search
ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 15:25
MENU CLOSE

ΕΕ: Δεξιά «νάρκη» στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος

02.06.2023 06:00
perivallon-new
Πηγή: Pixabay

Το 81% των εκτάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε καθεστώς ελλιπούς ή κακής προστασίας, με την εντατική γεωργία να είναι ο κύριος παράγοντας και σχεδόν 1.700 είδη της ευρωπαϊκής πανίδας να απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Με αυτά τα δεδομένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την λεγόμενη «Πράσινη Συμφωνία», το Green Deal, ως μία εμβληματική πολιτική επιλογή με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας στο περιβάλλον.

Κι όμως αυτή η πολιτική επιλογή υπονομεύεται από τις ισχυρές χώρες και το μεγαλύτερο μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ), που εξυπηρετούν συντεχνιακά συμφέροντα αδιαφορώντας για το μείζον πρόβλημα.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν πατήσει ήδη το… κουμπί πανικού και ο επίτροπος Φρανς Τίμερμανς, ανέλαβε να  κάνει μασάζ στους δεξιούς ευρωβουλευτές για να αποφύγει ένα φιάσκο.

Οι φιλόδοξοι στόχοι της Επιτροπής

Η λογική πάνω στην οποία χτίστηκε το Green Deal είναι ότι τα υγιή οικοσυστήματα συμβάλλουν ουσιαστικά στην διασφάλιση της διατροφικής αλυσίδας, στην προστασία έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων και στη μείωση των συνεπειών από τις εκπομπές επιβλαβών αερίων. Γι αυτό η αντιμετώπιση των συνεπειών από την αποψίλωση των δασών, την ερημοποίηση και την ρύπανση των υδάτινων πόρων είναι επείγουσαανάγκη.

Ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης, που παρουσιάστηκε πέρυσι, είναι το μεγάλο φιλόδοξο της Επιτροπής που στοχεύει στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στην ΕΕ μέχρι το 2030 και σε επεμβάσεις σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα μέχρι το 2050.

Μεταξύ των στόχων είναι η εξασφάλιση της ομαλής ροής υδάτων σε ποτάμια συστήματα συνολικού μήκους 25.000 χιλιομέτρων και η αύξηση των χώρων πρασίνου στα αστικά κέντρα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τα συμφέροντα που εξυπηρετεί το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Αυτούς τους φιλόδοξους, αλλά απολύτως λογικούς στόχους, υπονόμευσαν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ), οι οποίοι αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του περιεχομένου του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης.

Η Κριστίν Σνάιντερ, από το ΕΡΡ χαρακτήρισε το υπό συζήτηση σχέδιο «πρόχειρο» και «επίθεση εναντίον της ευρωπαϊκής γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας». Επικαλέστηκε ως λόγους για την απόρριψη των σχεδίων της Επιτροπής ότι δεν παρουσιάστηκε μία σαφής εκτίμηση για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην διατροφική ασφάλεια, στη μείωση των αγροτικών καλλιεργειών και στην εξασφάλιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι δηλώσεις της κυρίας Σνάιντερ διαβάζονται και ως μήνυμα προστασίας της εντατικής καλλιέργειας της γης στο όνομα της διατροφικής ασφάλειας και στην πάση θυσία  ανάπτυξη ανεμογεννητριών και ηλιακών πάρκων, στο όνομα της ενεργειακής ασφάλειας.

Οι συντηρητικοί βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον σαφές ότι συνεργάζονται με τα λόμπι που εκπροσωπούν τις εταιρίες εντατικής γεωργικής εκμετάλλευσης, την βιομηχανία εκμετάλλευσης των δασών και τον αλιευτικό κλάδο. Το Λαϊκό Κόμμα έχει καταστρώσει μια στρατηγική φόβου, ισχυριζόμενο ότι αν προχωρήσουν τα σχέδια της Επιτροπής θα καταστραφούν χωριά, θα περιοριστούν τα επίπεδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μειωθεί η παραγωγή τροφίμων και θα επέλθει…. Αρμαγεδδών. Αλλά αν κρίνουμε από τις διαστάσεις της κλιματικής κρίσης, ο Αρμαγεδδών επέρχεται αν δεν σταματήσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα χτίζει μάλιστα ένα μέτωπο με την ακροδεξιά ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία».

Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που αποσύρονταν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δεξιοί ευρωβουλευτές, μια ομάδα αγροτών διαδήλωνε έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά του Green Deal.

Σε επίπεδο κυβερνήσεων ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε πως πρέπει «να πατήσουμε το κουμπί της παύσης» για να σταματήσει η έγκριση του νομοσχεδίου. Ανάλογες θέσεις έχουν πάρει οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Δανίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, ενώ η Γερμανία έχει … βγει από τα ρούχα της με το νομοσχέδιο για την απόσυρση όλων των ΙΧ με συμβατικούς κινητήρες.

Ποιοι στηρίζουν τις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος

Στον αντίποδα τρία μεγάλα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και  η Αριστερά  – υποστηρίζουν το νομοσχέδιο του Τίμερμανς και κατηγορούν την ομάδα της ευρωπαϊκής δεξιάς ότι κλείνει τα μάτια στην κλιματική κρίση και τις συνέπειες που προκαλεί στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων.

Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Μοχάμεντ Τσαχίμ κατηγόρησε το ΕΡΡ ότι «δείχνει μεγάλη ανευθυνότητα, βάζοντας τους αγρότες απέναντι στην προστασία της φύσης».

Απόντων των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι υπόλοιπες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο στηρίζοντας τα σχέδια της Επιτροπής και στις 20 Ιουνίου, όταν θα γίνει η Σύνοδος των υπουργών Περιβάλλοντος, αναμένεται μεγάλη μάχη.

Είναι λοιπόν τελειωμένη υπόθεση το πιο φιλόδοξο πλάνο της Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος; Όχι, απαντούν οι υπερασπιστές του. Κρίσιμη είναι η 15η Ιουνίου, όταν θα γίνει ψηφοφορία στην επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πολλά θα κριθούν και στην Σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στις 20 του μήνα, πριν φθάσουμε στην ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 10 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Η Ουγγαρία βγάζει εκτός ατζέντας της Συνόδου Κορυφής την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Danny Masterson: Ένοχος για δύο βιασμούς ο ηθοποιός του “That 70’s Show”

Τουρκία: Τέλος η συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την ήττα Κιλιτσντάρογλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 15:24