search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 15:58
MENU CLOSE

Τσίπρας στη διακαναλική: Αποκάλυψη για τον γαλάζιο μειονοτικό βουλευτή

18.06.2023 15:11
alexis_tsipras_diakanaliki

Με σφοδρότητα επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων για το θέμα της Θράκης, την εκμετάλλευση ενός ευαίσθητου εθνικού θέματος στην προεκλογική αρένα, μάλιστα σημείωσε πως ο πρώην πρωθυπουργός παίρνει «Νόμπελ ανευθυνότητας».

Για το ίδιο θέμα προχώρησε στην αποκάλυψη ότι στο ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ που ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε στην Κουμουνδούρου μετά τις εκλογές για τους δυο μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν σαφής αναφορά και στον μειονοτικό υποψήφιο της ΝΔ, κ. Κατραντζή, αναφορά που, όπως είπε, κάνει λόγο «για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου».

«Ακολουθεί τακτικές Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη»

Κατηγόρησε επιπλέον τον κ. Μητσοτάκη ότι ακολουθεί τακτική Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη που στο παρελθόν είχαν κάνει ανάλογες τοποθετήσεις με τις οποίες ζητούσαν δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τότε μειονοτικούς βουλευτές, περιστατικά τα οποία η Βουλή καταδίκασε με πρόστιμο.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την επικείμενη κάλπη της ερχόμενης Κυριακής σημείωσε πως τίποτε δεν έχει κριθεί πριν μιλήσει ο ελληνικός λαός και πως εκ των πραγμάτων τίθεται μια σειρά διλημμάτων για το ποια κυβέρνηση, με ποιο πρόγραμμα, τι θα σημάνει για τη ζωή των πολιτών.

Σε αυτές τις εκλογές τόνισε, δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα που τίθεται στην κρίση των Ελλήνων πολιτών, αυτό της ΝΔ με τις φανερές και κρυφές πλευρές του, κι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ανέφερε μεταξύ άλλων θέλουμε μια ισχυρή κοινωνία με ισχυρό κοινωνικό κράτος ή το «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», ισχυρή δημοκρατία ή απαξίωση του κράτους διακιού, δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου και πρσβάσιμη σε όλους ή κλείσιμο δομών υγείας και μετατροπή σε ΝΠΔΔ ακόμη και με διαλογή ασθενών κ.ά..

Παράλληλα, είπε, συγκρούονται δύο εναλλακτικές στρατηγικές: Η ΝΔ επιδιώκει όχι μόνο να νικήσει αλλά να συγκροτήσει ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό και να κυβερνήσει για μια 4ετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Για αυτό και βασικός της στόχος τόνισε, είναι «μια κατακερματισμένη ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση».

Πρόσθεσε ακόμη πως επιδίωξη της ΝΔ είναι ακόμη και μια 7κομματική ή ακόμη και 8κομματική Βουλή, δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη κι ένα σκηνικό που θα παραπέμπει σε αυταρχικές κυβερνήσεις. Έχουμε χρέος υπογράμμισε, «να αποτρέψουμε την προοπτική στην κάλπη ενισχύοντας στην κάλπη τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία».

Η ενισχυμένη αναλογική θέτει σκληρά διλήμματα όπως σε όλη τη Μεταπολίτευση

Ερωτηθείς αν υποστηρίζει ότι η ψήφος στα μικρότερα κόμματα είναι «χαμένη ψήφος» σημείωσε πως έχουμε μπροστά μας εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, όπου «τα διλήμματα δεν τα θέτω εγώ, τα θέτει, και με σκληρό τρόπο, το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής». Υπήρχε, σημείωσε «η δυνατότητα να παραμείνουμε στο σύστημα της ισοτιμίας της ψήφου, δηλαδή της απλής αναλογικής», αλλά τα μικρότερα κόμματα «με τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους όμως το κάψανε, τώρα γιατί παραπονιούνται» και πρόσθεσε πως τα διλήμματα τίθενται όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια της Μεταπολίτευσης που είχαμε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.

