search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:06
MENU CLOSE

Ε.E. για Περιβάλλον: «Τσιμέντο να γίνει» – Kαταψηφίζει το ΕΛΚ προστατευτική νομοθεσία

27.06.2023 12:52
manfred weber

Το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της αρμόδιας  επιτροπής που συγκαλείται στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέρνερ, μιλώντας στο Politico.

Ο Βέμπερ ισχυρίστηκε ότι ο νόμος θα δημιουργήσει κινδύνους για αυξήσεις τιμών στα αγροτικά είδη και απειλεί την κτηνοτροφία σε μία περίοδο διατροφικής ανασφάλειας λόγω του πολέμου. «Το να συνεχίσουμε τη διαδικασία για τη νομοθέτηση, ενώ ο νόμος ξέρουμε ότι θα προκαλέσει μείωση της αγροτικής παραγωγής, δεν είναι σωστό. Το ΕΛΚ θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου… χρειαζόμαστε μία νέα πρόταση που θα απαντά στις ανησυχίες μας», δήλωσε ο Βέμπερ.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου θέτει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας μέσω πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της φύσης σε δασώδεις και παραποτάμιες περιοχές, κάποιες από τις οποίες σήμερα έχουν καταληφθεί από αγροτικές καλλιέργειες. Τα κράτη μέλη έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου κατά πλειοψηφία, αλλά υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα για να σταματήσει αυτή η πρωτοβουλία στο όνομα της ανάγκης αύξησης της αγροτικής παραγωγής, με ό, τι συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον.

Επιφυλάξεις έχουν εκφράσει οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ιρλανδίας, αλλά και αξιωματούχοι από την Ολλανδία, τη Δανία, την Αυστρία, την Ρουμανία και την Πολωνία.

Από την άλλη πλευρά αξιωματούχοι του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και επιστήμονες κατηγορούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για παραπληροφόρηση ως προς τις πιθανές συνέπειες του επίμαχου νομοσχεδίου. Το επιχείρημά τους είναι ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας στο περιβάλλον δεν σημαίνει ότι κατ΄ ανάγκη θα διακοπεί κάθε οικονομική δραστηριότητα, αφού – για παράδειγμα – κάποιες εκτάσεις εντατικής καλλιέργειας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε οπωρώνες. Το νομοσχέδιο υποστηρίζεται επίσης από το βιομηχανικό λόμπι των ΑΠΕ, που επισημαίνει ότι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε θαλάσσιες περιοχές θα συμβάλλει στη δημιουργία τεχνητών υφάλων που είναι αναγκαίοι για την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αντιτάσσεται σθεναρά στο νομοσχέδιο, έχοντας την υποστήριξη και της πτέρυγας των φιλελεύθερων Renew Europe και είναι ορατός  ο κίνδυνος να μπει στο αρχείο η νομοθετική πρόταση. Ο Βέμπερ μιλώντας στο Politico άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να ανακόψει την έγκριση κι άλλων νομοσχεδίων για την προστασία του περιβάλλοντος και να προωθήσει πολιτικές φιλικές προς την βιομηχανία.

Διαβάστε επίσης:

Παράνομο εμπόριο οργάνων: Εξαπατούν νεαρούς Αφρικανούς, τους τάζουν καλύτερη ζωή και τους παίρνουν τα όργανα (Video)

Η ελονοσία επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά από 20 χρόνια – «Αδειάστε τις πισίνες, φορέστε μακρυμάνικα»

Ιταλία: Τουρίστας χάραξε τοίχο στο Κολοσσαίο (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:06