search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:35
MENU CLOSE

WSJ: Η Κίνα ετοιμάζεται να στήσει βάση παρακολούθησης στην Κούβα

08.06.2023 18:53
cuba

Η Κίνα ετοιμάζεται να στήσει μία βάση στην Κούβα, μόλις 100 μίλια από την ακτή της Φλόριντα, από όπου θα μπορεί  να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως γράφει η Wall Street Journal.

Επικαλούμενη αξιωματούχους «με πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης», η εφημερίδα γράφει πως η Κίνα και η Κούβα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το κινεζικό σχέδιο, που προβλέπει ότι η Αβάνα σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση της βάσης θα λάβει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία σε αυτή τη φάση έχει επιτευχθεί «επί της αρχής» και δεν έχουν αποσαφηνιστεί λεπτομέρειες.

Εφόσον η Κίνα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία σοβαρή γεωπολιτική πρόκληση. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αλλά τόνισε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει κατ΄ επανάληψη τις προσπάθειες της Κίνας να επενδύσει σε υποδομές σε όλο τον κόσμο, που μπορεί να εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς».

«Το παρακολουθούμε στενά, κάνουμε ενέργειες για να το αντιμετωπίσουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούμε σε όλα τα θέματα ασφάλειας στο εσωτερικό, στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ οι πληροφορίες για τα κινεζικά σχέδια έχουν θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση Μπάιντεν, δεδομένης της εγγύτητας της Κούβας με τις ΗΠΑ.

Η WSJ γράφει ότι  μία τέτοια κινεζική βάση θα επιτρέπει στο Πεκίνο να παρακολουθεί μεγάλος εύρος επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές συνομιλίες και δορυφορικές αποστολές.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι πηγές της δεν ανέφεραν πού θα γίνει η κινεζική βάση, ή αν έχει αρχίσει οποιαδήποτε προετοιμασία.

Η βρετανική Daily Mail, που αναπαράγει το δημοσίευμα της WSJ, σημειώνει ότι κινεζικές εταιρίες ελέγχουν ήδη μεγάλα λιμάνια στη Διώρυγα του Παναμά, τα οποία -σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους- «θα μπορούσαν γρήγορα να αλλάξουν για να έχουν στρατιωτικές δυνατότητες».

Διαβάστε επίσης:

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Η εντυπωσιακή συλλογή της με τα πολυτελή αυτοκίνητα

Βέλγιο: Νεκρό 6 μηνών μωράκι που το ξέχασε η μητέρα του στο αυτοκίνητο

Φιλιππίνες: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μαγιόν (Photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:26