search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:45
MENU CLOSE

Νέο ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών στις ΗΠΑ πυροδοτεί φόβους γενικευμένων συγχωνεύσεων

03.05.2023 13:19
trapezew

Βουτιά έκαναν οι μετοχές περιφερειακών τραπεζών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει παρά την πυροσβεστική επέμβαση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών στην περίπτωση της First Republic.

Ένα 24ωρο μετά τη βαθιά ανάσα που πήρε η Wall Street από την διάσωση της First Republic Bank, οι επενδυτές έσπευσαν να ξεφορτωθούν τραπεζικές μετοχές, αναζητώντας πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα των τραπεζών PacWest Bancorp και Western Alliance Bancorp, που οι μετοχές τους έχασαν 15% στη Wall Street, με τον Έντ Μόγια, αναλυτή αγορών της Oanda να επισημαίνει ότι «η Wall Street πατάει εύκολα το κουμπί των πωλήσεων καθώς δεν δείχνει να απομακρύνεται σύντομα η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα».

«Η διάθεση για ρίσκα δεν διαφαίνεται καθώς η αγορά εστιάζει στις αμφιβολίες για τις περιφερειακές τράπεζες, αυξάνονται τα στοιχήματα για ύφεση και μεγαλώνει ο κίνδυνος να κηρύξουν οι ΗΠΑ στάση πληρωμών τον επόμενο μήνα», τόνισε ο Μόγια. Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό εντείνουν την αίσθηση ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών και πέρα από τα προβλήματα στις τράπεζες – οι οποίες καλούνται να προσαρμοστούν στα υψηλά επιτόκια – οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να διαχειριστούν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις ενδείξεις για επερχόμενη ύφεση.

Από τις εξελίξεις μέχρι στιγμής κερδισμένες βγαίνουν μόνο οι μεγάλες τράπεζες, ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς τα περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ορατός μάλιστα είναι ο κίνδυνος να γονατίσουν η PacWest που τον περασμένο μήνα υπέστη απώλειες καταθέσεων σε ποσοστό 16%, ενώ η μετοχή της Western Alliance έχει χάσει το 11% της αξίας της από την αρχή του χρόνου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα – που έχει περισσότερες από 4.000 τράπεζες- μπορεί να ετοιμάζεται για ένα κύμα συγχωνεύσεων καθώς η οικονομία τρίζει. Συγκρίνουν μάλιστα την σημερινή κατάσταση με αυτό που είχε γίνει στη δεκαετία του 1980, όταν εκατοντάδες τράπεζες έκλεισαν επειδή πιάστηκαν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και ήταν φορτωμένες με κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Διαβάστε επίσης:

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και τα ποσά (Video)

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Κλείνει η πλατφόρμα για αιτήσεις – Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση

Κραδασμοί στη Wall Street – Πτώση ως 6% για τον περιφερειακό τραπεζικό δείκτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05