search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 01:10
MENU CLOSE

Κλιματική αλλαγή: «Οδηγός επιβίωσης» του πλανήτη από επιστήμονες – «Στροφή» στην καθαρή ενέργεια (Video)

20.03.2023 19:04
klimatiki-allagi-new
Πηγή: Pixabay

«Οδηγό επιβίωσης για την ανθρωπότητα» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες την νέα έκθεση για την κλιματική αλλαγή, στην οποία τονίζεται η ανάγκη να στραφεί ο κόσμος στην καθαρή ενέργεια με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Ωστόσο σε συνάντηση που γίνεται στην Ελβετία οι επιστήμονες που συνεργάστηκαν για την έκθεση αυτή τόνισαν ότι το πιθανότερο είναι ότι θα χαθεί ο στόχος για την ανακοπή του ρυθμού με τον οποίον αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποτραπούν οι σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνουν οι επιστήμονες και ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλες τις χώρες εντός μίας δεκαετίας να παρουσιάσουν σχέδια για μηδενικές εκπομπές αερίων, κάτι που επιβάλλεται για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας.

«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας, το οποίο όμως κλείνει με ταχύτητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους οι επιστήμονες.

Οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα ώστε να μην υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας. Αλλά ήδη έχουμε φτάσει σε άνοδο κατά 1,1 βαθμό Κελσίου και οι ειδικοί πιστεύουν ότι μέχρι το 2030 η θερμοκρασία θα έχει ανέβει πάνω από τον στόχο αυτό.

Βαθύτατες πληγές, αλλά ποτέ δεν είναι αργά

Το διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, μία επιστημονική ομάδα που έχει συμβουλευτικό ρόλο στον ΟΗΕ, στη νέα έκθεσή του τονίζει τις σοβαρές συνέπειες που έχει ήδη επιφέρει  η κλιματική αλλαγή και προειδοποιεί ότι αυτές θα επιδεινώνονται διαρκώς.

Μέχρι το 2100 οι σοβαρές πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές, τις οποίες ως τώρα κατέγραφαν οι επιστήμονες μια φορά στα 100 χρόνια, θα γίνουν ένα ετήσιο φαινόμενο για τον μισό πλανήτη. Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στη ατμόσφαιρα βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 εκατομμυρίων ετών. Ο κόσμος μας είναι σήμερα πιο θερμός από οποιαδήποτε άλλη περίοδο των τελευταίων 125.000 χρόνων, και την επόμενη δεκαετία το φαινόμενο θα επιδεινωθεί.

Ωστόσο οι επιστήμονες στέλνουν το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι αργά. «Αν έχουμε στόχο τον 1,5 βαθμό Κελσίου και πετύχουμε 1,6, κι αυτό είναι πολύ – πολύ καλύτερο από το να πούμε, είναι πλέον αργά και είμαστε καταδικασμένοι, άρα δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Φρίντρικ Ότο, από το Imperial College, ο οποίος συνέβαλε στη σύνταξη της έκθεσης. «Νομίζω ότι αυτό που δείχνει μεγάλη σαφήνεια αυτή η έκθεση είναι πως υπάρχουν πολλά που θα κερδίσουμε προσπαθώντας», πρόσθεσε.

Προτάσεις, λύσεις και επιφυλάξεις

«Δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία στόχος για τα ορυκτά καύσιμα, αλλά είναι σαφές ότι η υφιστάμενη υποδομή ορυκτών καυσίμων θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό διοξειδίου του άνθρακα», προειδοποιεί από την πλευρά του ο Δρ. Όλιβερ Γκέντεν, του γερμανικού Ινστιτούτου Θεμάτων Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας.

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι είναι αισιόδοξοι πως μπορούν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές και μάλιστα γρήγορα, υπενθυμίζοντας πόσο έχουν πέσει οι τιμές της ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο.

Επίσης, επισημαίνουν ότι κάποιες αλλαγές μπορούν να επέλθουν από τις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων, καθώς με μεταβολές στη διατροφή, με την μείωση της σπατάλης τροφίμων και την στροφή σε είδη που διακινούνται με την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, θα επέλθει μείωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων σε πολλούς τομεις.

Πάντως οι επιστήμονες συμφωνούν ότι για να φτάσουμε στους στόχους των μηδενικών εκπομπών πρέπει να καταφύγουμε σε νέες τεχνολογίες που θα απαλείφουν ή θα εγκλωβίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο κάποιοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα αυτών των ιδεών για την απαλοιφή ή τον εγκλωβισμό του διοξειδίου του άνθρακα.

«Ξέρουμε τι χρειάζεται να γίνει, αλλά το κομμάτι που αφορά στην απαλοιφή ή τον εγκλωβισμό και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα είναι μαζικός αποπροσανατολισμός», προειδοποιεί η Λίλι Φουρ, του Κέντρου Διεθνούς Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.

Διαβάστε επίσης:

Σι Τζινπίνγκ με Πούτιν: Ρωσία και Κίνα έχουμε παρόμοιους στόχους (Photos/Videos)

Ποιες χώρες έχουν τους πιο ευτυχισμένους πολίτες και πού βρίσκεται η Ελλάδα

Γαλλία: Με δύο προτάσεις μομφής αντιμέτωπη η κυβέρνηση – Το παιχνίδι κατευνασμού από τον Μακρόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 01:07