Το πραγματικό διακύβευμα της κάλπης, που το καταλαβαίνει και ο μέσος πολίτης, είπε είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε ένα ανεξέλεγκτο, ασύδοτο καθεστώς, να λεηλατεί κοινωνικά δικαιώματα δίχως αντιστάσεις, και όχι απλά αν θα έχουμε κυβέρνηση. Επομένως, είπε, είναι κρίσιμο, για την Δημοκρατία, για την κοινωνία και για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος «να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ». «Θα δώσουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε πλήρως αυτό το συσχετισμό για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη» είπε, και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε τη μάχη  ώστε η επόμενη μέρα να μην έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα που θα μοιάζει περισσότερο την Ουγγαρία του Όρμπαν».

Η ΝΔ μιλά για αντικαταστάσεις σε Δημόσιο και ΕΣΥ, μηδενική η ενίσχυση

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει τι θα πει κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου, απάντησε πως η αλαζονεία του δεν κρύβεται. «Ξέρω πολύ καλά», τόνισε, «τι σημαίνει η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου το οποίο μια κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με πολύ αυστηρούς όρους δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ αυτό». «Υπάρχει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση το οποίο δεν υπάρχει γραμμένο σε πέτρα, υιοθετείται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης».

Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κάνει προσλήψεις και να στηρίξει δομές του κοινωνικού κράτους, είναι ένα Μεσοπρόθεσμο άλλο από αυτό της ΝΔ. Τόνισε πως ο κανόνας ένα προς ένα, στόχος είναι να αναθεωρηθεί σε 1,5 προς ένα, «προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας με νέες προσλήψεις».

Αναφερθείς στην εξαγγελία Μητσοτάκη για 50.000 προσλήψεις, σημείωσε πως στην πραγματικότητα και εφόσον αναφέρεται στον κανόνα ένας προς έναν – ένας φεύγει ένας έρχεται – δεν μιλά για νέες προσλήψεις αλλά για αντικαταστάσεις αποχωρησάντων, «άρα είναι μηδενική η ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι οι εξαγγελίες της ΝΔ».

Για ναυάγιο: Ευθύνες σε λιμενικό και υπηρεσιακό υπουργό αλλά και στην πολιτική Μητσοτάκη- ΕΕ

Σε ερώτημα για το ναυάγιο και το αν τελικώς αποδίδει ευθύνες απάντησε καταρχάς πως «είμαστε εδώ για να υπηρετούμε αξίεςδεν μπήκα στην πολιτική για να κοιτάω το πολιτικό κόστος αλλά για να υπηρετώ αξίες κι η ανθρώπινη ζωή για μας έχει αξία». «Ρωτάμε να μάθουμε τι συνέβη, για μας δεν έχει διαφορά ότι ήταν πρόσφυγες ήταν άνθρωποι», είπε και πρόσθεσε πως «δε ζήτησα να επιρρίψω ευθύνες, έθεσα κρίσιμα ερωτήματα», καθώς κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα όπου ενημερώθηκε από την ηγεσία του Λιμενικού και την πολιτική ηγεσία, τον υπηρεσιακό υπουργό, που έχουν πέσει σε μια σειρά από αντιφάσεις. «Τη μία μας είπαν ότι δεν επιχείρησαν, την άλλη ότι επιχείρησαν, τη μίας μας είπαν ότι δεν υπήρχε σχοινί, την άλλη ότι υπήρχε σχοινί».

«Δε θα κάνω τον εμπειρογνώμονα», διεμήνυσε, «όμως επειδή συνομίλησα με αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους» και «οι μαρτυρίες τους συγκλονιστικές». «Είμαι, ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο λιμενικό μας Σώμα», τόνισε, επισημαίνοντας επιπλέον πως επί ΣΥΡΙΖΑ οι ίδιοι άνθρωποι έσωσαν  εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, διότι «είχαμε άλλο επιχειρησιακό σχεδιασμό», δεν είχαμε «ούτε την αποτροπή ούτε τη δυνατότητα να έχεις στα χέρια σου επί ημέρες ανθρώπους να κινδυνεύουν και να μην παρεμβαίνεις».

Αν υπάρχουν ευθύνες, είπε τέλος «αυτές αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την ηγεσία του λιμενικού σώματος, και τον νυν υπηρεσιακό υπουργό και αν υπάρχουν ευθύνες που αφορούν τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό μας αυτές αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία είναι εναρμονισμένη η πολιτική Μητσοτάκη». Πρόσθεσε πως και σε αυτό το θέμα η ΝΔ δείχνει την αλαζονεία της γιατί μας λέει «ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ερωτήματα διότι βάλλεται η αξιοπιστία της χώρας». Εμείς «δε θα σωπάσουμε, θα είμαστε εδώ να θέτουμε ερωτήματα για να ερευνούμε κάθε πτυχή γιατί αυτό επιτάσσουν οι αξίες μας και όχι η εκτίμηση του πολιτικού κόσμου».

