search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 18:56
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες και «παζάρια» – Πού το πάει ο Σπίρτζης;

04.07.2023 11:16
xristosspirtzis_slider

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις υποψηφιότητες που θα μπουν στην κούρσα της διαδοχής και που πρέπει να κατατεθούν και επίσημα το αργότερο στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 15 – 16 Ιουλίου, σε 12 μέρες από σήμερα.

Επίσημες και καθαρές τοποθετήσεις υποψηφιοτήτων αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν και το παιχνίδι είναι ανοιχτό. Στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν και ενδέχεται οι ενδιαφερόμενοι να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους ως την τελευταία στιγμή, καθώς οι διαπραγματεύσεις τύπου «δούναι και λαβείν» αναμένεται να είναι σκληρές – πολλοί βλέπουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ρόλους στο νέο τοπίο έναντι στήριξης. Τα «μπρος – πίσω» αναμένεται να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη τις επόμενες μέρες, ενώ στελέχη που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από κάποια απόσταση θεωρούν πως ο καθένας υπαγορεύει και μια κατεύθυνση για το κόμμα ανάλογα με την προσωπική του στρατηγική.

Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες η Κίνηση Μελών, συνεχίζει να βρίσκεται σε αναζήτηση. Τις τελευταίες ώρες δείχνει να ξανασκέφτεται την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου, η οποία είχε υποχωρήσει ως ενδεχόμενο τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Η ίδια πάντως θεωρείται ότι ενδιαφέρεται. Επίσης, από την πλειοψηφία, φέρεται να είναι αποφασισμένος και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος πάντως αν καταθέσει υποψηφιότητα δεν αναμένεται να έχει επίσημη στήριξη από την Κίνηση Μελών. Σε ό,τι αφορά τον Διονύση Τεμπονέρα, ένα πρόσωπο που προέρχεται από την μετριοπαθή «προεδρική» τάση ΡΕΝΕ, και τέθηκε στο μικροσκόπιιο της Κίνησης Μελών ως ενδεχόμενη υποψηφιότητα, θεωρείται ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού λόγω του ότι δεν είναι βουλευτής και η προχθεσινή του κίνηση εκλαμβάνεται πλέον περισσότερο ως μια εγγραφή υποθήκης για το μέλλον.

Στο μεταξύ η τάση αυτή δείχνει να είναι κατακερματισμένη, με τα στελέχη της να «ψάχνονται» και να μην στοιχίζονται όλοι πίσω από μια συμπαγή στρατηγική. Ενδεικτικό καταρχάς ότι η τάση αυτή εμφανίστηκε μοιρασμένη στις ψηφοφορίες στην ΠΓ.

Σκληραίνει τη στάση του ο Σπίρτζης

Πέρα από τα όσα ακούγονται στο παρασκήνιο η πιο κραυγαλέα περίπτωση διαφοροποίησης, και προς τα έξω, αυτή τη στιγμή είναι αυτή του άλλοτε προβεβλημένου στελέχους της τάσης, Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος φαίνεται πλέον να αναπτύσσει χωριστό βηματισμό.

Τα μέλη της τάσης αναρωτιούνται «πού το πάει» ο πρώην υπουργός ο οποίος όχι μόνο προέβη σε ηχηρή διαφοροποίηση στην Πολιτική Γραμματεία της Κυριακής, καταθέτοντας χωριστή δική του πρόταση- πακέτο για τα θέματα υπό συζήτηση, αλλά χθες έδειξε να κλιμακώνει, καταρχάς επιτιθέμενος σε Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο. Δηλαδή, δύο πρόσωπα που προέρχονται από την εσωκομματική μειοψηφία και «παίζουν» μεταξύ των ονομάτων που πιθανολογείται ότι θα είναι υποψήφιοι.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «το οικονομικό επιτελείο δεν κατάλαβε ότι η αγορά πήρε μια μεγάλη ανάσα» από τις παροχές της προηγούμενης κυβέρνηση καθώς και πως όταν διεκδικείς την κυβέρνηση δεν μπορούν να λέγονται πράγματα όπως αυτά με τα «τοπικά νομίσματα». Εντόπισε ευθύνες στην πολυφωνία λέγοντας πως υπήρχαν στελέχη που «γκρίζαραν» την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρίνισε πως δεν ήταν μόνο ο Κατρούγκαλος, αλλά ήταν «πολλά τα στελέχη που το έκαναν αυτό». Επανέλαβε τη θέση του πως δεν  μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε εκλογή προέδρου χωρίς να έχει γίνει συζήτηση και χωρίς να έχει παρουσιάσει τις θέσεις του ο κάθε υποψήφιος, για παράδειγμα για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, όπου το προηγούμενο διάστημα δόθηκε η εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ανοιχτά σύνορα» ενώ, είπε, «δεν είναι αυτή η θέση μας».

Παππάς: Γιατί δεν απέκλεισε ενδεχόμενο υποψηφιότητας

Στο μεταξύ, χθες αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του Νίκου Παππά ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να είναι και ο ίδιος υποψήφιος, αλλά δεν το απέκλεισε. Δεν θα κάνω κουβέντα για τα πρόσωπα. Θα επιμείνω ότι το κρίσιμο είναι το ποιες πολιτικές επιλογές θα κάνουμε και τι κατεύθυνση θα επιλέξουμε», τόνισε προσθέτοντας «δε θα πω οτιδήποτε για μένα ούτε για κάποιο άλλο πρόσωπο». Πήρε θέση δε για το που πρέπει να πάει το κόμμα την επόμενη μέρα μιλώντας για «κίνδυνο αναδίπλωσης» και χαρακτηρίζοντας «λάθος» το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο «ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Εκτιμάται πάντως ότι είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο να είναι υποψήφιος λόγω της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του που έλαβε το Ειδικό Δικαστήριο πριν μερικούς μήνες, και η στάση του αποδίδεται στη δημιουργία κλίματος, στο πλαίσιο του μαραθωνίου των διεργασιών για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων ως την Κεντρική Επιτροπή.

Σε συνεννόηση Αχτσιόγλου – Χαρίτσης

Στην «απέναντι» πλευρά η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης εμφανίζονται να βρίσκονται σε συνεννόηση και να αναπτύσσουν κοινό βηματισμό, έτσι ώστε αν ο ένας από τους δύο αποφασίσει να είναι υποψήφιος, ο άλλος να τον στηρίξει. Με άλλα λόγια δεν πρέπει να θεωρούνται ότι είναι ταυτόχρονες υποψηφιότητες. Το ερώτημα είναι αν όσοι θα στήριζαν την κ. Αχτσιόγλου είναι οι ίδιοι που θα στήριζαν και τον κ. Χαρίτση, καθώς ο δεύτερος θεωρείται πως έχει την αποδοχή και της Κίνησης Μελών.

Επίσης από πλευράς Ομπρέλας στους ενδιαφερόμενους φαίνεται να παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η διαδικασία της εκλογής αναμένεται να γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου αν υπάρχει ένας υποψήφιος ή σε δύο γύρους, στις 3 και στις 10 του μήνα, αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός. Από εκεί και πέρα ανοίγει ο δρόμος για τον νέο πρόσωπο να εκπροσωπεί το κόμμα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Βάζει μπροστά την αυτοδιοίκηση – Διεργασίες και νέα επιτροπή  

Αβραμόπουλος: «Η Frontex πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα – Της προσάπτουν ότι έκλεισε τα μάτια στο ναυάγιο της Πύλου» (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Σε επικοινωνία με Τσακαλώτο και Χαρίτση η Αχτσιόγλου – τη Δούρου σκέφτονται οι προεδρικοί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 18:56