search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:28
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Πώς διορίζονται επόπτες, γραμματείς, αντιπρόσωποι και μέλη της εφορευτικής

09.05.2023 12:52
ekloges 2023 new

Οι εκλογές είναι πια εξαιρετικά κοντά. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει εγκύκλιοι με αναλυτικές διευκρινίσεις για τον διορισμό και την επιλογή όσων είναι απαραίτητοι στις εκλογικές περιφέρειες προκειμένου να ψηφίσουν χωρίς πρόβολημα εκατομμύρια ψηφοφόρων.

Πώς διορίζονται οι επόπτες και οι έφοροι

Οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Εφετείων και των Εισαγγελιών Εφετών της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και των Διοικητικών Εφετείων αποστέλλουν στον Άρειο Πάγο τους ονομαστικούς καταλόγους των δικαστικών λειτουργών της υπηρεσίας τους, οι οποίοι δικαιούνται να διοριστούν ως έφοροι για την ελληνική επικράτεια και στους οποίους θα αναγράφεται υποχρεωτικά η εκλογική περιφέρεια από την οποία κατάγονται.

Πώς διορίζονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Ο προϊστάμενος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων και των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων όλης της χώρας, αποστέλλουν τους ονομαστικούς καταλόγους των μελών τους, που κατά τον νόμο διορίζονται αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής.

Στους ανωτέρω καταλόγους δεν θα συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υπερβεί το 67° έτος της ηλικίας τους, όσοι έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και, φυσικά, όσοι προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν βουλευτές.

Ειδικότερα, στους ονομαστικούς καταλόγους δικαστικών λειτουργών δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν λάβει ειδική κανονική άδεια χωρίς αποδοχές, άδεια πριν και μετά τον τοκετό, άδεια ανατροφής τέκνων, αναρρωτική ή εκπαιδευτική άδεια ή συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών δικαστικής εκπαίδευσης, όσοι τελούν σε διαθεσιμότητα, αργία ή έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας ή έχουν οριστικώς ή προσωρινώς παυθεί (στην τελευταία περίπτωση, για όσο χρόνο διαρκεί η προσωρινή παύση).

Παρόμοια κωλύματα ισχύουν και για τους δικαστικούς αντιπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ στους ονομαστικούς καταλόγους των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων δεν μπορούν να περιληφθούν όσοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος. Ίδιοι με τους ανωτέρω είναι οι περιορισμοί και για τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Πώς διορίζονται τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, τι γίνεται αν κάποιος δεν εμφανιστεί

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών στις εκλογές και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται, μέσα σε 15 ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Όσοι σύμφωνα με τα παραπάνω ορίζονται μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται για το διορισμό τους 5 τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία με ευθύνη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Ωστόσο όσοι επιλεγούν, δεν μπορούν να επικαλεστούν δικαιολογίες περί μη ειδοποίησής τους. Κι αυτό επειδή όπως ορίζεται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντα τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

Ποιοι δεν εκλέγονται μέλη εφορευτικών 

Για τη διεξαγωγή των εκλογών εξαιρούνται του διορισμού ως μέλη εφορευτικών επιτροπών δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων. Επίσης όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής.

Επίσης εξαιρούνται οι δικηγόροι που έχουν οριστεί δικαστικοί αντιπρόσωποι σε εκλογικό τμήμα. 

Εάν μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν προκειμένου να εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους γιατί απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ψηφίζουν στα τμήματα που εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους.

Αν κάποιο από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει την δυνατότητα:

α) να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στην διεύθυνση κατοικίας του και

β) να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας

Διαβάστε επίσης

Δήμος Αθηναίων: Μέχρι τις 19 Μαΐου οι αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Νέα αγωγή Παυλίδου κατά Παπαγιάννη: Πάνω από 80.000 ευρώ ζητά η ηθοποιός (Video)

Ερασμία Μάνου για Βασίλη Δημάκη: «Λένε ότι έχει 44 χρόνια ποινή – Ξέρω ότι τους επόμενους μήνες θα είναι εκτός φυλακής» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04