search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 09:43
MENU CLOSE

NBC για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα: Ακολουθεί το trend της Ευρώπης

27.06.2023 16:34
akrodexia

Στην ακροδεξιά στην Ελλάδα και στην είσοδο κομμάτων και σχηματισμών στο ελληνικό Κοινοβούλιο αναφέρεται άρθρο του NBC.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ίσως την πιο σημαντική νίκη ανάμεσα σε άλλες μεταξύ των όμορων κομμάτων της Ευρώπης, καθώς η ακροδεξιά κέρδισε σχεδόν το 13% των ψήφων στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.

«Ενώ το κυβερνών κεντροδεξιό Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε μια συντριπτική νίκη, με 40,5% των ψήφων, ο θρίαμβός του επισκιάστηκε από την επιτυχία των Σπαρτιατών, μιας ακροδεξιάς ομάδας που δημιουργήθηκε πρόσφατα και κέρδισε 12 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών της Ελλάδας.

Θεωρούμενοι ευρέως ως άμεσος απόγονος της παράνομης νεοναζιστικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, η οποία κηρύχθηκε εγκληματική οργάνωση το 2020, οι Σπαρτιάτες επικυρώθηκαν με ενθουσιασμό από τον Ηλία Κασιδιάρη, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Ο Κασιδιάρης έγραψε στο Twitter τα συγχαρητήριά του από τη φυλακή, όπου εκτίει ποινή 13 ετών για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία περιελάμβανε πράξεις βίας κατά μεταναστών και πολιτικών αντιπάλων».

Η Marta Lorimer, ειδικός στην ακροδεξιά πολιτική στην Ευρώπη στο London School of Economics, είπε στο NBC, ότι η επιτυχία της ριζοσπαστικής δεξιάς στην Ελλάδα και αλλού έχει μια βαθιά πολιτική επίδραση: κάνει τα παραδοσιακά μετριοπαθή κεντροδεξιά κόμματα πιο ακραία.

«Η κύρια πρόκληση είναι ότι έχουμε μια κεντροδεξιά που αντιγράφει τα μηνύματα της ακροδεξιάς. Ο πρωθυπουργός μπορεί τώρα να πει ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι θέλουν περισσότερες ακροδεξιές πολιτικές», είπε.

«Είναι αλήθεια ότι αυτά τα κόμματα τα πάνε καλύτερα από πριν, αλλά για μένα ισχύει περισσότερο ότι οι άνθρωποι στη μέση μπορεί να δουν αυτόν τον [ακροδεξιό εξτρεμισμό] ως χρήσιμο. Για μένα αυτό είναι πιο ανησυχητικό».

Σχετικά με το ζήτημα ενός ευρωπαϊκού κύματος ακροδεξιών τάσεων, ο Γεώργιος Σαμαράς, ειδικός στην ελληνική πολιτική και πολιτική οικονομία στο Kings College του Λονδίνου, επεσήμανε ότι ορισμένα από τα ριζοσπαστικά κόμματα της Ελλάδας θα είχαν απαγορευτεί στη Γερμανία, όπου η χρήση εξτρεμιστικών συμβόλων, συμπεριλαμβανομένης της σβάστικας, είναι εκτός νόμου. Και πολύ λίγα κινήματα, οποιασδήποτε πεποίθησης, θα επιβίωναν με το μεγαλύτερο κόμμα τους να έχει κηρυχθεί εγκληματική οργάνωση, είπε.

«Γι’ αυτό η Ελλάδα ξεχωρίζει: οι νεοναζί επανεμφανίζονται στην πολιτική αφού οι ηγέτες καταδικάστηκαν [για συμμετοχή σε μια] εγκληματική οργάνωση», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Και ναι, υπάρχει μια δεξιά στροφή στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα είναι κάτι πιο ακραίο από τη Φινλανδία, για παράδειγμα, ή την Ισπανία ή τη Γερμανία με το AfD. Βλέπουμε κάτι νέο να αναδύεται στην ευρωπαϊκή πολιτική», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι πιο ακραία, αλλά δεν είναι η μόνη.

Το Αδελφοί της Ιταλίας, που έχει τις ρίζες του στους υποστηρικτές του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, έγινε πέρυσι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που κέρδισε ιταλικές εκλογές μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών εισήλθε σε έναν τετρακομματικό συνασπισμό για να κυβερνήσει στη Φινλανδία και τον Σεπτέμβριο του 2022 η γειτονική Σουηδία είδε τους σκληροπυρηνικούς λαϊκιστές Σουηδούς Δημοκράτες να κερδίζουν περισσότερο από το 20% των ψήφων για να γίνουν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox στην Ισπανία αναμένεται να τα πάει καλά στις εθνικές εκλογές τον επόμενο μήνα, φτάνοντας γύρω στο 14% στις δημοσκοπήσεις. Το 2019, το κόμμα κέρδισε το 15% των ψήφων και 52 βουλευτές.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη περίπου του 20% του γερμανικού κοινού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. ενώ την Κυριακή, κέρδισε σημαντικές περιφερειακές εκλογές στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας.

Πέρυσι η Μαρίν Λεπέν, έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο να γίνει η πρώτη ακροδεξιά πρόεδρος της Γαλλίας.

Αλλά στην Ελλάδα, οι 241.000 άνθρωποι που ψήφισαν Σπαρτιάτες «είναι στην πραγματικότητα αφοσιωμένοι υποστηρικτές των νεοναζί», σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά.

«Ο κόσμος ξέρει τι είναι η Χρυσή Αυγή», είπε. «Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, ενορχήστρωσε τις δολοφονίες πολλών ανθρώπων και συμμετείχε σε πολλές αντιμεταναστευτικές δραστηριότητες τα τελευταία 10 χρόνια».

Στο απόγειο της δημοτικότητάς της το 2015, η Χρυσή Αυγή κέρδισε 380.000 ψήφους, το 7% του συνόλου.

Στις εκλογές της Κυριακής, δύο άλλα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα, η Ελληνική Λύση και το κόμμα ΝΙΚΗ, κέρδισαν 4,4% και 3,7% των ψήφων, αντίστοιχα. Συνολικά, ακροδεξιές ομάδες κέρδισαν 664.000 ψήφους σε μια χώρα που καλύπτει μεγάλη έκταση αλλά έχει πληθυσμό μόλις 10 εκατομμύρια.

Οι εκλογές έλαβαν χώρα ημέρες μετά από μια από τις χειρότερες θαλάσσιες τραγωδίες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, κυρίως μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι ελληνικές αρχές έχουν επικριθεί ότι δεν ενήργησαν για τη διάσωση των μεταναστών, καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης:

Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας – Η απουσία Αγαπηδάκη, η βιασύνη Χρυσοχοΐδη και το μοναδικό μέλος με πολιτικό όρκο

Αυτές είναι οι ημερομηνίες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το φθινόπωρο – Πότε ξαναψηφίζουμε

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Η νέα υφυπουργός του Μητσοτάκη που είναι κατά των αμβλώσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 09:43