search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 04:04
MENU CLOSE

Ματιέ Κασσοβίτς για Γαλλία: Από το 1995 που έκανα «το Μίσος» δεν έχει αλλάξει τίποτα

04.07.2023 19:09
Kassovitz

«Ασυγχώρητες αλλά εξηγήσιμες» χαρακτηρίζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης της ταινίας «το Μίσος» τις ταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου από αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου.

Ο Κασσοβίτς αντέδρασε στον θάνατο του Ναχέλ δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι οι νέοι από τα προάστια είναι «γιοι αλλά όχι τραμπούκοι, όχι εγκληματίες. Δεν έχουν όπλα… η βία συνεχίζεται και η αστυνομία απλά δεν είναι αρκετά εκπαιδευμένη… Όσο η αστυνομία συνεχίζει να σκοτώνει παιδιά, ο μόνος τρόπος να βρεις μια ισορροπία είναι να καταδικάσεις τον αστυνομικό».

Χθες, καλεσμένος στο RMC, ο σκηνοθέτης της ταινίας La Haine του 1995, της οποίας η υπόθεση αφορά ταραχές μεταξύ νεαρών από τα προάστια και της αστυνομίας, σχολίασε τα βίαια γεγονότα μετά την τραγωδία στη Ναντέρ.

«Ως συνήθως, οι πρώτες αστυνομικές δηλώσεις ήταν ψευδείς… ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίδραση της αστυνομίας ήταν σαφώς δυσανάλογη: «Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να δεχτούν τα ατυχήματα, αλλά αυτό που δεν δέχονται είναι η έλλειψη δικαιοσύνης πίσω από αυτό, η έλλειψη διάκρισης μεταξύ του ποιος ήταν ο Ναχέλ και του τι του κάναμε. Όλοι κάναμε βλακείες στα 17 μας και τα παιδιά μας θα κάνουν το ίδιο. Αλλά δεν μπορείς να καταδικάσεις τον Ναχέλ με επιχειρήματα “και αν είχε πατήσει κάποιον”. Αλλιώς είμαστε όλοι καταδικαστέοι μόλις περάσουμε τα 50 km/h…».

Οι ταραχές της περασμένης εβδομάδας είναι για τον σκηνοθέτη μια πράξη εκδίκησης από νέους στα προάστια. Ωστόσο, πιστεύει ότι οι κοινωνιολογικοί και πολιτιστικοί λόγοι, ειδικότερα, είναι η πηγή αυτής της αύξησης της βίας: «Είναι ασυγχώρητο αλλά εξηγήσιμο. Η εξήγηση είναι ότι είναι έτσι εδώ και 30 χρόνια. Έκανα μια ταινία το Μίσοςγια τα ίδια πράγματα, μια γκάφα και τη βία. Τίποτα δεν έχει εξελιχθεί. Είναι δύσκολο, είναι πραγματικά δύσκολο».

«Τα συνδικάτα της αστυνομίας που λένε ότι είναι ένας τραμπούκος που άξιζε αυτό που πήρε. Κάτι τέτοιο, φτάνει σε ένα επίπεδο όπου βρισκόμαστε σε καθαρό και σκληρό ρατσισμό και νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επιβλαβές για ολόκληρη την κοινωνία…» . Το κάλεσμα υποστήριξης της αστυνομίας που ξεκίνησε από έναν πρώην εκπρόσωπο του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ είναι μια ακατάλληλη πρωτοβουλία: «Μετά από αυτές τις εικόνες, δυσκολεύομαι να υποστηρίξω αυτόν τον αστυνομικό. Με όλα τα παραδείγματα που βλέπουμε για το τι είναι ικανή να κάνει η αστυνομία, θεωρώ απάνθρωπο να του δώσω και χρήματα».

Σχετικά με τις δηλώσεις Μελανσόν για τους αστυνομικούς, ο σκηνοθέτης απαντά. «Υπάρχουν πάντα ηλίθιοι που το αναλαμβάνουν αυτό τον ρόλο στην πολιτική… Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν είσαι πολιτικός, είναι να κάνεις έκκληση για ηρεμία…».

Ο Μελανσόν αρνήθηκε να απευθύνει έκκληση για ηρεμία και υποστήριξε ότι «οι φτωχοί είναι που εξεγείρονται» επιρρίπτοντας την ευθύνη για την βία στην αστυνομία «Εκείνοι που έχουν την εξουσία φέρουν την ευθύνη», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος στη ρωσική Άπω Ανατολή

Πώς ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι τουρίστες – Η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς

Τελ Αβίβ: Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση – Τουλάχιστον 10 νεκροί από την επιδρομή στη Τζενίν (σκληρές εικόνες/videos)


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44