search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:12
MENU CLOSE

Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας – «Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα – Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη» (Videos)

23.05.2023 11:09
tsipras_new

Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε στις 11 το πρωί της Τρίτης (23/5) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχθηκε την διερευνητική εντολή και την επέστρεψε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγησε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ωστόσο, έπρεπε να ανταποκριθεί όπως είπε στον θεσμικό του ρόλο.

Αμέσως μετά την συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε απρόσμενα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα των εκλογών για το οποίο όπως είπε αναλαμβάνει «ακέραια την ευθύνη».

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Όπως ήδη ξέρετε δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μία σημαντική ευκαιρία για τον τρόπο που κυβερνάται η χώρα χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές. Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για τη Δημοκρατία. Μία παντοδυναμία μίας κυβέρνησης που έδειξε ότι δεν σέβεται το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Φανταστείτε έναν ανεξέλεγκτο και ηγεμόνα πρωθυπουργό.

Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, να αποτρέψουμε την επανάληψη των συσχετισμών στις 25 Ιούνη. Οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, θα σταθούμε στα πόδια μας. Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Στο δικό μου λεξιλόγιο σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη. Να ζητήσω μία συγγνώμη για τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνω μια υπόσχεση για να δώσουμε τη μάχη ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αναγκών».

Στον Νίκο Ανδρουλάκη η επόμενη διερευνητική εντολή

Πλέον, εντός της ημέρας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για να του παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ωστόσο θεωρείται πιθανό ότι ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εκκινήσει τις διαδικασίες. 

Κατόπιν, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Χθες, Δευτέρα (22/5), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ημερομηνία των νέων εκλογών θα είναι στις 25 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Πόλωση με τους «μικρούς» εν όψει της 25ης Ιουνίου – Στόχος η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στην κεντροαριστερά

Εκλογές 2023: Η ακτινογραφία της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ – Οι συσπειρώσεις των κομμάτων και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων

Εκλογές 2023: Στις 28 Μαΐου η ορκωμοσία της νέας Βουλής που διαλύεται ως τη Δευτέρα – Οι 300 που εκλέγονται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42