search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:16
MENU CLOSE

Γιατί περιπλέκεται το παζλ του ουκρανικού και πώς προεξοφλείται η συνέχιση του πολέμου

03.06.2023 06:00
ZELENSKI

Ήθελαν να κάνουν επίδειξη αποφασιστικότητας για την υποστήριξη της Ουκρανίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Μολδαβία, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.

Αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις για την αλληλεγγύη έναντι της Ουκρανίας, αυτό που φάνηκε είναι η ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία να διατηρηθεί ενιαίο αυτό το μέτωπο.

Πριν και κατά τη διάρκεια της συνόδου ακούστηκαν διαφορετικές και ορισμένες αντικρουόμενες απόψεις για ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα – ποιες εγγυήσεις ασφαλείας μπορεί να δώσει η Δύση στο Κίεβο. Γιατί, βεβαίως, δεν είναι εγγύηση ασφαλείας ο ασταμάτητος εξοπλισμός των Ουκρανών.

Ο Ζελένσκι και ο άλλος πονοκέφαλος του ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από τους συμμάχους του να προσφέρουν «απτές και αξιόπιστες» εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς ήταν πιο συγκρατημένος, λέγοντας πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί την επαύριο του πολέμου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε «σαφή πρόσκληση» για ένταξη στο ΝΑΤΟ – άλλο ένα θέμα που διχάζει τους συμμάχους – και «εγγυήσεις ασφαλείας για όσο διάστημα διαρκέσει η ενταξιακή διαδικασία».

Για το ΝΑΤΟ στις επόμενες εβδομάδες υπάρχει μία άλλη προτεραιότητα – η ένταξη της Σουηδίας.

Όπως γράφει το CNN οι αξιωματούχοι της συμμαχίας δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αποφύγουν μια ντροπιαστική αποτυχία – να μην καταφέρουν να επιτύχουν τον στόχο που έθεσε το ίδιο τον ΝΑΤΟ για να ανακοινώσει την επίσημη ένταξη της Σουηδίας στις 11 Ιουλίου.

Το αγκάθι για τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ λέγεται Τουρκία, που μέχρι σήμερα λέει «όχι» στους Σουηδούς αξιώνοντας διάφορες υποχωρήσεις εκ μέρους τους σε θέματα που άπτονται του Κουρδικού.

Η Σουηδία ουσιαστικά έχει υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις, αλλά η Τουρκία παίζει το χαρτί αυτό για να πιέσει και τους Αμερικανούς να της πουλήσουν νέα μαχητικά F-16.

Στο μεταξύ, οι απόψεις των Ευρωπαίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας και οι όποιες άλλες παραλλαγές τους ακούστηκαν στη σύνοδο, καταδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δύση, που προσπαθεί να διατηρήσει αρραγές το μέτωπο στήριξης της Ουκρανίας και να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα.

Το ΝΑΤΟ έχει συμφωνήσει από το 2008 ότι η Ουκρανία κάποια στιγμή θα ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα. Ο Ζελένσκι ζητά να αρχίσουν οι συζητήσεις «εδώ και τώρα», αλλά είναι βέβαιο πως θα πάρει λίγα πράγματα στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.

Εγγυήσεις αφού τελειώσει ο πόλεμος

Ουδείς Ευρωπαίος μπορεί να διαφωνήσει με την άποψη Μακρόν, ότι «η Ουκρανία προστατεύει σήμερα τη Ευρώπη και προσφέρει στην Ευρώπη εγγυήσεις ασφαλείας». Αλλά ο Όλαφ Σολτς δείχνει πιο συγκρατημένος : «Έχουμε προσφέρει τη συνεισφορά μας στη υποστήριξη της Ουκρανίας. Πάντα λέγαμε επίσης ότι πρέπει να δοθούν εγγυήσεις για μία ειρηνική κανονικότητα μετά τον πόλεμο».

Εξίσου προσεκτικός ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, λέγοντας ότι «όταν τελειώσει ο πόλεμος, χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί… και χρειάζεται να έχουμε ένα πλαίσιο εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια μετά το τέλος του πολέμου».

Το μήνυμα από το Πεκίνο

Αλλά για να έρθει το τέλος του πολέμου- ορόσημο, κατά το ΝΑΤΟ, για την προσφορά εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία – οι Κινέζοι λένε πως η Δύση πρέπει να σταματήσει να στέλνει όπλα στο Κίεβο και να στρέψει την προσοχή στη έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο Λι Χούι, ειδικός απεσταλμένος του Πεκίνου που έχει αναλάβει να προωθήσει την κινεζική ειρηνευτική πρόταση δήλωσε ότι «αν θέλουμε πραγματικά να σταματήσει ο πόλεμος, να σωθούν ζωές και να επιτευχθεί ειρήνη, πρέπει να σταματήσουμε να στέλνουμε όπλα στο πεδίο της μάχης».

«Τα επώδυνα μαθήματα για το πώς η ουκρανική κρίση εξελίχθηκε στην σημερινή κατάσταση αξίζουν βαθύ προβληματισμό από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Λι Χούι, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σήμερα «πολλές δυσκολίες» μέχρι να φτάσουμε στην έναρξη διαπραγματεύσεων. Ωστόσο επισήμανε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία «δεν έχουν κλείσει πλήρως την πόρτα στις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Προειδοποίησε μάλιστα για «τον κίνδυνο κλιμάκωσης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου» και επισήμανε την ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες «για εκτόνωση της κατάστασης». Πρόκειται για μήνυμα που απευθύνεται τόσο στη Μόσχα και στο Κίεβο, όσο και στις δυτικές κυβερνήσεις που στηρίζουν την Ουκρανία.

Κι από όλες τις κυβερνήσεις, το Πεκίνο στέλνει πρωτίστως μήνυμα στην Ουάσινγκτον, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων για την Ουκρανία, έχοντας στείλει μέχρι τώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και μάλιστα σε μια περίοδο τριγμών για την αμερικανική οικονομία, με τον Μπάιντεν να λέει «οκ» στις περικοπές κοινωνικών δαπανών, αλλά με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να συμφωνούν ότι από τη μείωση των δημοσίων δαπανών εξαιρούνται τα χρήματα που πηγαίνουν σε οπλικά συστήματα.

Διαβάστε επίσης:

Νερό με το δελτίο στην Πορτογαλία – Ξηρασία πλήττει τον Νότο

Θρίλερ στην Ιταλία: Τι έκαναν 21 πράκτορες στο πλοίο που βυθίστηκε στη λίμνη Ματζιόρε;

Ρώμη: Ένας νεκρός από φωτιά σε οχταώροφο κτίριο – Τουλάχιστον 17 τραυματίες (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31