search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:34
MENU CLOSE

Σι Τζινπίνγκ με Πούτιν: Ρωσία και Κίνα έχουμε παρόμοιους στόχους (Photos/Videos)

20.03.2023 17:10
putin-si-tzinpingk-3-new
Photo: Kremlin.ru

Το Πεκίνο και η Μόσχα είναι φιλικοί γείτονες και αξιόπιστοι εταίροι, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα για τριήμερη επίσκεψη.

«Μου δίνει μεγάλη χαρά να πατώ ξανά το πόδι μου στο έδαφος της Ρωσίας, του φιλικού μας γείτονα, και να πραγματοποιώ κρατική επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά από πρόσκληση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», είπε ο Κινέζος ηγέτης.

«Εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού, θέλω να απευθύνω θερμούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές στη ρωσική κυβέρνηση και λαό», πρόσθεσε. «Η Κίνα και η Ρωσία είναι φιλικοί γείτονες και αξιόπιστοι εταίροι που συνδέονται με κοινά βουνά και ποτάμια», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ.

«Πριν από δέκα χρόνια, πραγματοποίησα την πρώτη μου κρατική επίσκεψη στη Ρωσία ως Κινέζος Πρόεδρος και μαζί με τον Πρόεδρο Πούτιν ανοίξαμε ένα νέο κεφάλαιο στην ολόπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας», είπε ο πρόεδρος.

«Κατά την τελευταία δεκαετία, οι δύο χώρες μας έχουν εδραιώσει και αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις στη βάση της συμμαχίας, της μη σύγκρουσης και δεν στοχεύουν κανένα τρίτο μέρος, και έθεσαν ένα καλό παράδειγμα για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ μεγάλων χωρών: αμοιβαίος σεβασμός, ειρηνική συνύπαρξη και win-win συνεργασία» τόνισε.

Οι δύο χώρες έχουν εμβαθύνει την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη, διεύρυναν την πρακτική συνεργασία και συνεχίζουν τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ο Κινέζος ηγέτης.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν «σφυρηλατήσει μια μακροχρόνια φιλία μεταξύ των λαών τους», τόνισε ο Σι. «Η ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας δεν έφερε μόνο απτά οφέλη στους λαούς των δύο χωρών μας, αλλά και σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη και την πρόοδο του κόσμου», είπε.

Παρόμοιοι στόχοι

Η Κίνα και η Ρωσία «μοιράζονται παρόμοιους στόχους», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα.

«Είναι αλήθεια ότι και οι δύο χώρες μας μοιράζονται τους ίδιους, ή κάποιους παρόμοιους στόχους. Έχουμε καταβάλει προσπάθειες για την ευημερία των αντίστοιχων χωρών μας…μπορούμε να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Σι.

Ο Σι εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την επανεκλογή του Πούτιν.

«Γνωρίζω ότι οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία είναι το επόμενο έτος. Η ανάπτυξη της Ρωσίας έχει βελτιωθεί σημαντικά υπό τη σταθερή σας ηγεσία. Πιστεύω ότι ο ρωσικός λαός θα συνεχίσει να σας υποστηρίζει σθεναρά», είπε.

Ο Σι είπε ότι η Κίνα «τιμά πολύ» τους δεσμούς Κίνας-Ρωσίας και ότι και οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να εκπληρώσουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους.

Ο Πούτιν είπε στον Σι ότι βλέπει τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Κίνα παρουσίασε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα έγγραφο 12 θέσεων για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο οποίο ζητεί από τη Μόσχα και το Κίεβο να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες» και να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αναμφίβολα θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό», τόνισε.

«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι πολλές άλλες χώρες», είπε, λέγοντας ότι «ζηλεύει λίγο» για την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες

Διαβάστε επίσης:

Ποιες χώρες έχουν τους πιο ευτυχισμένους πολίτες και πού βρίσκεται η Ελλάδα

Βρετανία: «Δεν έχουμε λόγο να απολογηθούμε» για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Βρετανία: Σκάνδαλο trafficking χτυπάει την πόρτα του παλατιού – Ξανά στο επίκεντρο η δούκισσα Σάρα Φέργκιουσον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:33