search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:49
MENU CLOSE

Μικρή η ανταπόκριση στη ρύθμιση χρεών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2286
15/6/2023
15.06.2023 06:00
eforia-new

Ακόμη ενάμιση μήνα προθεσμία έχουν όσοι οφειλέτες πληρούν τους όρους ένταξης στις ρυθμίσεις οφειλών να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι το πλαίσιο που έχει θεσπιστεί και αφορά αποκλειστικά όσους έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, εντός της περιόδου που διήρκησε η οικονομική κρίση, αλλά και αυτούς που, ενώ κράτησαν για το ίδιο χρονικό διάστημα ζωντανές τις ρυθμίσεις, εντούτοις δημιούργησαν νέα χρέη.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Ωστόσο, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Οι οφειλές υπολογίζονται πάνω από 370 εκατ. ευρώ, την ώρα που έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περίπου 21.000 φορολογούμενοι.

Βέβαια οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι και αναφέρουν ότι ο ρυθμός αυτός θα αυξάνεται όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία ένταξης στις ρυθμίσεις και θεωρούν ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου που λήγει η σχετική προθεσμία θα έχει ενταχθεί ένας σημαντικός αριθμός φορολογουμένων σ’ αυτές.

Οι αριθμοί, ωστόσο, σχετικά με την ένταξη των φορολογουμένων στην αναβίωση των 72 και 120 δόσεων δεν είναι ενθαρρυντικοί, αφού μόλις 13.435 φορολογούμενοι είχαν υποβάλει αίτηση, ενώ το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 208.666.350,19 ευρώ. Ίσως για αυτό στο υπουργείο Οικονομικών δεν λείπουν οι σκέψεις για «λίφτινγκ» στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων, η οποία αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επεξεργαστεί ήδη ένα σχέδιο με βελτιώσεις στους όρους της ρύθμισης προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε 36 ή 72 δόσεις.

Μόνο οι απολύτως συνεπείς

Τα στοιχεία που διαθέτει η ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι στιγμής στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίση έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης περίπου 7.115 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσό που έχει ρυθμιστεί να υπερβαίνει τα 160 εκατ. ευρώ.

Περίπου 8 στους 10 οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής «κόβονται» από το σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί. Συγκεκριμένα, δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσοι χρωστούσαν έστω και ένα λεπτό του ευρώ την 1η Νοεμβρίου 2021 και ταυτόχρονα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν είχαν καταβάλει όλες τις δόσεις των παλαιών ρυθμίσεων των 120 ή των 72 δόσεων (για τα χρέη της πανδημίας), εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Μόνο όσοι είχαν πληρώσει ή είχαν ρυθμίσει όλα ανεξαιρέτως τα χρέη τους προς την εφορία μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021 μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, με την προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης να λήγει στις 31 Ιουλίου 2023.

Χαλάρωση των όρων υπαγωγής

Το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χαλάρωση των όρων υπαγωγής στη ρύθμιση ώστε να ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων.

Στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 36/72 δόσεων.

Επίσης, στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Με την ένταξη των οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης:

● Δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

● Μετά την παρέλευση ενός μηνός από την υπαγωγή σε αυτήν, δεν έχει εξοφλήσει ή δεν έχει υπαγάγει σε πάγια ρύθμιση ή δεν έχει τακτοποιήσει με άλλον νόμιμο τρόπο το σύνολο των λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο η μείωση των έμμεσων φόρων

Η αέναος σκιά της χρεοκοπίας

Ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας από τον πόλεμο στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:48