search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:36
MENU CLOSE

Άνθηση των startups στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2286
15/6/2023
19.06.2023 06:00
pc new

Σημαντική άνοδο κατέγραψε το 2022 η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη σε ό,τι αφορά το μέγεθος του εγχώριου οικοσυστήματος startup εταιρειών.

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα το Elevate Greece για να παρουσιάσει τον απολογισμό του 2022 και τον προγραμματισμό του 2023 ο διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Δρίτσας παρουσίασε επιπλέον στοιχεία για το ελληνικό οικοσύστημα κάνοντας λόγο για «άλμα» της χώρας στον τομέα ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Χαρακτηριστικό της βελτίωσης που συντελέστηκε στον συγκεκριμένο κλάδο είναι ότι η συνολική αξία του το 2022 διαμορφώθηκε στα 8,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 7,5 φορές σε σχέση με το 2017.

Σήμερα ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων που επωφελούνται από τα προνόμια του Elevate Greece πλησιάζει τις 750, απασχολώντας περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους, οι οποίοι αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση διαδικασιών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Γεωγραφική κατανομή και αντικείμενα

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των startups το μεγαλύτερο ποσοστό (68%, περίπου 2 στις 3) έχουν έδρα στην Αττική. Στην Κεντρική Μακεδονία έχει έδρα το 14% των επιχειρήσεων, στην Κρήτη το 6% και στη Δυτική Ελλάδα το 3%.

Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις μέλη του Elevate Greece καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.
Ο τομέας των Βιοεπιστημών κατέχει την πρώτη θέση με το μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων και ποσοστό που ανέρχεται σε 14,2% (13,3% το 2021).

Ακολουθούν οι τομείς Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Διαφήμισης – Μάρκετινγκ (9,0%), ενώ ο τομέας του Τουρισμού – Υπηρεσιών Φιλοξενίας (8,1%) έπεσε στην 4η θέση από τη 2η που κατείχε το 2021 (με ποσοστό 9,4%). Ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι τομείς της Αγροδιατροφής, Ανάλυσης Δεδομένων – Μεγάλων Δεδομένων, Λιανικού & Ηλεκτρονικού εμπορίου – Μόδας κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στις σύγχρονες τεχνολογίες, στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις της Elevate Greece, στην πρώτη θέση με ποσοστό 61% βρίσκεται η ανάπτυξη του Λογισμικού (software), ενώ στη δεύτερη θέση με 55% οι Διαδικτυακές Εφαρμογές / Κινητή Τηλεφωνία (web or email application).

Στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούν οι κατηγορίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και Ανάλυσης Δεδομένων – Μεγάλα Δεδομένα (Data Analytics-Big Data) με ποσοστά 44% και 41% αντίστοιχα. Τέλος, με ποσοστό 26% ακολουθούν οι Τεχνολογίες Υπολογιστικού Νέφους και το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT).

Την πρωτοκαθεδρία στην προσέλκυση χρηματοδότησης, ανά τομέα, κατέχει διαχρονικά ο τομέας των Βιοεπιστημών (29%), ενώ με μεγάλη απόκλιση στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται οι τομείς Ανάλυσης Δεδομένων – Μεγάλα Δεδομένα (13,8%) και Αγροδιατροφής (9,7%) αντίστοιχα, όπως και το 2021.

Αρκετά υψηλό χρηματοδοτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τομείς Διαφήμισης – Μάρκετινγκ (7,4%), Εκπαίδευσης (6,1%), και Τουρισμού – Υπηρεσιών Φιλοξενίας (5,6%), ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι τομείς Λογισμικού για Επιχειρήσεις, Ανθρώπινου Δυναμικού, Αποθήκευσης – Μεταφορών, Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας κ.ά.

Σχετικά με τους απασχολούμενους, από 7.269 άτομα στις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Elevate Greece, οι Βιοεπιστήμες διατηρούν και το 2022 το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων (12,8%). Ακολουθούν οι τομείς Ανάλυση Δεδομένων – Μεγάλα Δεδομένα (10,0%), Διαφήμιση και Μάρκετινγκ (9,1%), Λιανικό & ηλεκτρονικό εμπόριο & Μόδα και Λογισμικό για Επιχειρήσεις (8,7%), ενώ ο τομέας Τουρισμός – Υπηρεσίες Φιλοξενίας έπεσε στην 6η θέση (6,4%).

Τι είναι το Elevate Greece

Η Elevate Greece Α.Ε. αποτελεί εταιρεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της πολιτείας τον Οκτώβριο του 2020, μέσω της ομώνυμης ηλεκτρονικής πλατφόρμας με στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την οικοδόμηση και ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Ελλάδας.

Η αποστολή του είναι να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό και συνεργατικό περιβάλλον, που θα επιτρέπει στους Έλληνες επιχειρηματίες να αναπτύσσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους, να προσελκύουν επενδύσεις και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Οι δράσεις της Elevate Greece περιλαμβάνουν ένα σύνθετο φάσμα από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, όπως:
● Παροχή υποστήριξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις: H Elevate Greece παρέχει ένα ευρύτερο υποστηρικτικό πλαίσιο που περιλαμβάνει καθοδήγηση, δικτύωση και πρόσβαση σε χρηματοδότηση για να βοηθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να κλιμακωθούν.
● Προώθηση των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων: H Elevate Greece στοχεύει στην προβολή των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και των προϊόντων και υπηρεσιών τους στη διεθνή κοινότητα, βοηθώντας τις να αποκτήσουν προβολή και να προσελκύσουν επενδύσεις.
● Σύνδεση ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων με επενδυτές: H Elevate Greece διευκολύνει τις συνδέσεις μεταξύ ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και επενδυτών, εγχώριων και διεθνών, μέσω εκδηλώσεων, pitch συνεδρίες και άλλες δραστηριότητες.
● Προώθηση της συνεργασίας: H Elevate Greece στοχεύει στη δημιουργία ενός συνεργατικού οικοσυστήματος, φέρνοντας σε επαφή νεοφυείς επιχειρήσεις, καθιερωμένες επιχειρήσεις, επενδυτές και κυβερνητικούς φορείς για την υποστήριξη και ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
● Υποστήριξη της καινοτομίας: H Elevate Greece παρέχει υποστήριξη σε καινοτόμους ερευνητές, βοηθώντας τους να εμπορευματοποιήσουν τις ιδέες τους και να τις μετατρέψουν σε βιώσιμες νεοφυείς επιχειρήσεις.
● Προώθηση καινοτόμων προτάσεων των εταιρειών του Μητρώου: σκοπός η δημιουργία Proof of Concepts (PoC) σε συνεργασία με φορείς που αναλαμβάνουν την περαιτέρω εμπορική στήριξή τους (Ελληνική Αναπτυξια

Διαβάστε επίσης

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει να ζητά ευμεγέθη Κοινοβουλευτική Ομάδα στην επόμενη Βουλή

Μικρή η ανταπόκριση στη ρύθμιση χρεών

ΣΥΡΙΖΑ: Tα τρία επίπεδα της εκλογικής στρατηγικής της Κουμουνδούρου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58