search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:20
MENU CLOSE

Εκλογές στην Τουρκία: «Κλειδί» οι Κούρδοι, ανησυχία στη Συρία

11.05.2023 06:00
tourkia ekloges 321- new

Οι Τούρκοι βρίσκονται μπροστά σε ένα ιστορικό δίλημμα- να επιλέξουν μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων για την προεδρία, οι οποίοι προσφέρουν δραματικά διαφορετικούς δρόμους για το μέλλον της χώρας.

Ύστερα από 20 χρόνια παντοδυναμίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται μία ισχυρή Τουρκία και τη δημιουργία έξι εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, αλλά βλέπει συνωμοσία της Δύσης για την ανατροπή του.

Ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που υποστηρίζεται από μία ετερογενή συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης, θέλει να βάλει και πάλι την Τουρκία στην οδό της ορθόδοξης προσέγγισης του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της οικονομικής πραγματικότητας και να αποκαταστήσει τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Αν  κερδίσει ο Ερντογάν δεν θα αλλάξουν πολλά, όπως λέει ο Σελίμ Κόρου, αναλυτής του think tank Tepav, μιλώντας στο BBC και εξηγεί ότι οι εξουσίες του προέδρου είναι τόσο διευρυμένες που δεν θα επιδιώξει περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ο Κιλιτσντάρογλου θέλει να αλλάξει το προεδρικό σύστημα που εγκαθίδρυσε ο Ερντογάν, υπόσχεται ότι θα είναι ακομμάτιστος πρόεδρος και θα αποκαταστήσει τις εξουσίες της εθνοσυνέλευσης. «Θα υπηρετώ το σύνολο των  85 εκατομμυρίων πολιτών της Τουρκίας. Θα δείχνω σεβασμό σε καθέναν από εσάς», υπόσχεται.

Όμως πριν αποδομήσει το προεδρικό σύστημα ο Κιλιτσντάρογλου και τα κόμματα που τον στηρίζουν ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τις υπερεξουσίες του προέδρου για να προωθήσουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί.

Οι Κούρδοι κρατούν το κλειδί

Στις εκλογές αυτές ρόλο-κλειδί έχει το κουρδικό στοιχείο. Με δεδομένο ότι οι Κούρδοι είναι τουλάχιστον το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP αναμένεται να συγκεντρώσει άνω του 10% , έχει μεγάλη σημασία η ψήφος που θα ρίξουν στην κάλπη για την προεδρία.

Οι Κούρδοι χαρακτηρίζουν τις εκλογές ως «τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της Τουρκίας» και με την απόφαση του HDP να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο για την προεδρία, ουσιαστικά ρίχνουν το βάρος τους υπέρ του Κιλιτσντάρογλου.

Οι Κούρδοι στην πρώτη δεκαετία της κυριαρχίας Ερντογάν είδαν κάποια βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης, αλλά η κατάσταση άλλαξε το 2015, όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες που είχαν στόχο τον τερματισμό του ανταρτοπόλεμου του ΡΚΚ.

Ο Ερντογάν κατηγορεί σήμερα τον Κιλιτσντάρογλου ότι παραδόθηκε στον «εκβιασμό» και την ατζέντα του HDP. «Η χώρα μου δεν θα παραδοθεί σε έναν πρόεδρο που έχει την υποστήριξη του Καντίλ», είπε ο Ερτογάν, αναφερόμενος στο όρος Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου πιστεύεται ότι έχει την έδρα του το ΡΚΚ.

Το φιλοκουρδικό κόμμα έχει κατ΄ επανάληψη διαψεύσει ότι είναι «το πολιτικό σκέλος» του ΡΚΚ .

Ο φόβος των Σύρων προσφύγων

Το βράδυ της Κυριακής θα παρακολουθούν με ανησυχία τη ροή των αποτελεσμάτων και οι Σύροι πρόσφυγες, που είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν καταφύγει προσωρινά στην Τουρκία.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει πει ανοιχτά ότι θα διαπραγματευτεί με τη Δαμασκό για να τους στείλει πίσω στην Συρία «το αργότερο σε δύο χρόνια».

Κι αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία των προσφύγων, που δεν θεωρούν ότι η κατάσταση στην πατρίδα τους δεν είναι ασφαλής.

Περισσότερο από το 80% των Τούρκων υποστηρίζει τα σχέδια για υποχρεωτικό επαναπατρισμό των προσφύγων, καθώς η οικονομία στην Τουρκία έχει καταρρεύσει, όπως σημειώνει ο καθηγητής Μουράτ Ερντογάν, που διενεργεί τακτικά το «Συριακό Βαρόμετρο».

Στα τουρκικά σχολεία φοιτούν περισσότερα από 700.000 παιδιά από την Συρία, ενώ από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί στην Τουρκία 880.000 παιδιά οικογενειών Σύρων προσφύγων. «Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα αφήσουν αυτή τη ζωή και θα πάνε πίσω στη Συρία», λέει ο καθηγητής Ερντογάν.

Ο Κιλιτσντάρογλου λέει πως η επιστροφή των προσφύγων θα γίνει κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Δαμασκό, η οποία όμως θέτει ως όρο στην Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει στείλει στην αποκαλούμενη ουδέτερη ζώνη στα σύνορα των δυο χωρών. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης γνωρίζει ότι για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια και ελπίζει στη βοήθεια του ΟΗΕ. Αλλά ο Μουράτ Ερντογάν πιστεύει ότι θα περάσει μία δεκαετία για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα των προσφύγων, υποσχόμενος την επιτάχυνση των διαδικασιών εθελουσίας επιστροφής ενός εκατομμυρίου προσφύγων.

Αν ψήφιζαν οι Σύροι πρόσφυγες, μάλλον θα υποστήριζαν τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αυτή την Κυριακή θα μείνουν θεατές των πολιτικών εξελίξεων, από τις οποίες θα καθοριστεί και η τύχη τους.

Διαβάστε επίσης:

MSG: Ένας σεφ αλλάζει την εικόνα του πιο παρεξηγημένου καρυκεύματος του αιώνα

Συνελήφθη ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζορτζ Σάντος – Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει

Χάος στο Πακιστάν: Προφυλακίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός, βγήκε ο στρατός στην Πουντζάμπ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:20