search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:07
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιμένει η Ρωσία ότι κατέλαβε το Μπαχμούτ

21.05.2023 00:41
bakhmut_ukraine_new

Υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται η πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών από τις μονάδες της Wagner, που υποστηρίχθηκαν από το πυροβολικό και την αεροπορία, η απελευθέρωση του Αρτιομόφσκ ολοκληρώθηκε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναφέρεται στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ με το όνομα που είχε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Χθες Σάββατο, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την πόλη Μπαχμούτ, κάτι που διέψευσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Σήμερα στις 12 το μεσημέρι κατελήφθη πλήρως το Μπαχμούτ. Καταλάβαμε ολόκληρη την πόλη, από σπίτι σε σπίτι»δήλωσε νωρίτερα ο Πριγκόζιν και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από το Μπαχμούτ στις 25 Μαΐου για ξεκούραση και επανεκπαίδευση παραδίδοντας τον έλεγχο στις τακτικές ρωσικές δυνάμεις.

Ο Πριγκόζιν έχει παραδεχτεί ότι η Μπαχμούτ – μια πόλη που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκων – δεν ήταν στρατηγικής σημασίας, αλλά απέκτησε τεράστια συμβολική σημασία λόγω της έντασης των μαχών και των μεγάλων απωλειών για τις δύο πλευρές.

G7: Συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι

Στο μεταξύ, το πρωί της Κυριακής, στις 8 π.μ. ώρα Ελλάδος, αναμένεται να συναντηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Χιροσίμα.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει την Κυριακή, λίγο μετά τις 14.00 τοπική ώρα (8.00 ώρα Ελλάδας). «Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να υπενθυμίζει τη σθεναρή και αποφασιστική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι ο Μπάιντεν «ανυπομονεί» να ξαναμιλήσει με τον Ζελένσκι σε αυτήν την κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την αιφνιδιαστική άφιξή του στη Χιροσίμα, ο ουκρανός πρόεδρος είχε αλλεπάλληλες επαφές με τους ηγέτες της G7, όπως με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Διαβάστε επίσης:

Άλπεις: Νεκροί ο πιλότος και δύο επιβάτες από τη συντριβή του αεροσκάφους

Λαβρόφ: Κατά της Ρωσίας και της Κίνας οι αποφάσεις της G7

Λος Άντζελες: Πυροβολισμοί με 4 τραυματίες – Αναζητείται ο δράστης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:04