Για Θράκη: Υποκρισία και ανευθυνότητα Μητσοτάκη

Σε ερώτηση για το τι ακριβώς υπήρχε στο ενημερωτικό έγγραφο της ΕΥΠ και το ζήτημα της Ροδόπης,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως αν και δεν συνηθίζει να μιλά δημόσια για απόρρητα κι εμπιστευτικά έγγραφα, νιώθει σε αυτή τη συγκυρία «υποχρεωμένος» να το πράξει, βλέποντας και την αδιανόητα ανεύθυνη στάση που κρατά ο κ. Μητσοτάκης για ένα ευαίσθητο θέμα. Αλλά και επειδή ήταν «μια στρατηγική επιλογή που έχει να κάνει αφενός με την αλαζονεία Μητσοτάκη και την επιδίωξη να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη χωρίς τη δική του επικράτηση» και αφετέρου «με τη σκοπιμότητά του να ψαρέψει ψήφους, όχι μόνο από τη μειονότητα τη μουσουλμανική στη Θράκη, αλλά και από το χώρο της ακροδεξιάς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε τις κατηγορίες για «εθνικά απαράδεκτη και επικίνδυνη στάση», σημείωσε πως ο ίδιος  όταν ήταν πρωθυπουργός έστελνε τον αρχηγό της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν έστελνε απλώς «χαρτιά σε ένα φάκελο» του οποίου αποσπασματικά σημεία, δημοσιεύτηκαν μετά από δύο εβδομάδες σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

Ανάφερε πως πρόκειται για «αθλιότητα και ανευθυνότητα που παίρνει χαρακτηριστικά απύθμενου θράσους όταν στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ και αυτή η αναφορά μιλά για “στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου”».

«Λυπάμαι που το κάνω» σημείωσε, «αλλά, οφείλω να αποκαλύψω στον ελληνικό λαό τα όρια του απύθμενου θράσους και της ανευθυνότητας του». «Και το κάνω και για έναν ακόμα λόγω, γιατί 5 μέρες τώρα δεν σχολιάζουν τη δήλωση του γαλάζιου υποψηφίου ο οποίος δε μίλησε για τον εαυτό του, είναι συλλογικός προσδιορισμός σε ένα μέσο τουρκικό».

«Δε θα ζητήσω σήμερα εξ ίσου ανεύθυνα να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια ούτε δηλώσεις εθνικοφροσύνης γιατί αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Θέλω να καταγράψω την ανευθυνότητα και την υποκρισία και να πω ότι αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή» ανέφερε. Τόνισε πως στην ουσία αυτό που ζητούσε ο κ. Μητσοτάκης «μέσα από το τρικ που έστησε, να βγω και να πω ότι 20- 25 χιλιάδες πολίτες στη Θράκη, είναι υποκινούμενοι και δεν έχουν ελευθερία κρίσης, να κρίνουν αυτοί ποιους πολιτικούς ψηφίζουν» και αρά, ζητούσε «να δημιουργήσω μείζονα θεσμική, εθνική και κοινωνική κρίση».

«Αν υπήρχε νόμπελ ανευθυνότητας θα το είχε πάρει ο Μητσοτάκης με τη στάση του με αυτή τη στάση του σε ένα κρίσιμο και εθνικό θέμα» κατέληξε.

Οι δηλώσεις εθνικοφροσύνης που ζητά Μητσοτάκης παραπέμπουν σε τακτική Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη

Σε νέο ερώτημα για την Θράκη ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «το να ζητά κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας, ότι είναι Έλληνες, δεν είναι καινούριο» καθώς πριν το Μητσοτάκη το είχαν ζητήσει οι Κασιδιάρης και Μιχαλολιάκος.

