search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:28
MENU CLOSE

Θρίλερ στην Ιταλία: Τι έκαναν 21 πράκτορες στο πλοίο που βυθίστηκε στη λίμνη Ματζιόρε;

02.06.2023 17:50
lake maggiore

Διαβάζεται και σαν κατασκοπευτικό θρίλερ. Είναι όμως απολύτως πραγματική ιστορία, που μάλιστα ήρθε στο φως με αφορμή μια τραγωδία.

Μια ομάδα τουριστών επιβιβάζεται σε ένα σκάφος σε μια πανέμορφη λίμνη στη σκιά των Άλπεων. Το σκάφος βυθίζεται όταν πέφτει σε μια σφοδρή καταιγίδα. Τέσσερις χάνονται στα νερά της λίμνης, οι υπόλοιποι κολυμπούν μέχρι την ακτή και σώζονται. Τις μέρες που ακολουθούν, καθώς οι αρχές ψάχνουν τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία όπου διέμεναν οι τουρίστες, διαπιστώνεται ότι όλοι ήταν άνθρωποι των ιταλικών και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Πέντε μέρες αφότου τα νερά της λίμνης Ματζιόρε κατάπιαν το 16μετρο σκάφος Gooduria, η υπόθεση όχι μόνο δεν φεύγει από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά πυκνώνουν οι φήμες για το τι έκαναν όλοι αυτοί οι πράκτορες μαζί σε μια γωνιά στη βόρεια Ιταλία.

Το πάρτι γενεθλίων με καλεσμένους 21 πράκτορες

Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι οι οκτώ από τους 21 επιβάτες του πλοίου ήταν πράκτορες – νυν και πρώην – των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και οι άλλοι 13 είχαν σχέσεις με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Δύο από τους νεκρούς, ο Κλαούντιο Αλόντζι, 62 χρονω και η Τιτζιάνα Μπαρνομπι, 53 χρόνων δούλευαν για την ιταλική αντικατασκοπεία. Άλλος ένας, 50 χρόνων ήταν απόστρατος της ισραηλινής Μοσάντ. Το τέταρτο θύμα ήταν η Άνια Μπόζκοβα, Ρωσίδα που ήταν πλήρωμα του σκάφους, μαζί με τον Ιταλό σύζυγό της και σκίπερ του σκάφους Κλαούντιο Καρμινάτι.

Ο Καρμινάτι και η σύζυγός του, η οποία δεν ήξερε κολύμπι, είχαν μια εταιρία με την επωνυμία «Love Lake» και πρόσφεραν υπηρεσίες αναψυχής σε τουρίστες με το σκάφος Gooduria, που είχε άδεια για 15 επιβάτες.

Οι 21 επιβάτες του επιβιβάστηκαν στο σκάφος το πρωί της Κυριακής, λέγοντας πως ήταν καλεσμένοι σε ένα πάρτι γενεθλίων. Το τουριστικό πλοίο τους πήγε στα νησάκια Μπορομεάν, στη δυτική πλευρά της λίμνης, αγκυροβόλησε για γεύμα στο νησί Ίζολα Πεσκατόρι. Και μετά ήρθε η τραγωδία. Μια ξαφνική και πολύ σφοδρή καταιγίδα στη λίμνη, το βραδάκι της Κυριακής, που είχε ως συνέπεια να βυθιστεί το σκάφος.

Οι αρχικές έρευνες εστίασαν στον ρόλο του σκίπερ, στα μέτρα ασφαλείας, στον αριθμό των επιβατών. Κανένας δεν έδωσε σημασία στην ταυτότητα των επιβατών, ούτε αναρωτήθηκε τι έκαναν στην λίμνη.

Οι θεωρίες που θυμίζουν Ζεράρ ντε Βιλιέ

Ωστόσο αργότερα άρχισαν να δημοσιεύονται πληροφορίες στον ιταλικό Τύπο, που ανέφεραν ότι οι 21 δεν συμμετείχαν σε πάρτι γενεθλίων, αλλά βρέθηκαν για δουλειές, «για να ανταλλάξουν πληροφορίες και στοιχεία». Λέγεται μάλιστα πως οι Ισραηλινοί παρέτειναν την παραμονή τους γιατί… έχασαν την πτήση της επιστροφής.

