search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 04:53
MENU CLOSE

Ιταλία – Μέτρα κατά του υπερτουρισμού: Πλαφόν επισκεπτών στις παραλίες, προκρατήσεις για …μπάνιο και απαγόρευση πετσέτας

02.06.2023 13:17
italia-paralia-2

Τα θερμόμετρα ανεβαίνουν και πολλοί ονειρεύονται τις ιταλικές παραλίες, που είναι από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο. Όμως το τεράστιο ενδιαφέρον των επισκεπτών της γειτονικής χώρας για τις παραλίες της Σικελίας και της Σαρδηνίας, που είναι πασίγνωστα για τις γαλάζιες θάλασσες και τις εκπληκτικές παραλίες τους, έχει πολύ μεγάλο κόστος για τα οικοσυστήματα. Κι αυτό αναγκάζει τις τοπικές αρχές να πάρουν μέτρα.

«Η γη μας χαρακτηρίζεται από τους λόγους όπου ζουν άγρια πρόβατα και γεράκια και λίγες παραλίες όπου συρρέουν οι πάντες. Δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε χιλιάδες κολυμβητές κάθε μέρα που συνωστίζονται σε ένα μέρος, αυτό είναι μη βιώσιμο», λέει ο Στέφανο Μόνι, δήμαρχος του Μπαουνέι, ενός μικρού χωριού στην ανατολική Σαρδηνία.

Η κοινότητα επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών στις παραλίες της, που βλέπουν τον Κόλπο του Οροσέι. Τα μέτρα αυτά γίνονται ακόμα πιο αυστηρά φέτος.

Έτσι στις παραλίες Κάλα ντέι Γκαμπιάνι και Κάλα Μπιριάλα μπορούν να δέχονται ημερησίως 300 επισκέπτες, η παραλία Κάλα Γκολορίτζε 250 άτομα την μέρα και η Κάλα Μαριολού, η μεγαλύτερη από τις παραλίες, 700 άτομα την μέρα. Οι επισκέπτες στην Κάλα Γκολορίτζε, που είναι προσβάσιμη από την θάλασσα ή με τα πόδια, θα πρέπει επιπλέον να πληρώνουν εισιτήριο εισόδου έξι ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν σε μία εφαρμογή 72 ώρες πριν αποφασίσουν να τις επισκεφτούν για να δουν αν υπάρχουν θέσεις και για την Κάλα Γκολορίτζε μπορούν να προπληρώνουν on line το εισιτήριο.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία ενός χώρου στάθμευσης, την συντήρηση των μονοπατιών και για τη βελτίωση της υποδομής στην παραλία, όπως οι τουαλέτες και τα ντουζ.

«Όλες αυτές οι παραλίες, ακόμα κι εκείνες που έχουν ελεύθερη είσοδο είναι τακτοποιημένες. Υπάρχει ασφάλεια, υπηρεσίες καθαριότητας. Αν οι επισκέπτες θέλουν, είναι ευπρόσδεκτο να αφήνουν κάποια μικρή συνδρομή», προσθέτει στο CNN ο δήμαρχος της κοινότητας Μπαουνέι.

Στην Κάλα Μαριόλου, μία από τις πιο γνωστές της Σαρδηνίας, επιβλήθηκε εισιτήριο ενός ευρώ για κάθε επισκέπτη που την προσεγγίζει με τουριστικά σκάφη ή μικρά φουσκωτά.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτόν τον παράδεισο και το εύθραυστο οικοσύστημα», λέει ο Μόνι.

Οι παραλίες της περιοχής προστατεύονται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς σε αυτές ζουν σπάνια είδη ζώων και πουλιών.

«Αν δεν μπουν περιορισμοί θα καταρρεύσουν τα πάντα», επισημαίνει ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι στις παραλίες της περιοχής πηγαίνουν 300.000 άνθρωποι κάθε καλοκαίρι.

Η δημοτική αρχή ζήτησε επίσης άδεια από την περιφέρεια της Σαρδηνίας για να επιβληθούν κι άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως η υποχρέωση των λουόμενων να αφήνουν έξι τετραγωνικά μέτρα απόσταση μεταξύ τους.

Αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα αποφάσισε και η κοινότητα Στιντίνο, που είναι ένα μικρό ψαροχώρι στη βόρεια ακτή. Εκεί βρίσκεται η περίφημη παραλία Λα Πελόζα όπου οι επισκέπτες πληρώνουν εισιτήριο 3,5 ευρώ και η χωρητικότητα ορίστηκε στα 1.500 άτομα την μέρα ενώ παράλληλα έχουν απαγορευτεί οι πετσέτες. Η Ρίτα Λιμπάνια, δήμαρχος του Στιντίνο λέει πως «πρέπει να γίνονται προκρατήσεις και πληρωμές εισιτηρίου μέσω εξουσιοδοτημένης ιστοσελίδας», προσθέτοντας ότι είναι μη βιώσιμο το φαινόμενο που παρατηρήθηκε μια μέρα του Αυγούστου, όταν περίπου 38.000 άνθρωποι επέλεξαν να κάνουν το μπάνιο τους στη συγκεκριμένη παραλία.

«Ήταν σοκαριστικό, αηδιαστικό. Καταστρέφει την φύση, οδηγεί σε μείωση της άμμου. Δεν αντέχουμε να έχουμε τόσους τουρίστες που φεύγουν αφήνοντας σκουπίδια στις αμμοθίνες», λέει η Ρίτα Λιμπάνια.

Σε μίαν άλλη παραλία, την Λα Σαλίνε, απαγορεύτηκε το κάμπινγκ για να προστατευθούν τα πουλιά και τα φυτά της περιοχής.

Στην Σικελία υπάρχει ένα δημοφιλές μέρος, το Ίζολα ντέι Κόνιγκλι, όπου συρρέουν χιλιάδες λουόμενοι κάθε καλοκαίρι. Αλλά είναι και μια περιοχή με ευαίσθητο οικοσύστημα, καθώς στη παραλία αφήνουν τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες. Γι αυτό η δημοτική αρχή επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών: 350 άτομα το πρωί και άλλα 350 το απόγευμα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν προκράτηση και να πληρώσουν και εισιτήριο 2 ευρώ. Επίσης απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και τα θαλάσσια στρώματα.

Σε ένα άλλο κοντινό νησάκι, τη Λινόζα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία αυτοκινήτων και αποφασίστηκε να δέχεται μόλις 200 επισκέπτες την μέρα.

Τα αυτοκίνητα απαγορεύτηκαν και σε ένα άλλο νησί, το Πρότσιντα, ενώ στο νησί Γκίγκλιο, έξω από την Τοσκάνη, κάθε επισκέπτης πληρώνει εισιτήριο 3 ευρώ μόλις φτάνει στο λιμάνι και τα αυτοκίνητα παίρνουν ειδική άδεια για να παραμένουν μέχρι τέσσερις μέρες τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερίκ Καντονά επιστρέφει! Η αναπάντεχη μουσική του καριέρα (video)

Μπιλ Κόσμπι: Νέες κατηγορίες για βιασμό από μοντέλο του Playboy

ΕΕ: Δεξιά «νάρκη» στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34