Παρέπεμψε δε σε συγκεκριμένα περιστατικά:

-Στις 6.3.2018, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να βγει από την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Άμυνας και της Βουλής ο κ. Μουσταφά Μουσταφά λέγοντας ”δε θα συνεδριάσουμε με την παρουσία του τούρκου πράκτορα”» και

-Στις 8.3.2018, «με αφορμή το γεγονός ότι είχε επισκεφτεί τη Θράκη ο τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν και συνάντησε τους 4 μειονοτικούς βουλευτές, ο κ. Μιχαλολιάκος ζήτησε να δηλώσουν ότι είναι Έλληνες και όχι Τούρκοι», ωστόσο «τότε η αντίδραση της Βουλής των Ελλήνων ήταν ομόφωνη και ομόθυμη και οι βουλευτές της ΧΑ που είχαν κάνει αυτές τις δηλώσεις είχαν υποστεί πρόστιμο».

Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τους Μητσοτάκη και Σκέρτσο ότι «ακολουθούν τακτική Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη». Διεμήνυσε πως «δηλώσεις εθνικοφροσύνης από Έλληνες πολίτες και μουσουλμάνους, που ορκίζονται να τηρούν πιστά το Σύνταγμα και τους νόμους δε θα κάνουμε εμείς επειδή το ζητά ο κ. Μητσοτάκης». «Είναι ντροπή, δε θα τον ακολουθήσουμε» ανέφερε.

Όποιος είναι απέναντι θα περάσει δύσκολα, το μήνυμα προς όλους

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δηλώσεων Μπακογιάννη στη Θράκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως το μήνυμα μπροστά στις κάμερες δεν έχει να κάνει μόνο με τον εκβιασμό της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά «έγινε για το να ακούσει κάθε κοινωνική ομάδα η οποία πιθανόν τα επόμενα 4 χρόνια θα θελήσει να βρεθεί απέναντι στο κομματικό και οικογενειακό καθεστώς που επιχειρούν να στήσουνε». Όποιος βρεθεί απέναντι «”θα περάσει δύσκολα”, αυτό ήταν το μήνυμα που επιχειρούν να στείλουν» τόνισε.

Ο Μητσοτάκης αποφεύγει τη συζήτηση και οδήγησε το ντιμπέιτ σε ναυάγιο.

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σε αυτή την προεκλογική περίοδο εγκλωβιστεί στην ατζέντα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «δεν μπορείς να μην απαντάς όταν ο πολιτικός σου αντίπαλος θέτει θέματα, τα απαντάς», αλλά από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει επί τάπητος τα προγραμματικά ζητήματα, και τις δικές του προτάσεις, αλλά και τις προτάσεις του αντίπαλου προγράμματος της ΝΔ  που «λέει πολλά που δεν έχει σκοπό να υλοποιήσει και δε λέει άλλα από αυτά που έχει σκοπό να υλοποιήσει όπως η ατζέντα Πνευματικού».

Εξήγησε πως στο πρόγραμμα της ΝΔ «όλες οι νέες εξαγγελίες, δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε πριν δύο μήνες»,  επομένως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να υλοποιηθούν.

Άρα, πρέπει να κουβεντιάσουμε «τι απ’ όσα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης θα υλοποιηθεί, πώς θα αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της ακρίβειας όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει τελειώστε με τις επιδοτήσεις και τα pass, αλλά ο Μητσοτάκης λέει ότι δε θα μειώσει τον ΦΠΑ κai  τον ΕΦΚ, τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς και τα 700 χιλιάδες ενυπόθηκα δάνεια, τι θα γίνει με τη μεσαία επιχειρηματικότητα όπου το σχέδιο Πισσαρίδη δεν εφαρμόστηκε λόγω της πανδημίας, τι θα γίνει με το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει τη συζήτηση «όχι μόνο την αποφεύγει σε διμερές επίπεδο» όπου αρνήθηκε να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών σε αυτές τις εκλογές, αλλά επιπλέον «φρόντισε να εκμεταλλευτεί ένα δραματικό γεγονός, το ναυάγιο, προκειμένου να ναυαγήσει και το ντιμπέιτ ων 5».

Μείωση δαπανών σε Υγεία από τη ΝΔ

Σε ερώτημα για τα περί «κρυφής ατζέντας» της ΝΔ απάντησε πως «τα περί διαλογής ασθενών δεν τα είπα εγώ τα είπε ο κ. Πνευματικός. Και δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος, είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας, που βρίσκεται  πολύ κοντά στο περιβάλλον Μητσοτάκη κι όλο τον προηγούμενο καιρό υποστήριζε τον σχεδιασμό Μητσοτάκη στη δημόσια υγεία που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει λόγο της πανδημίας. Αυτός ο σχεδιασμός λέει ότι η υγεία είναι κάτι πολύ ακριβό και δεν μπορεί το κράτος να καλύψει τις ανάγκες και τις δαπάνες», λέει για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΔΔ και διορισμό μάνατζερ, λέει για μείωση των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου κατά 10%, «συνεπώς λέει ο κ. Πνευματικός ο σχεδιασμός αυτός θα οδηγήσει εξ ανάγκης σε διαλογή ασθενών».

