search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:15
MENU CLOSE

Ρωσία: Γιατί η Μόσχα αλλάζει το νομικό πλαίσιο για την υποχρεωτική στράτευση

26.07.2023 13:52
red_army_new

Από το 2024 οποιοσδήποτε Ρώσος είναι ηλικίας 18-30 ετών θα κληθεί για μονοετή στρατιωτική θητεία και όσοι λαμβάνουν ειδοποιήσεις για να καταταχθούν δεν θα μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αύξησης του ηλικιακού ορίου στρατιωτικής κατάταξης από τα 27 στα 30 χρόνια, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των νέων που είναι επιλέξιμοι για μονοετή υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Ο νέος νόμος εγκρίθηκε καθώς η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στο μέτωπο της Ουκρανίας χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε γενική επιστράτευση, κάτι που έκανε το Κρεμλίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο και αποδείχτηκε ενέργεια εξαιρετικά αντιδημοφιλής και προκάλεσε κύμα φυγής χιλιάδων Ρώσων από την χώρα τους.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι πολίτες ηλικίας 18 έως 30 ετών θα κληθούν για στρατιωτική θητεία», ανακοίνωσε η ρωσική κάτω βουλή μετά την έγκριση του νόμου. Διευκρινίστηκε επίσης ότι απαγορεύεται η έξοδος από την χώρα σε όσους λαμβάνουν ειδοποιήσεις για να καταταγούν.

Ο νέος νόμος θα πρέπει να εγκριθεί και από την άνω βουλή και να υπογραφεί από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έως τώρα η μονοετής στρατιωτική θητεία ήταν υποχρεωτική στην Ρωσία για τους άνδρες ηλικίας 18-27 ετών και υπήρχαν δύο περίοδοι κατάταξης ετησίως.

Η ρωσική βουλή ενέκρινε επίσης νόμο που προβλέπει την αύξηση των προστίμων για όσους δεν παρουσιαστούν στα κέντρα κατάταξης, εφόσον έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 30.000 ρούβλια (περίπου 350 ευρώ). Το μέγιστο πρόστιμο που προβλεπόταν ως τώρα ήταν 3.000 ρούβλια.

Με το νέο νόμο οι κυβερνήτες των ρωσικών περιφερειών έχουν την δυνατότητα να συγκροτούν περιφερειακές παραστρατιωτικές μονάδες σε περιόδους επιστράτευσης. Οι παραστρατιωτικές ομάδες θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης:

Αλβανία: Το μεγάλο στοίχημα του Αυλώνα και η προοπτική τουριστικής έκρηξης (videos)

Παρίσι: Δύο διάσημοι ταξιδιωτικοί ρεπόρτερ αποκαλύπουν τις «παγίδες» που πρέπει να αποφύγεις (Video/Photos)

Μπορέλ: Η βεβήλωση του Κορανίου είναι ξεκάθαρη πρόκληση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:15