Μια θεωρία που γράφτηκε στην Corriere della Sera,είναι ότι οι πράκτορες βρίσκονταν στην λίμνη Ματζιόρε για να κατασκοπεύσουν Ρώσους ολιγάρχες, που λέγεται πως έχουν αγοράσει βίλες και ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή, παρακάμπτοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τα χρήματα που επένδυσαν οι Ρώσοι, λέγεται πως προήλθαν από λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα.
Μιαν άλλη θεωρία είναι ότι οι Ισραηλινοί πράκτορες παρακολουθούσαν επαφές μεταξύ εκπροσώπων ιρανικών και ιταλικών εταιριών, που εδρεύουν στη βιομηχανική ζώνη της Λοβαρδίας.

Η «εξαφάνιση» των Ισραηλινών πρακτόρων

Οι πράκτορες που βγήκαν σώοι από το ναυάγιο εξαφανίστηκαν από την περιοχή την επόμενη μέρα. Δύο ιδιωτικά τζετ πέταξαν από το Ισραήλ στο Μιλάνο, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τις πτήσεις αεροσκαφών, πιθανώς για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιστροφή των Ισραηλινών στην πατρίδα τους, όπως γράφει ο Guardian.

Είναι αδιευκρίνιστο πού διέμεναν, καθώς σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, δεν άφησαν ίχνη με κρατήσεις σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής.

«Δεν ξέρω από πού προέρχονται αυτά τα σενάρια, αλλά δείχνουν τραβηγμένα. Ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει, ακόμα και ότι το σκάφος το έβαλαν στο στόχαστρό τους εξωγήινοι», δήλωσε αστυνομική πηγή στον Guardian. Η ίδια πηγή επιμένει ότι αυτό που έγινε ήταν ένα δυστύχημα εξαιτίας του κακού καιρού. «Δεν βλέπω κάποιο μυστήριο, το μόνο που έγινε ήταν ότι ενοικίασαν ένα τουριστικό σκάφος, μια μέρα με καλό καιρό για να κάνουν βόλτα στη λίμνη- κι αυτό δεν είναι μια τυπική περίπτωση 007» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Δυστυχώς βρέθηκαν στο λάθος σημείο την λάθος στιγμή», δήλωσε μιαν άλλη πηγή από το σημείο απ΄ όπου είχε αποπλεύσει το τουριστικό σκάφος.

Η λογοκρισία της ισραηλινής κυβέρνησης αρχικώς είχε μπλοκάρει τη μετάδοση οποιασδήποτε πληροφορίας για την ταυτότητα του απόστρατου πράκτορα της Μοσάντ που πνίγηκε, εν μέσω των αντικρουόμενων πληροφοριών για το τι ακριβώς συνέβη στη λίμνη.

Τα ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν πάντως ότι ο νεκρός πράκτορας της Μοσάντ ήταν ο Έρεζ Σιμόνι. Εκ των υστέρων από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε ότι ένας από τους νεκρούς είχε υπηρετήσει στη Μοσάντ, χωρίς να δημοσιοποιηθεί το όνομά του. Εξάλλου οι Ισραηλινοί πράκτορες συχνά χρησιμοποιούν ψεύτικες ταυτότητες.

«Η Μοσάντ έχασε έναν αγαπημένο φίλο, έναν αφοσιωμένο επαγγελματία, ο οποίος επί δεκαετίες αφιέρωσε την ζωή του στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, ακόμα και μετά την αποστρατεία του», ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η τραγωδία στην λίμνη Ματζιόρε έγινε μόλις δύο μήνες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκέφτηκε την Ρώμη για να συσφίξει τις σχέσεις του Ισραήλ με την ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Διαβάστε επίσης:

Ρώμη: Ένας νεκρός από φωτιά σε οχταώροφο κτίριο – Τουλάχιστον 17 τραυματίες (Photos/Videos)

Ιταλία – Μέτρα κατά του υπερτουρισμού: Πλαφόν επισκεπτών στις παραλίες, προκρατήσεις για …μπάνιο και απαγόρευση πετσέτας

Ο Ερίκ Καντονά επιστρέφει! Η αναπάντεχη μουσική του καριέρα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:28