search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:57
MENU CLOSE

Νέα Δημοκρατία: Ο Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα από το Μπουρούντι πρώτος σε ψήφους σύνεδρος στη Β’ Πειραιά

11.11.2021 11:38
spiros_richard_new

Ο Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και Ελληνας πολίτης από το 2005, βγήκε πρώτος σε ψήφους σύνεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Πειραιά.

Η είδηση έχει ξεχωριστή σημασία, γιατί ο 50χρονος Χαγκαμπιμάνα είχε φυλακιστεί στο Μπουρούντι όταν ήταν υπαρχηγός των επιχειρήσεων της Αστυνομίας, γιατί αρνήθηκε να καταστείλει βίαια, μέχρι θανάτου αν χρειαζόταν, όπως του είχε ζητηθεί, διαδηλωτές τον Ιούνιο του 2015.

Ήρθε από το Μπουρούντι για να φοιτήσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Όταν αποφοίτησε όμως, στη χώρα του έγινε ένα πραξικόπημα που δεν του επέτρεψε να επιστρέψει και έτσι αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε δεύτερες σπουδές, στη Νομική, ενώ παράλληλα εργαζόταν στη Βιβλιοθήκη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όταν μετά από χρόνια, το 2005, έγιναν εκλογές και την εξουσία πήραν οι μέχρι τότε αντιστασιακοί και ο Πιερ Νκουρουνζίζα, αποφάσισε να επιστρέψει για να συμβάλει κι αυτός στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Κάνοντας μια νέα αρχή, εγκαταστάθηκε στην Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι και ο νέος Πρόεδρος ανέθεσε σε αυτόν και μερικούς ακόμα αξιωματικούς να συστήσουν μια δημοκρατική αστυνομία. Ο αντιστασιακός Πρόεδρος όμως, μετά την ανάληψη της εξουσίας, άρχισε να μετατρέπεται σταδιακά σε έναν αυταρχικό ηγέτη, να μετέρχεται αντιδημοκρατικών μεθόδων και να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύντομα ξέσπασαν αναταραχές και εξεγέρσεις τις οποίες ο Πρόεδρος της χώρας ζήτησε από την αστυνομία να καταπνίξουν με άγρια καταστολή. Ο Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα αρνήθηκε να εκτελέσει τις εντολές του, με συνέπεια το 2015 να συλληφθεί και να φυλακιστεί.

«Σας αγαπά πολύς κόσμος εδώ στην Ελλάδα, πήρα εκατοντάδες γράμματα για εσάς» του είχε πει ο Νίκος Κοτζιάς το 2016, όταν τον συνάντησε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο μετά την αποφυλάκισή του. Εκείνος είχε δηλώσει πως παρότι ήταν μια μέρα χαράς για τον ίδιο, δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για τους άλλους που έμειναν πίσω»

Διαβάστε επίσης:

«Σφάζονται» στην… ποδιά των ελαιοπαραγωγών

Γιώργος Παπανδρέου: Έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου (Photo)

Ιάσων Φωτήλας: Πρωταγωνιστής στην παράσταση «Ό,τι πείτε κύριε υπουργέ μου»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48