search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:32
MENU CLOSE

Λεβέντικα κι ωραία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2281
14/12/2023
15.05.2023 06:00
vasilis_leventis

Νομίζω ότι ήταν τη δεκαετία του 1990 όταν έγινε η μεγάλη πολιτική φάρσα – η μητέρα όλων των φαρσών, θα έλεγα, με όρους Σαντάμ Χουσεΐν. Ήταν τότε που άθλιοι τινές παρήγγειλαν «πίτσας» σε διαφορετικές πιτσαρίες, εμφανιζόμενοι από τηλεφώνου ως εκπρόσωποι του Κόμματος των Κεντρώων.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: ο συνωστισμός πιτσών εις τα γραφεία του κόμματος ήτο πρωτοφανής, η δε καταγγελία του επικεφαλής Βασίλη Λεβέντη στην Κομισιόν αποφεύχθηκε ύστερα από παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων.

Αυτό το οποίο πάντως μεταγενέστερα με εντυπωσίασε ήταν η εμμονή του Λεβέντη στην παραδοσιακή ελληνική γλώσσα – κάτι σαν το «Εγέρθητου» των χρυσαυγιτών που ειπώθηκε σε συνέντευξη δημοσιογράφων: Παρά την περιθωριοποίηση της τρίτης κλίσης, ο Βασίλης Λεβέντης επέμεινε στον τριτόκλιτο γραμματικό τύπο – «συνεχίζουμε τη δράση μας, κι ας μας αποστέλλουν πίτσας» τον άκουσα να λέει σε τηλεοπτική εκπομπή.

Αδυνατώ να τοποθετήσω χρονικά το παρακάτω επεισόδιο σε σχέση με ένα περίφημο αφιέρωμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» στο πολιτικό επιτελείο του Λεβέντη, περίπου την ίδια δεκαετία: «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου» ήταν ο τίτλος του, θέμα του δε η σκιαγράφηση του πολιτικού προσωπικού, το οποίο συμπεριλάμβανε μέχρι και Έλληνα «αρπιστή», δεξιοτέχνη της άρπας δηλαδή, που συνέβαινε τότε να είναι και μοναδικός στο δικό μας γεωγραφικό μήκος και πλάτος…

Ύστερα από αυτό το εντέχνως καμουφλαρισμένο πλην ξεκαρδιστικό event, που θα μπορούσε να κάνει ακόμη και έναν σκυθρωπό πολιτικό όπως ο Φώτης Κουβέλης να χτυπιέται στα γέλια, ήλθαν ορισμένα περιστατικά με τα περίφημα τηλέφωνα 090 – κοντολογίς έπαιρνες τηλέφωνο στην τηλεοπτική εκπομπή του Λεβέντη, σε βγάζανε στον αέρα και συναρτήσει του χρόνου που κατανάλωνες κονομούσε το «κατιτίς» του ο σταθμός και οι Κεντρώοι.

Οι τηλεφωνούντες και χρυσοπληρώνοντες το τηλεφώνημα ήταν κατά κανόνα συν-ψωνισμένοι, πλην όμως δεν έλειπαν και κάποιοι του αντιαυνανιστικού κινήματος, που έλεγαν διάφορα παλιόλογα στον πρόεδρο…

Δύο συγκλονιστικά γεγονότα

Πέρασαν τα χρόνια, και τότε έγιναν δύο συγκλονιστικά γεγονότα, και τα δύο συνεντεύξεις, το ένα Λεβέντη και Παν. Παναγιωτόπουλου της Νέας Δημοκρατίας και το άλλο με τον Νίκο Μαστοράκη. Και οι δυο τους νόμισαν ότι θα βγάλουν γέλιο συνεντευξιάζοντας τον Βασίλη, όμως αυτός, ύστερα απ’ όλη την τηλεοπτική του διαδρομή, ήταν προπονημένος, επιπλέον δε προϊδεασμένος για τις προθέσεις των συνεντευξιαστών του.

Οπότε συνέβη κάτι το ανεπανάληπτο, μια κανονική βόμβα μεγατόνων στο πληκτικό τηλεοπτικό πεδίο: Ο Λεβέντης έκανε κόσκινο αμφότερους, πολυβολώντας τους με ιδέες και αναλύσεις, κάνοντας το τηλε-show να θυμίζει κάτι αγώνες πυγμαχίας, όπου ο εις των συμπλεκομένων αποκομίζει απίστευτες μπουνιές από τον πρώτο γύρο!

Επακολούθησε «σιγή ασυρμάτου», καθώς οι τηλεοπτικοί τζάμπα μάγκες αναδιπλώθηκαν για πολύ καιρό. Ο Λεβέντης υπέστη χρόνια έξωση από τα σοβαρά κανάλια, όμως το πλήρωμα του χρόνου επέπρωτο να έλθει και γι’ αυτόν.

Κάτι η απελπισία των πολλών, κάτι η διά της χαβαλετζίδικης ψήφου αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος, κάτι όπως η φιλοπαίγμων διάθεση νεολαίας και νεαζόντων, κάτι σαν την επιδοκιμασία του πείσματος, κάτι σαν μια πολιτική χωματερή ψήφων για να αποφευχθεί η ρύπανση των υδροφόρων οριζόντων με τη διαπίδυση της Χρυσής Αυγής.

Έτσι ο Λεβέντης ήλθε το 2015, το ποσοστό του ξεπέρασε το 3% και γνωστός τηλεοπτικός σταθμός «έπαιζε κατ’ εξακολούθηση» τον πρόεδρο των Κεντρώων: Πρόεδρο ο οποίος πλέον, πονηρός ων, διεκδικούσε και την πλειοδοσία φιλογερμανικών διαθέσεων, ευχαριστώντας στα ίσια την κυρία Μέρκελ για όσα καμωμένα υπέρ της Ελλάδος! Με άλλα λόγια, εφαρμόζοντας την πολιτική ομοιοπαθητική, για τη θεραπεία της πολιτικής υποτέλειας διά της μεγαλύτερης υποτέλειας!

Να μια «λεβέντικη» καινοτομία, που ενέπνεε ή θα εμπνεύσει στο μέλλον και άλλους παράγοντες του πολιτικού μας συστήματος…

Διαβάστε επίσης

Εκλογές στην Τουρκία: «Κλειδί» οι Κούρδοι, ανησυχία στη Συρία

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Έτοιμος για άνοιγμα προς τη… Δύση

Τουρκία: Ο «μαυρογυαλούρος» Ερντογάν τα δίνει όλα για να επανεκλεγεί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:32