«Παραδώσαμε τη Μόρια με 5.000 ανθρώπους, επί ΝΔ έγιναν 25.000» 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μετά από σχετικό ερώτημα στη διαχείριση του προσφυγικού κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό». Σημείωσε ότι σε αυτό βοήθησαν οι πολίτες της χώρας, οι κάτοικοι των νησιών, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες του κρατικού μηχανισμού. Είπε ότι αργότερα η Ευρώπη άλλαξε στρατηγική, ακολούθησε στρατηγική των χωρών του Βίζεγκραντ και «ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία, η ευρωτουρκική συμφωνία ήταν μια δύσκολη συμφωνία». Είπε ότι με το ένα σκέλος σταμάτησαν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο, όμως είχε και ένα αρνητικό σκέλος, ότι όσοι πρόσφυγες έρχονταν στα νησιά έπρεπε να διαμένουν εκεί ώσπου να γίνει η διαδικασία ασύλου. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε αυτή την εικόνα να την αντιστρέψουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «το Κέντρο στη Μόρια όταν παραδώσαμε είχε 5.000 ανθρώπους και επί ΝΔ έφτασε στις 25.000». «Είμαστε περήφανοι που οι εντολές πού είχαν οι άνθρωποι του λιμενικού και του κρατικού μηχανισμού ήταν να σώζουν την ανθρώπινη ζωή όταν έβλεπαν ότι αυτή κινδυνεύει», τόνισε.

«Αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 ν.μ. στη Μεσόγειο, νότια και ανατολικά της Κρήτης» 

Ερωτηθείς σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 ν.μ. στη Μεσόγειο, ανατολικά και νότια της Κρήτης ειδικότερα. «Ταυτόχρονα λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλες τις όμορες χώρες προκειμένου να καθοριστεί η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί», τόνισε. «Βεβαίως λέμε και ότι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να έχει ως ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης ώστε στη βάση του του διεθνούς δικαίου να επιλυθεί αυτή η κρίσιμη διαφορά», υπογράμμισε.

Για Ανδρουλάκη: Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν θέλει να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη» 

Ερωτηθείς σχετικά με τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορώ να ξέρω ποιες είναι οι ενδόμυχες θέσεις του κ. Ανδρουλάκη, ξέρω ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής». «Κανένας στη χώρα δεν ενδιαφέρεται αν ο καημός του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος ενδιαφέρεται ποια θα είναι η κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αντιστάσεις απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη πολιτική, ενδιαφέρεται να υπάρχει μια δύναμη να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον κ. Μητσοτάκη. Για το αν κάποιος θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη -για να θυμηθώ και τον Ιζνογκούντ- δεν ενδιαφέρεται», σχολίασε.

«Πρώτα η κάλπη κι από Δευτέρα η συντεταγμένη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ»

Όσον αφορά τις προσδοκίες από την επόμενη κάλπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «δεν πετάμε στα σύννεφα» και ότι είναι ο «πιο δύσκολος εκλογικός αγώνας» που έχει κληθεί να δώσει. Ωστόσο, επανέλαβε, απευθυνόμενος κυρίως στους «προοδευτικούς πολίτες» ότι το «δίλημμα» αυτής της κάλπης είναι «με ποιο πρόγραμμα και από ποιον θα κυβερνηθεί η χώρα», επισημαίνοντας την «ευκαιρία» που έχει η χώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης και κάνοντας μάλιστα λόγο για «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ.

Τέλος, ερωτηθείς για τη ανάγκη «ριζικής μεταμόρφωσης» του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως προέχουν οι κάλπες της Κυριακής και «από τη Δευτέρα» θα υπάρξει «συντεταγμένη συζήτηση». «Δεν έχω αρνηθεί ποτέ να γίνει συζήτηση απολογισμού, αλλά να έχουμε πρώτα τη λαϊκή ετυμηγορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 18,3% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση Ανδρουλάκη: Ο Μητσοτάκης περιφρονεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού

LIVE η διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 15:42