search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 03:38
MENU CLOSE

Οι αντιδράσεις από τον Διεθνή Τύπο για την τραγωδία στην Πύλο (photos)

15.06.2023 11:46
pylos-navagio-new

Εκτενέστατη είναι η κάλυψη του διεθνούς Τύπου για τις εξελίξεις στο ναυάγιο του δουλεμπορικού ανοιχτά της Πύλου, με το σύνολο των Μέσων να επισημαίνουν τους φόβους για εκατοντάδες αγνοούμενους, που πιθανώς βρήκαν τραγικό θάνατο με τη βύθιση του αλιευτικού που τους μετέφερε.

Σε πολλά δημοσιεύματα, όπως στη γαλλική Le monde, επισημαίνεται ότι οι διακινητές ρισκάρουν περισσότερο για να αποφύγουν τις περιπολίες και ακολουθούν διαδρομές σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ιταλία, αντί της Ελλάδας που περιγράφεται περίπου ως φρούριο.

«Βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερους αριθμούς που μεταφέρονται από τις ανοιχτές θάλασσες, που είναι πιο επικίνδυνες αφού επικρατούν πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες», δήλωσε στον βρετανικό Guardian η δικηγόρος Νατάσα Στραχίμη, που συνεργάζεται με την ΜΚΟ «Refugee Support Aegean», προσθέτοντας ότι «αυτά τα ταξίδια διαρκούν περισσότερο επειδή προορισμός είναι η Ιταλία».


Η ανάγκη για ασφαλείς διαδρόμους και τα pushbacks

Ο Guardian επισημαίνει ότι το ελληνικό υπουργείο μετανάστευσης επέρριψε ευθύνες για την τραγωδία στα διεθνή δίκτυα των διακινητών που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο και φιλοξενεί την έκκληση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι για συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων για τη δημιουργία ασφαλών διαδρομών για τους πρόσφυγες που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες και από περιοχές που μαστίζονται από την φτώχεια.

Ο Guardian σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί επικρίσεις για βίαιες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση αρνείται τα «pushbacks» και χαρακτηρίζει τη μεταναστευτική πολιτική της «σκληρή αλλά δίκαιη».

Η ιστοσελίδα του Guardian θυμίζει πάντως το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα και καταγράφει επιχείρηση του Λιμενικού για επαναπροώθηση προσφύγων που είχαν φτάσει στη Λέσβο.


Γνώριζαν ότι το πλοίο κινδύνευε, αλλά άργησαν

Το BBC επιμένει στα στοιχεία από την γραμμή βοήθειας Alarm Phone, σύμφωνα με τα οποία «η (ελληνική) ακτοφυλακή γνώριζε ότι το πλοίο κινδύνευε επί ώρες πριν σταλεί οποιαδήποτε βοήθεια» και τονίζει ότι οι αρχές «είχαν ενημερωθεί από διάφορες πηγές» ότι το πλοίο με τους πρόσφυγες είχε προβλήματα. Το BBC αναφέρει επίσης ότι οι άνθρωποι στο πλοίο φοβόντουσαν να αντιμετωπίσουν τις ελληνικές αρχές διότι γνωρίζουν «τις τρομερές και συστηματικές πρακτικές επαναπροώθησης» που ακολουθεί η χώρα.

Ο Τζερόμ Τουμπιανά, της οργάνωσης « Médecins Sans Frontières», δήλωσε στην γαλλική ραδιοφωνία ότι οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές έπρεπε να επέμβουν νωρίτερα. «Είναι πραγματικά σοκαριστικό να ακούς ότι η Frontex πέταξε πάνω από το πλοίο και κανένας δεν επενέβη διότι αυτοί που ήταν στο πλοίο αρνήθηκαν την προσφορά για βοήθεια… μιλάμε για ένα υπερφορτωμένο πλοίο σε κατάσταση κινδύνου».

Στο ρεπορτάζ του BBC επισημαίνεται επίσης η πληροφορία, από γιατρό στην Καλαμάτα, ότι στο δουλεμπορικό μπορεί α βρίσκονταν πάνω από 100 παιδιά.

Το Al Jazeera φιλοξενεί τη δήλωση της Ελένης Σπαθανά, δικηγόρου που συνεργάζεται με τη ΜΚΟ «Refugee Support Aegean», ότι η τραγωδία στην Πύλο είναι συνέπεια τωνευρωπαϊκών πολιτικών για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό. «Είναι παράπλευρη συνέπεια των αποτρεπτικών πολιτικών της ΕΕ και των προσπαθειών να κρατηθούν όλοι οι άνθρωποι που χρειάζονται προστασία και υποστήριξη έξω από το έδαφος της ΕΕ», είπε η Ελένη Σπαθανά.

Διαβαστε επίσης:

ΗΠΑ: Απίστευτο περιστατικό – Ο διευθυντής του νεκροτομείου του Χάρβαρντ κατηγορείται για εμπορία οργάνων (videos)

Βέλγιο: Παρακολουθούν τα τηλέφωνα αστυνομικών και του δικαστή που άσκησε δίωξη στην Καϊλή

Φιλιππίνες: Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών (Χάρτης)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 01:10