search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:26
MENU CLOSE

Νέα Αγχίαλος: Από βόμβες στοιβαγμένες εκτός της αποθήκης οι εκρήξεις

28.07.2023 19:14
ekriksi-nea-agxialos-1-new

Σε ποιο σημείο βρίσκονταν τα βλήματα που εξερράγησαν στη Νέα Αγχίαλο διερευνούν οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς, αναφορικά με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη, με το βασικό σενάριο να είναι ότι βρίσκονταν εκτός αποθήκης.

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον τρόμο που σκόρπισαν στους κατοίκους της περιοχής η πυρκαγιά και οι εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο το βράδυ της Πέμπτης, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, οδηγήθηκε σε απαλλαγή των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Νέας Αγχιάλου, απαλλάσσεται των καθηκόντων της διοίκησης της μέχρι την ολοκληρωση της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, που έχει διαταχθεί για τα αίτια και τις συνθήκες σχετικά με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας «ξηλώνει» τον διοικητή, από τη θέση ευθύνης, την οποία σημειωτέον κατέχει από τις αρχές Απριλίου, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν, χθες, όπου η φωτιά έφτασε μέχρι την αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στην περιοχή, όπου κάτοικοι και ταξιδιώτες εκκένωναν μέσω θαλάσσης προς τον Βόλο.

Η απόφαση ελήφθη μετά την πλημμελή εφαρμογή μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών. Συγκεκριμένα, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας, τα οποία εκ του αποτελέσματος δεν είχαν ληφθεί στο μέτρο και στην έκταση που θα έπρεπε, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε άμεση ενημέρωση για ό,τι νεότερο προκύψει. Τα ερωτήματα παραμένουν για το πώς έφτασε η φωτιά στην αποθήκη με τα πυρομαχικά καθώς και τις απώλειες στον στρατό.

Όσον αφορά τα σενάρια για το τι οδήγησε στις εκρήξεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το βασικότερο που εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες, είναι αν βρίσκονταν τα βλήματα εκτός αποθήκης. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις υπήρχαν δύο ντάνες με βόμβες γενικής χρήσης εκτός αποθήκης, ενώ όπως σημειώθηκε κάποιες δεν χρησιμοποιούνται πλέον στα αεροσκάφη F-16. 

To βασικό σενάριο να υπήρχαν δύο ντάνες εκτός αποθήκης, επιβεβαιώνουν και οι δύο κρατήρες που εντοπίστηκαν στο σημείο μετά τις εκρήξεις. Πάντως το ρεπορτάζ της ΕΡΤ ανέφερε ακόμη πως το να μένουν εκτός αποθήκης πυρομαχικά είναι σύνηθες φαινόμενο, κι αυτό γίνεται για λόγους εκπαίδευσης, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ειδική μέριμνα για τον τρόπο τοποθέτησής τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποτελεί θέμα διερεύνησης γιατί μπορεί να ήταν εκτός αποθήκης την ώρα που επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες και είχε φωτιά σε κοντινή απόσταση. Όπως εξήγησε ο ρεπόρτερ «αν ήταν χειμερινοί μήνες πιθανόν να μην υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των πυρομαχικών που εξερράγησαν ήταν βόμβες AGM Maverick, πύραυλοι Stinger εδάφους-αέρος και ρουκέτες. Δεν ήταν από τα σύγχρονα που φυλάσσονται στην 111 Πτέρυγα Μάχης ούτε τα απαραίτητα για άμεση χρήση από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και τα F-16 Block.

Αυτή είναι η αποθήκη

Πλάνα από την αποθήκη πυρομαχικών την επομένη από τις εκρήξεις στην Νέα Αγχίαλο παρουσίασε το MEGA σε ένα ρεπορτάζ «αυτοψία» από το σημείο.

Όπως αναφέρεται, η αποθήκη πυρομαχικών απέχει 2,83 χλμ από τη Νέα Αγχίαλο και 6,4 χλμ από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Αναμένονται απαντήσεις

Απαντήσεις αναμένονται από τους πυροτεχνουργούς, οι οποίοι έχουν απογειώσει μέχρι και drones για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής. Πάντως αυτό που ειπώθηκε σχετικά με τις βόμβες αυτές είναι πως είναι ελεύθερης πτώσης όπου τοποθετούνται πυροσωλήνες και αρκετές είναι πεπαλαιωμένες.  

«Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που βρέθηκε η 111 Πτέρυγα Μάχης με τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών, την εκκένωση του αεροδρομίου και την απομάκρυνση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, για προληπτικούς λόγους είναι πολλά και χρήζουν απαντήσεων, για να μάθουμε τι έφταιξε και η κατάσταση είχε αυτή την άσχημη εξέλιξη», τονίζει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ θέτει τα εξής ερωτήματα:

–          Γιατί έφτασε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης;

–          Αν είχε καθαριστεί ο χώρος, τι ήταν αυτό που πυροδότησε τα πυρομαχικά;

–          Ποιο είναι το σχέδιο πυρόσβεσης και γιατί απέτυχε;

«Υπάρχουν ευθύνες και αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό και του Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να διερευνήσουν εξονυχιστικά και με μεγάλη αυστηρότητα το θέμα και να δώσουν τις αναγκαίες εντολές, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, για να μην ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό σε κρίσιμες για την ασφάλεια της χώρας εγκαταστάσεις. Τέλος, έχει τεράστια σημασία για την χώρα μας, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να μην εκτίθενται μέσα από τέτοια πρωτοφανή γεγονότα», αναφέρει ο κ. Αποστολάκης.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας διέταξε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση τονίζοντας πως εάν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

Όπως επισήμανε: «Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση αλλά και για όλους». 

Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Το μεσημέρι ο διοικητής της 111 ΠΜ, ενημέρωσε ότι η περιοχή της Νέας Αγχιάλου και των Μικροθηβών είναι πλέον ασφαλής και δόθηκε από την Πολεμική Αεροπορία «το πράσινο φως» για την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις εργασίες τους στην Νέα Αγχίαλο και τις Μικροθήβες,

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου επιστρέφουν με δικά τους αυτοκίνητα, ωστόσο, για όσους δεν διαθέτουν, υπάρχουν λεωφορεία που ξεκινούν μπροστά από το Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου. Οι κάτοικοι ήδη μαζεύουν τα… σπασμένα ενώ βρίσκουν βλήματα ακόμα και μέσα στα χωράφια τους.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της κίνησης σε ακτίνα μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας και στόχος των πυροτεχνουργών είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για να μπορέσουν να μπουν οι ειδικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια σε οικίες και βιτρίνες καταστημάτων της περιοχής.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στην αποθήκη υπήρχαν βαριά όπλα και όπλα μαχητικών αεροσκαφών, ωστόσο αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ποια από αυτά τα όπλα, ποιες βόμβες και ποιοι πύραυλοι εξερράγησαν. Οι απαντήσεις θα δοθούν όταν πλησιάσουν στην αποθήκη πυρομαχικών τα ειδικά κλιμάκια για να ερευνήσουν το σημείο.

Νωρίτερα, παραγγελία για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τόσες πυρκαγιές στη Μαγνησία, αλλά και το γεγονός ότι αυτές οι φωτιές είχαν ασυνήθη έκταση και ένταση και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, σε ζωικό κεφάλαιο, σε πολλά κτίρια, σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, σε καλλιέργειες και σε υποδομές, αλλά και την απώλεια δύο ανθρώπων στο Χοροστάσι Αλμυρού και τον Άγιο Γεώργιο Φερών, εξέδωσε η Εισαγγελία Βόλου.

Η ταυτόχρονη εκδήλωση τόσων πυρκαγιών έχει προκαλέσει υπόνοιες για σκόπιμη και οργανωμένη εγκληματική δράση και δεν αποδίδεται μόνο σε πιθανή αμέλεια κάποιων ατόμων.

Μάλιστα, το πρώτο βράδυ που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ενώ κινδύνευε να παραδοθεί στις φλόγες το Σέσκλο, κατήγγειλε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για εμπρησμούς. Δεν είναι δυνατόν να εκδηλώνονται φωτιές ταυτόχρονα σε έξι διαφορετικά σημεία στη χειρότερη δυνατή στιγμή λόγω του καύσωνα και της επικράτησης των θυελλωδών ανέμων».

Στην προκαταρκτική θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα κληθούν να καταθέσουν στοιχεία όσοι έκαναν λόγο για εμπρησμό, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αγχίαλος: Καρφωμένο βλήμα από τις συνεχείς εκρήξεις – Βίντεο ντοκουμέντο

Θεσσαλονίκη: Απέσπασαν από δύο γυναίκες μέσω τηλεφωνικής απάτης 46.500 ευρώ – Τι συμβουλεύει η ΕΛ.ΑΣ.

Έγκλημα… καρμπόν στην Πάτρα: Η αδελφή της 55χρονης είχε δολοφονηθεί στο ίδιο σπίτι με παρόμοιο τρόπο πριν από ακριβώς 7 χρόνια!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:26