικό, τις ιατρικές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Από την έναρξη των εμπόλεμων συρράξεων, δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί, καθώς και ξένοι, έχουν τραπεί σε φυγή σε γειτονικά κράτη, ιδίως στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν τις αγωνιώδεις επιχειρήσεις για να απομακρύνουν εσπευσμένα εκατοντάδες υπηκόους τους.

Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται στο Χαρτούμ, ενώ στρατός και (RSF) ανακοίνωσαν σήμερα την παράταση μιας εκεχειρίας 72 ωρών που έχει κατ’ ελάχιστον τηρηθεί, αλλά έχει επιτρέψει την απομάκρυνση από την χώρα ξένων υπηκόων και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 75.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και έως και 270.000 άνθρωποι ενδέχεται να αναγκαστούν να τραπούν σε φυγή από μάχες που επηρεάζουν 12 από τις 18 πολιτείες αυτής της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, μιας από τις φτωχότερες στον κόσμο.

Χθες το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ προειδοποίησε πως ο πόλεμος στη χώρα απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Αφρικής σε ανθρωπιστική κρίση.

Προσγειώθηκε το πρώτο αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια

Νωρίτερα την Κυριακή, ένα πρώτο αεροπλάνο που μετέφερε οκτώ τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου χειρουργικού εξοπλισμού προσγειώθηκε στο Σουδάν για να παράσχει φροντίδα σε 1.500 ασθενείς στη χώρα, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.

Το αεροπλάνο, το οποίο μεταφέρει επίσης ανθρωπιστικό προσωπικό, απογειώθηκε από το Αμμάν και προσγειώθηκε στο Πορτ-Σουδάν, μια παραθαλάσσια πόλη 850 χλμ. ανατολικά του Χαρτούμ, όπου επικεντρώνονται οι μάχες. Ο εναέριος χώρος του Σουδάν είναι κλειστός από τις 15 Απριλίου όταν ξεκίνησαν οι μάχες στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), αυτή η αποστολή περιέχει προϊόντα αναισθησίας, επιδέσμους, υλικό για τη χρήση ραμμάτων και άλλα χειρουργικά αντικείμενα.

Για τους γιατρούς στο Σουδάν, είναι πάνω απ’ όλα απαραίτητο να αποκαταστήσουν την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση και να απομακρύνουν τους μαχητές που καταλαμβάνουν ορισμένες εγκαταστάσεις.

Απαιτούνται επίσης εναλλακτικές λύσεις για τα 15 βομβαρδισμένα νοσοκομεία και ομάδες γιατρών για να αντικαταστήσουν συναδέλφους τους που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται για δύο εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Ο αυτοσαρκασμός του και το «καρφί» για τον Τραμπ (Video)

Twitter: To νέο «πείραμα» του Έλον Μασκ

Σουδάν: 1.888 ανθρώπους απομάκρυνε η Βρετανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 06:44