search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 06:28
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Από την προστασία του περιβάλλοντος… στην «τσιμεντοποίηση» των οικοσυστημάτων (Videos)

20.07.2023 06:01
perivallon-new
Πηγή: Pixabay

Την ώρα που η Ευρώπη καίγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά, με τα απανωτά κύματα καύσωνα και τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές – συνέπεια και της κλιματικής κρίσης, στις Βρυξέλλες ξεκινά άλλη μία προσπάθεια για να περάσει νόμος για την αποκατάσταση της φύσης σε υποβαθμισμένα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η προσπάθεια γίνεται παρόλο που η ευρωπαϊκή δεξιά, η παράταξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, επιδίωξε να καταδικάσει σε θάνατο την νομοθέτηση υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, έχοντας προφανώς άλλες προτεραιότητες. Αλλά ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να θέσει σημαντικούς μεσομακροπρόθεσμους στόχους για το ευρωπαϊκό περιβάλλον, συζητείται τώρα στην πιο light εκδοχή του.

Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του περιεχομένου του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης κατέστη εφικτό να ξεκινήσουν την Τετάρτη, αφού έγιναν αρκετές περικοπές σε σχέση με τους αρχικούς, φιλόδοξους στόχους: η αποκατάσταση της ισορροπίας στο 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της Ευρώπης μπήκε στο ράφι- τελικά γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί στο 20%, κάτι στο οποίο φαίνεται πως συμφωνούν η συντηρητική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, η επίσης ελεγχόμενη από τους συντηρητικούς Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο. 

Μπορεί έτσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απεμπολεί τον παραδοσιακό ρόλο του «σκληρού» παίκτη έναντι της Επιτροπής και του Συμβουλίου, αλλά η ομοφωνία ως προς το χαμήλωμα του πήχη θα διευκολύνει την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Οι συμβιβασμοί της light εκδοχής

Ένας συμβιβασμός που εκ πρώτης όψεως είναι αριθμητικός, αλλά είναι πολύ ουσιαστικός είναι πως ο στόχος για την αποκατάσταση της ελεύθερης ροής υδάτων σε ευρωπαϊκά ποτάμια μειώνεται από τα 25.000 στα 20.000 χιλιόμετρα. 

Απολύτως ουσιαστικός θα ήταν και ο στόχος για την αποκατάσταση των αστικών οικοσυστημάτων και κυρίως των χώρων πρασίνου και της δεντροκάλυψης στις πόλεις. Θα ήταν εξαιρετικά κρίσιμο να οριστούν συγκεκριμένοι αριθμητικοί στόχοι γι αυτόν τον τομέα, αφού στα αστικά κέντρα κατοικεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων.

Αλλά οι περισσότεροι ευρωβουλευτές (με μπροστάρηδες τους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ) αποφάσισαν ότι είναι καλύτερο… τσιμέντο να γίνει το αστικό περιβάλλον.

Οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές κατάφεραν επίσης να περάσει η αξίωσή τους για αύξηση (από το 7 στο 10%) των καλλιεργήσιμων εδαφών, δηλαδή των εδαφών που θα διατίθενται προς εκμετάλλευση σε βάρος των οικοσυστημάτων. Σε αυτό το ζήτημα η Επιτροπή διαφωνούσε, αλλά τελικά έκανε πίσω, ικανοποιώντας την δεξιά πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου.

Μεταξύ Ευρωβουλευτών, Επιτροπής και Συμβουλίου υπάρχουν κάποιες διαφορές ως προς την χρηματοδότηση του πλάνου εφαρμογής των προβλέψεων του νόμου και κυρίως ως προς τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν σε εταιρίες που εκμεταλλεύονται τεράστιες εκτάσεις για εντατικές καλλιέργειες.

Εξυπηρετώντας συμφέροντα

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσπάθησε να δώσει την χαριστική βολή στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, δεν τα κατάφερε, αλλά πέτυχε να μπει πολύ νερό στο κρασί των φιλόδοξων ευρωβουλευτών που υποστήριζαν πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις. Τώρα, στη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για να είναι σίγουροι ότι διαφυλάσσουν τα συμφέροντα που έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν.

Ένας παράγοντας που μπορεί να εκτροχιάσει τις διαβουλεύσεις είναι οι κάλπες στην Ισπανία. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση Σάντσεθ είχε δώσει προτεραιότητα στην προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου κατά την προεδρία της στο Συμβούλιο. Αλλά αν οι κάλπες αναδείξουν νικητή το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, είναι πολύ πιθανό μαζί με τον Σάντσεθ, να μπει στο περιθώριο και το ενδιαφέρον της προεδρίας του Συμβουλίου.

Οι προθέσεις της ισπανικής δεξιάς (και όχι μόνο) είναι ξεκάθαρες: Οι 12 ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και οι τέσσερις ακροδεξιοί ευρωβουλευτές του κόμματος Vox (κόμματα που συνεργάζονται ήδη σε περιφερειακό επίπεδο στην Ισπανία) καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων στην Ευρωβουλή.

Το ίδιο έκαναν όλα τα δεξιά-κεντροδεξιά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρωβουλή: προσπάθησαν να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων το νομοσχέδιο που θα έδινε μια ανάσα στα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα. Αλλά τελικά τα συμφέροντα που εξυπηρετούν αποδείχτηκαν πολύ ισχυρά από την ανάγκη προστασίας της ηπείρου.

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Νέα αμήχανη στιγμή για τον πρόεδρο των ΗΠΑ – «Προσεύχεται ή κοιμάται;»

Αλγερία: Συγκλονιστικό τροχαίο με τουλάχιστον 34 νεκρούς – Απανθρακώθηκαν τα θύματα (photos/videos)

Τούπακ Σακούρ: Εκδόθηκε ένταλμα έρευνας 30 χρόνια μετά τη δολοφονία του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46