search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:57
MENU CLOSE

Πώς η ακροδεξιά αλλάζει τον χαρακτήρα και την πολιτική ταυτότητα της ΕΕ

05.07.2023 06:00
orban akrodexia

Δεν μπορούσαν να κρύψουν την χαρά τους κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες βλέποντας την Γαλλία βυθισμένη στο χάος για μέρες. Κι ο καθένας είχε τον λόγο του και τη δική του ατζέντα.

Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ματέουζ Μοραβιέτσκι εκμεταλλεύτηκε τα γεγονότα στην Γαλλία για να δικαιολογήσει την απόρριψη των προτεινόμενων από την ΕΕ αλλαγών στην πολιτική έναντι του μεταναστευτικού – προσφυγικού, που εγκρίθηκαν τον περασμένο μήνα σε επίπεδο υπουργών, αλλά έπεσαν στο μπλόκο Ουγγαρίας και Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Λεηλατημένα καταστήματα, πυρπολημένα περιπολικά της αστυνομίας, οδοφράγματα – αυτά συμβαίνουν στο κέντρο του Παρισιού και σε πολλές άλλες πόλεις», έγραψε στο Twitter ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ, λίγο πριν αποχωρήσει εσπευσμένα ο Εμανουέλ Μακρόν για να επιστρέψει στο Παρίσι προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση. «Εμείς δεν θέλουμε τέτοιες σκηνές στους πολωνικούς δρόμους. Δεν θέλουμε τέτοιες σκηνές σε καμιά πόλη της Ευρώπης», πρόσθεσε, ανεβάζοντας ένα βίντεο από τους φλεγόμενους δρόμους του Παρισιού κι ένα άλλο με βουκολικές εικόνες από την Πολωνία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν ήταν ο μόνος που έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Γαλλία. Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Νίκολα Μολτένι, μέλος της δεξιάς Λέγκας, δήλωσε ότι οι ταραχές στην Γαλλία «είναι απόδειξη της αποτυχίας της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης και προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο Χανς Κουντνάνι, αναλυτής του  Chatham House, σχολίασε ότι οι αντιδράσεις του Μοραβιέτσκι και του Μολτένι είναι «ακριβώς αυτό που αναμενόταν» από μια ακροδεξιά που σταθερά κερδίζει την υποστήριξη των ψηφοφόρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Ο λαϊκιστής ηγέτης της Ουγγαρίας κυβερνά από το 2010, με μια σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα, ενώ το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης κυβερνά την Πολωνία από το 2015. Στην Γαλλία η Μαρίν Λε Πεν έφτασε να διεκδικήσει στον δεύτερο γύρο την γαλλική προεδρία στις εκλογές του 2017 και του 2022 και στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι, με πολιτικές ρίζες στο νεοφασιστικό κόμμα, έγινε πρωθυπουργός μαζί με την ρατσιστική Λέγκα και το λαϊκιστικό κόμμα του Μπερλουσκόνι.

Ο Χανς Κουντνάνι επισήμανε ότι η ακροδεξιά αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική στην άσκηση πιέσεων στα δεξιά, συντηρητικά κόμματα που έκαναν στροφή παίρνοντας πιο σκληρές θέσεις στο μεταναστευτικό. Και εκτίμησε ότι τα ακροδεξιά κόμματα θα εκμεταλλευτούν την κρίση στην Γαλλία για να εξωθήσουν τις κεντροδεξιές δυνάμεις στην υιοθέτηση πιο ακραίων θέσεων.

«Ο λόγος που η κεντροδεξιά ακολουθεί πιο σκληρές πολιτικές στο μεταναστευτικό μετά το 2015 είναι ακριβώς γιατί βλέπει ότι οι ακροδεξιές απόψεις για την ταυτότητα, τη μετανάστευση και το Ισλάμ περνούν στον κόσμο», είπε ο Κουντνάνι.

Ήδη ακροδεξιά κόμματα έχουν μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή συμμετέχοντας στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Φινλανδία, στηρίζοντας την δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας και στην Ισπανία το ακροδεξιό κόμμα Vox συνεργάζεται με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα σε περιφερειακό επίπεδο και προετοιμάζεται να συγκυβερνήσει μετά τις επόμενες γενικές εκλογές.

«Η Ευρώπη απειλείται από συμμορίες αντι-ευρωπαίων, που επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα, πυρπολούν βιβλιοθήκες, μαχαιρώνουν για να κλέψουν ένα κινητό τηλέφωνο και δεν θέλουν να υιοθετήσουν τον δικό μας τρόπο ζωής και τους δικούς μας νόμους», δήλωσε ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτης του Vox.

Ο Αμπασκάλ διαφωνεί με εκείνους που υποστηρίζουν ότι η φτώχεια, ο αποκλεισμός και η αστυνομική βαρβαρότητα μπορεί να είναι οι αιτίες της κοινωνικής έκρηξης και αρέσκεται να κατηγορεί τους «ριζοσπάστες μουσουλμάνους» ότι ευθύνονται για όλες τις ταραχές, που μπορεί να οδηγήσουν «σε εμφύλιο πόλεμο» στην Γαλλία.

Εκτός από την επιρροή που ασκούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, τα ακροδεξιά κόμματα αλλάζουν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει Ευρωπαίο Επίτροπο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τα λέει όλα», επισημαίνει ο Κουντνάνι. «Η δουλειά του συγκεκριμένου επιτρόπου είναι να κρατήσει έξω τους μετανάστες και η δημιουργία αυτού του πόστου αποδεικνύει ότι η μετανάστευση δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ένα δύσκολο πολιτικό θέμα, αλλά μάλλον ως ευθεία απειλή για την ΕΕ», πρόσθεσε ο αναλυτής του Chatham House.

Διαβάστε επίσης:

Ματιέ Κασσοβίτς για Γαλλία: Από το 1995 που έκανα «το Μίσος» δεν έχει αλλάξει τίποτα

Πώς ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι τουρίστες – Η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς

Τελ Αβίβ: Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση – Τουλάχιστον 10 νεκροί από την επιδρομή στη Τζενίν (σκληρές εικόνες/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:56