search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 05:14
MENU CLOSE

Ζελένσκι: «Είμαστε έτοιμοι για αντεπίθεση»

03.06.2023 12:21
ZELENSKY

Το Κίεβο είναι έτοιμο για αντεπίθεση, δηλώνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της για να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ο ρωσικός στρατός, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος υποστηρίζοντας πως «πιστεύουμε απόλυτα ότι θα επιτύχουμε».

«Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει. Για να είμαι ειλικρινής, μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους, διαφορετικούς. Αλλά θα το κάνουμε και είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

Το Κίεβο ελπίζει ότι η αντεπίθεσή του να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον προηγούμενο μήνα ο Ζελένσκι είχε επισημάνει ότι η Ουκρανία πρέπει να περιμένει για την παράδοση περισσότερων δυτικών αρμάτων μάχης προτού ξεκινήσει την αντεπίθεσή της. Εδώ και καιρό διεξάγει διπλωματική εκστρατεία για να ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση και όπλα, κλειδί για την επιτυχία των σχεδίων του Κιέβου.

«Τα σχέδια για αντεπίθεση δεν έχουν αλλάξει»

Την ίδια ώρα και ο ουκρανός υφυπουργός Άμυνας Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ δήλωσε σήμερα πως τα σχέδια της χώρας του για αντεπίθεση δεν έχουν αλλάξει, παρά το «πρωτοφανές κύμα επιθέσεων με πυραύλους και drones που έχει εξαπολύσει η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες».

Από τη Σιγκαπούρη όπου συμμετέχει στη σημαντικότερη διάσκεψη της Ασίας για την ασφάλεια, γνωστή ως Διάλογος Σάνγκρι- Λα, ο Χαβρίλοφ επεσήμανε ότι η Ρωσία εκτόξευσε τον Μάιο εναντίον της Ουκρανίας εκτός από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, κυρίως στα αστικά κέντρα, περιλαμβανομένου του Κιέβου.

«Βασικός τους στόχος είναι να σταματήσουν την αντεπίθεση και να στοχοθετήσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων», εξήγησε.

Ο Χαβρίλοφ χαρακτήρισε τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία «το τελευταίο της στρατηγικό καταφύγιο» και επεσήμανε ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα της Ουκρανίας «ήταν κατά περισσότερο από 90% αποτελεσματικά» έναντι των επιθέσεων.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι το μπαράζ των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων δεν έχει επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα του Κιέβου. «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις προσπάθειές μας, την επιθυμία μιας και την πεποίθηση μας ότι θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε. Η Ουκρανία «θα ξεκινήσει την αντεπίθεση με τη φιλοδοξία να απελευθερώσει τα εδάφη μας φέτος».

Τέλος, ο Χαβρίλοφ απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο της Ινδονησίας το οποίο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων των, όπως τις αποκάλεσε, αμφισβητούμενων περιοχών. «Δεν θα διαπραγματευτούμε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απώλεια εδαφών μας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Πύρινος εφιάλτης – 11.000 πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Κακοκαιρία στην Ιαπωνία: Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους – 1 νεκρός

Τέξας: «Μπλόκο» στις θεραπείες φυλομετάβασης σε ανηλίκους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01