search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:00
MENU CLOSE

Ιστορική νίκη της ΝΔ με πάνω από 22 μονάδες διαφορά – Οκτώ κόμματα στη Βουλή – Τα τελικά αποτελέσματα

26.06.2023 02:58
mitsotakis-nd-12-new

Σαρωτική ήταν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά μεγαλύτερη του 22% από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 καθώς συγκέντρωσε 40,55% και εξασφάλισε με άνεση αυτοδυναμία με 158 έδρες.

Μεγάλη εκλογική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό του μειώθηκε ακόμα και σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, αφού ανήλθε στο 17,84% και περιορίζεται στις 47 έδρες με αρκετά ηχηρά ονόματα να μένουν εκτός κοινοβουλίου.

Μικρά κέρδη εξασφαλίζουν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ωστόσο, στον αντίποδα, σε … τρίτο «κόμμα» αναδεικνύεται ουσιαστικά η Ακροδεξιά που θα εκφράζεται, πλέον, από τους «Σπαρτιάτες», που οφείλουν την ύπαρξή τους στη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Την 8άδα συμπληρώνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που επιβίωσε οριακά, αφού το ΜέΡΑ25 έμεινε εκτός Βουλής.

Στο 99,58% της ενσωμάτωσης:

ΝΔ: 40,55% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,84% και 48 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,85% και 32 έδρες

ΚΚΕ: 7,69% και 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,64% και 12 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,44% και 12 έδρες

Νίκη: 3,69% και 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες

ΜέΡΑ25: 2,49%

Οι εκλογές της 25ης Ιουνιου σημαδεύτηκαν από το ιστορικό ρεκόρ της αποχής των ψηφοφόρων με ποσοστό 47,18%.

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ταχείες – άλλωστε, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «από αύριο πρωί σηκώνουμε ξανά τα μανίκια και ξεκινάμε την προσπάθεια» – σύμφωνα βέβαια και με τις επιταγές του Συντάγματος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 09:50 το πρωί, θα δεχθεί τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος θα την ενημερώσει για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε κατά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στις 11:00, θα δεχθεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται πως έχει καταλήξει στα στελέχη στα οποία θα αναθέσει χαρτοφυλάκια. Αλλαγές αναμένουμε και σε θεσμικό επίπεδο με μετακίνηση αρμοδιοτήτων και μεταξύ υπουργείων. Ένα νέο υπουργείο είναι το υπουργείο Οικογένειας. Από εκεί και πέρα μία άλλη σημαντική αλλαγή που έχει κλειδώσει είναι το «πακετάρισμα» του Ταμείου Ανάκαμψης με το ΕΣΠΑ και με το ΠΔΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την εποπτεία μάλιστα αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε ενωτικός, νηφάλιος και κρατώντας χαμηλούς τόνους. Κατά την επίσημη δήλωσή του, αφότου το αποτέλεσμα είχε «κλειδώσει», έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η απλόχερη στήριξη αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ελπίδες των πολιτών. Ενώ και εγώ προσωπικά νιώθω τώρα βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις. Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά. Χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά. Είμαστε, εξάλλου, απέναντι στα προβλήματα και δίπλα σε όλους τους πολίτες. Όσο σημασία, λοιπόν, αποδίδω στην αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης, άλλο τόσο θα πολεμήσω κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».

«Παρών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο χαρακτήρισε «αρνητικό» και «σοβαρή εκλογική ήττα» επισημαίνοντας πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση αφού ο κίνδυνος κατάρρευσης που είχε διαφανεί το Μάιο, αποφεύχθηκε. Στην δήλωσή του έκανε λόγο για γρήγορες διαδικασίες ανασυγκρότησης, στις οποίες όπως είπε θα θέσει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος, αναφορά που μπορεί να ερμηνευτεί ως παραπομπή σε συνέδριο. Παράλληλα, έθεσε τις ευρωεκλογές ως χρονικό ορίζοντα για τις διαδικασίες ανασυγκρότησης με στόχο την «επιστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ, ένα περίπου χρόνο από σήμερα.

Οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκινάνε άμεσα, με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόματος να έχει δρομολογηθεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη με τηλεφώνημα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη.

Δείτε εδώ ποιοι εκλέγονται βουλευτές.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης: «Θα πρέπει να μας προβληματίσει η άνοδος της ακροδεξιάς»

Και επισήμως σε κρίση Αριστερά και Κεντροαριστερά

Εκλογές 2023: Χωρίς βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ σε 23 περιφέρειες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:59