search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:29
MENU CLOSE

Γαλλία: Με δύο προτάσεις μομφής αντιμέτωπη η κυβέρνηση – Το παιχνίδι κατευνασμού από τον Μακρόν

20.03.2023 17:32
macron new

Η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής στην Εθνοσυνέλευση, σήμερα Δευτέρα, για την εξαιρετικά αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. 

Η κυβέρνηση στη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, διεκδικεί προς το παρόν την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας απέναντι σε μια αντιπολίτευση πολύ διχασμένη, όπως πιστεύει, για να ανατρέψει τον Μακρόν.

Για να εγκριθεί μια πρόταση μομφής, «θα πρέπει να συσπειρωθεί ένας συνασπισμός κατά της κυβέρνησης για να επιτευχθεί μια πολύ ετερογενής πλειοψηφία χωρίς κοινή πολιτική γραμμή», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Olivier Dussopt, σε κυριακάτικη εφημερίδα.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση», συμφώνησε ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Parisien«Αλλά θα είναι μια στιγμή αλήθειας».

Οι δύο προτάσεις μομφής θα εξεταστούν τη Δευτέρα στην Εθνοσυνέλευση, μετά την προσφυγή της κυβέρνησης την Πέμπτη στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την υιοθέτηση χωρίς ψηφοφορία εάν δεν «περάσει» κάποια πρόταση μομφής.

Παιχνίδια κατευνασμού

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πραγματικός εμπνευστής του «49.3», που είχε μείνει σιωπηλός για το θέμα από την Πέμπτη, σε μήνυμα προς τους Προέδρους της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασε «την ευχή του να φτάσει το κείμενο για τις συντάξεις μέχρι το τέλος της δημοκρατικής του διαδρομής με σεβασμό προς όλους».

Μετά από δύο μήνες διαβουλεύσεων και έντονη συνδικαλιστική και λαϊκή κινητοποίηση κατά της μεταρρύθμισης, που μεταθέτει το όριο συνταξιοδότησης στα 64, έναντι των 62 σήμερα, η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για «πραξικόπημα».

Ωστόσο η αντιπολίτευση για να επιτύχει ένα πολιτικό αποτέλεσμα κατά του Μακρόν, θα πρέπει να είναι ενωμένη, από την άκρα δεξιά έως τη ριζοσπαστική αριστερά, και να εξασφαλίσει περίπου τριάντα ψήφους από τους ρεπουμπλικανούς βουλευτές (Les Républicains, κλασική δεξιά) ώστε να ανατρέψει την κυβέρνηση, η οποία έχει μόνο σχετική πλειοψηφία αλλά και την ακύρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Το σενάριο της κυβερνητικής κατάρρευσης είναι μάλλον απίθανο αλλά όχι ακατόρθωτο, ενώ η πίεση αυξάνεται στους βουλευτές.

Διαβάστε επίσης:

Σι Τζινπίνγκ με Πούτιν: Ρωσία και Κίνα έχουμε παρόμοιους στόχους (Photos/Videos)

Ποιες χώρες έχουν τους πιο ευτυχισμένους πολίτες και πού βρίσκεται η Ελλάδα

Βρετανία: «Δεν έχουμε λόγο να απολογηθούμε» για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42