search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:48
MENU CLOSE

Χόλιγουντ: Μετά τους σεναριογράφους σε απεργία και οι ηθοποιοί

13.07.2023 18:22
ithopioi apergia

Ετοιμάζεται για απεργιακές κινητοποιήσεις το σωματείο που εκπροσωπεί περίπου 160.000 ηθοποιούς του Χόλιγουντ, μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τα μεγάλα στούντιος και τις υπηρεσίες που στριμάρουν ταινίες. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1980 που οι ηθοποιοί που εργάζονται σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές θα απεργήσουν.

Η Φραν Ντρέσερ, πρόεδρος του σωματείου των ηθοποιών SAG-AFTRA, δήλωσε ότι αυτά που προσφέρει η πλευρά των παραγωγών είναι «προσβλητικά και δείχνουν έλλειψη σεβασμού».

«Οι εταιρείες αρνήθηκαν να μπουν σε ουσιαστικό διάλογο για κάποια θέματα και για άλλα μας έβαλαν στον τοίχο. Μέχρι να αποφασίσουν να διαπραγματευτούν με καλή πρόθεση, δεν μπορούμε να συζητούμε για προοπτικές συμφωνίας», πρόσθεσε. Γι’αυτό η επιτροπή που κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους παραγωγούς πρότεινε ομόφωνα να κηρυχθεί απεργία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να παγώσουν όλες οι παραγωγές του Χόλιγουντ.

Την αλληλεγγύη τους στο σωματείο SAG-AFTRA έσπευσαν να εκφράσουν όλα τα άλλα σωματεία του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων και εκείνο των συγγραφέων και σεναριογράφων, οι οποίοι απεργούν εδώ και δύο μήνες, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη προόδου.

«Το Χόλιγουντ πρέπει να είναι ένας χώρος όπου κάθε εργαζόμενος, είτε είναι μπροστά είτε πίσω από την οθόνη, αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα προσόντα και το ταλέντο του», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση η Διεθνής Συμμαχία Εργαζόμενων στις Θεατρικές Σκηνές, οι Σκηνογράφοι, το Σωματείο Σκηνοθετών της Αμερικής, το Σωματείο Συγγραφέων της Ανατολικής Αμερικής και το Σωματείο Συγγραφέων Δυτικής Αμερικής. «Ενώ τα στούντιο έχουν αξίες τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δισεκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο και κέρδη που έχουν εκτοξευτεί, αυτός ο αγώνας δεν είναι των ηθοποιών εναντίον των στούντιος, αλλά όλων των εργαζόμενων στην βιομηχανία που είναι μαζί για να εμποδίσουν τις τεράστιες εταιρίες να διαγράψουν τις συνθήκες για τις οποίες πολεμήσαμε δεκαετίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το σωματείο των ηθοποιών ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει στη δυνατότητα επίτευξης μίας «δίκαιης συμφωνίας» γι’αυτό διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει «κάθε δυνατότητα για συμφωνία», προειδοποιώντας ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόθεση να παρακαλέσουν για οποιαδήποτε συμφωνία».

Τον περασμένο μήνα το 98% των μελών του σωματείου είχε ψηφίσει υπέρ της κήρυξης απεργίας αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις εταιρίες παραγωγής.

Τι συμβαίνει πίσω από τη βιτρίνα στο Χόλιγουντ

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι οι περισσότεροι ηθοποιοί δεν κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια. Οι περισσότεροι από εμάς παλεύουμε για να εξασφαλίσουμε τη διατροφή και την στέγη», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ABC News ο Τζον Τζάρεντ, μέλος του σωματείου των ηθοποιών.

Το κύριο πρόβλημα για τους ηθοποιούς είναι ότι έχουν απώλειες εσόδων από τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος διανομής μέσω του διαδικτύου, ενώ και η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης συνιστά απειλή για όλα τα δημιουργικά επαγγέλματα στη βιομηχανία του θεάματος.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους εξέφρασαν απογοήτευση επιρρίπτοντας στο σωματείο των ηθοποιών για το αδιέξοδο, ενώ υποστηρίζουν ότι τα στούντιος παρουσίασαν μια σειρά προτάσεων για αυξήσεις στις αμοιβές, διασφάλιση των ασφαλιστικών καλύψεων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. 

Εάν «παγώσουν» οι τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές το κόστος για την οικονομία της Καλιφόρνια θα είναι μεγάλο. Μόνο η συνεχιζόμενη απεργία των συγγραφέων και σεναριογράφων, που άρχισε τον Μάιο, κοστίζει στην οικονομία της Καλιφόρνια 30 εκατομμύρια δολάρια τη μέρα, σύμφωνα με το Deadline.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά, αντισυλληπτικό χάπι χωρίς ιατρική συνταγή

Κόσοβο: Σε… ρινγκ μετατράπηκε η Βουλή – Γενική σύρραξη με μπουνιές και ρίψη μπουκαλιών (Video)

Ινδία: Κινδυνεύει να μείνει χωρίς πόσιμο νερό – Πλημμύρισαν τρεις μονάδες επεξεργασίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32