search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 20:35
MENU CLOSE

Λονδίνο: Live η στέψη του βασιλιά Καρόλου

06.05.2023 08:19
STEMMA

Στο Λονδίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα καθώς σε εξέλιξη είναι το τελετουργικό της στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ’ στο Αβαείο. Πρόκειται για μία λαμπρή τελετή ενώ υπενθυμίζεται ότι η τελευταία στέψη στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε γίνει πριν από 70 χρόνια. 

Ο Κάρολος Γ’ έλαβε το χρίσμα και έγινε επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.

Η Καμίλα, δεύτερη σύζυγος του Καρόλου μετά το διαζύγιό του από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, στέφεται επίσης.

Η ιστορική τελετή ξεκίνησε στις 13:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.

Ο βασιλιάς Κάρολος μετέβη στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και λίγο πριν τις 13.00 έφθασε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα μέσα στην υπερπολυτελή και ιστορική Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου που την έσερναν έξι άλογα. 

Έξω από το Αββαείο τους υποδέχθηκε ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Γουέλμπι, ενώ μπαίνοντας τους συνόδευαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον.  Ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, συνοδεύει τον παππού του. 

Μόνος ο πρίγκηπας Χάρι και οι αποδοκιμασίες για τον Άντριου

Λίγο νωρίτερα, ο πρίγκιπας Χάρι είχε εισέλθει μόνος στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ με πολιτική περιβολή, αλλά φορώντας τα παράσημά του. 

Από την άλλη, έντονες αποδοκιμασίες δέχτηκε ο πρίγκηπας Άντριου κατά την προσέλευσή του στο Αβαείο. Υπενθυμίζεται πως ο Άντριου έχει εκπέσει του τίτλου του λόγω της εμπλοκής του στο σεξουαλικό σκάνδαλο Επστάιν.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο έχει αρχίσει να πέφτει βροχή ενώ οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από πολίτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των συγκεντρωμένων φτάνει τα 2 εκατ. ενώ αναμένεται να παρακολουθήσουν την τελετή πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η σημερινή τελετή περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων. Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – «θα αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».

Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση αντανακλάται στο μανδύα της συζύγου του, Καμίλα, η οποία στέφεται βασίλισσα. Ο βασιλικός μανδύας απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.

Πλήθος διασημοτήτων

Στο Αβαείο του Γουέστμινστερ έφτασαν από το πρωί οι επίσημοι για να πρακολουθήσουν από κοντά την ιστορική στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ.

Ανάμεσα στους 2.300 προσκεκλημένους βρίσκονται βασιλείς από όλο τον κόσμο, αρχηγοί κρατών και διασημότητες, όπως η βραβευμένη με Όσκαρ, Αγγλίδα ηθοποιός Έμα Τόμσον, ο Νικ Κέιβ, ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan.

Φαντασμαγορικό μουσικό show

Την επομένη της στέψης θα πραγματοποιηθεί ένα show στο οποίο θα συμμετάσχουν διάσημοι αστέρες της μουσικής βιομηχανίας, όπως η Katy Perry, ο Lionel Richie και οι Take That, ο Andrea Bocelli, η Freya Ridings, ο Ουαλός μπασοβαρύτονος Bryn Terfel και ο συνθέτης της soul Alexis French. 

Συνολικά την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν 20.000 άτομα που έχουν επιλεγεί μέσω κλήρωσης ενώ ανάμεσα στους επίσημα προσκεκλημένους είναι οι Tom Cruise, Joan Collins και Gatwa.

Συλλήψεις αντιμοναρχικών στο Λονδίνο

Νωρίτερα σήμερα η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Γκρέιαμ Σμιθ, επικεφαλής της οργάνωσης κατά της μοναρχίας Republic, πριν από τη σημερινή τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου Μάρκ Ρόλεϊ προειδοποίησε χθες ότι θα υπάρχει «πολύ μικρή ανοχή για διατάραξη» στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τη σύλληψη, λέγοντας ότι οι αρχές δεν κατονομάζουν άμεσα όσους συλλαμβάνονται.

Σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter εμφανίζεται ο Σμιθ να είναι καθισμένος στο έδαφος, περιτριγυρισμένος από ομάδα αστυνομικών. Αστυνομικός στο σημείο κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ δήλωσε ότι τρεις διαδηλωτές είχαν συλληφθεί επειδή κουβαλούσαν μπογιές.

Επίσης, έξι ακτιβιστές κατά της μοναρχίας συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Λονδίνο όπου ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν κατά την ενθρόνισης του Καρόλου, όπως δήλωσαν διοργανωτές της διαμαρτυρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάνω από 11.000 αστυνομικοί βρίσκονται σήμερα σε περιπολία για τη στέψη του Καρόλου, τη μεγαλύτερη τέτοια τελετή που λαμβάνει χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα εδώ και 70 χρόνια.

Το πρόγραμμα της τελετής στέψης

9:30 π.μ. Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:30 – 11:35 Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων προσέρχονται στο Αβαείο

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 – Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αβαείου

1:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει η ακολουθία της Στέψης.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.

Την ώρα αυτή θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αβαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα θα αποτείνουν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.

3:00 Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:30 Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. ( Fly Past) Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Mεγάλη δεξίωση στο Μπάκιγχαμ – Ποιοι ηγέτες, βασιλείς και celebrities θα πάνε στην στέψη

Μακελειό στη Σερβία: Καρέ καρέ η σύλληψη του δράστη – Βίντεο ντοκουμέντο

Google: Βουτιά θανάτου από τον 14ο όροφο για εργαζόμενο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 20:35