search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 18:34
MENU CLOSE

Reuters για Σπύρο Χαγκαμπιμάνα: Ποιος είναι ο πρώην αστυνομικός που φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος μαύρος βουλευτής

16.05.2023 16:10
spiros-new

Στις εργατικές συνοικίες στα περίχωρα της Αθήνας, ο Σπύρος Ριχάρδος Χαγκαμπιμάνα πηγαίνει πόρτα-πόρτα σε μια προεκλογική εκστρατεία που θα μπορούσε να τον κάνει τον πρώτο μαύρο βουλευτή της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο ταξίδι για τον Σπύρο Ριχάρδο Χαγκαμπιμάνα, ο οποίος μόλις πριν από οκτώ χρόνια φυλακίστηκε στην πατρίδα του, το Μπουρουντί, επειδή αρνήθηκε να ανοίξει πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών ως υψηλόβαθμος αξιωματικός της Εθνικής Αστυνομίας.

«Έχω άποψη για τον ρατσισμό», δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ο 54χρονος Χαγκαμπιμάνα, σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.

Η περιφέρεια στην οποία κατεβαίνει ο Χαγκαμπιμάνα (Β’ Πειραιώς), η οποία περιλαμβάνει την πληγείσα από τη φτώχεια πόλη του Περάματος και το νησί της Σαλαμίνας, δυτικά της Αθήνας, ήταν προπύργιο της Χρυσής Αυγής στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2015.

Η Χρυσή Αυγή αργότερα κατέρρευσε και οι ηγέτες της φυλακίστηκαν για εγκλήματα μίσους το 2020.

Για τον Χαγκαμπιμάνα, αυτό σήμαινε ότι η Ελλάδα είχε γυρίσει σελίδα.

«Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ήταν στο κοινοβούλιο. Τώρα είναι στη φυλακή. Έχω πίστη στον ελληνικό λαό», δήλωσε.

Από το Μπουρουντί στην Ελλάδα

Ο Χαγκαμπιμάνα έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1991 με υποτροφία για σπουδές στη Ναυτική Ακαδημία.

Όταν αποφοίτησε το 1996, το Μπουρούντι αναστατώθηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα και αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Σπούδασε νομικά και εντάχθηκε στη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2005, τη χρονιά που έλαβε την ελληνική υπηκοότητα, ο 12ετής εμφύλιος πόλεμος στο Μπουρούντι έληξε και ο Χαγκαμπιμάνα αποφάσισε να επιστρέψει για να βοηθήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

Μια δεκαετία αργότερα, η χώρα συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις κατά της τρίτης προεδρικής θητείας. Ο Χαγκαμπιμάνα, τότε αξιωματικός της Εθνικής Αστυνομίας, αρνήθηκε τις εντολές να καταστείλει τους διαδηλωτές και φυλακίστηκε και ξυλοκοπήθηκε, όπως είπε.

Αναπολώντας μια νύχτα στη φυλακή, είπε: «Ήξερα ότι αν με χτυπούσαν στο κεφάλι θα είχα τελειώσει».

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, ένας φίλος του δικηγόρος στην Αθήνα ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωσή του. Επέστρεψε στην Αθήνα το 2016, με τη βοήθεια των ελληνικών αρχών.

Η ατζέντα του Χαγκαμπιμάνα είναι επικεντρωμένη στις επιχειρήσεις, αλλά ελπίζει επίσης να εμπνεύσει τους μετανάστες ότι «μπορούν να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας… και ότι ό,τι πέτυχα εγώ, μπορούν να κάνουν περισσότερα».

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μπροστά στον Τσίπρα, ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας (video)

Ειρωνεία Πρετεντέρη σε Τζίμα: «Τελείωσε η… Εξεταστική Επιτροπή για να ρωτήσω κάτι;» (video)

Κώστας Μπακογιάννης: Αντιδράσεις στα social media για την ατάκα με την «Πολιτεία του Πλάτωνα» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 18:32